USR a început strângerea de semnături pentru campania „Fără penali în funcţii publice”. Unde puteţi semna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USR a început strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei. Foto: Mediafax
USR a început strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei. Foto: Mediafax

USR a început joi campania de modificare a Constituţiei, numită „Fără penali în funcţii publice”. Membrii partidului şi-au propus strângerea a 500.000 de semnături din cel puţin 21 de judeţe din ţară pentru a modifica art. 37 din Constituţie care reglementează drepturile de a fi ales.

Uniunea Salvaţi România a lansat joi campania „Fără penali în funcţii publice” prin care îşi propune să modifice art. 37 din Constituţia României. În prezent, acesta face referire la dreptul de a fi ales la care se cere adăugarea unui nou alineat cu următorul conţinut:

“Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Potrivit iniţiatorilor, interdicţia ar fi una temporară, „ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Jurisprudenţa CEDO şi tratatele internaţionale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales”.

Cei 19 membri ai comitetului de iniţiativă, din care fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Şora, membrii mişcării de stradă REZISTENŢA şi preşedintele asociaţiei Colectiv, au fost primii care şi-au pus semnătura pe liste şi au îndemnat toţi cetăţenii să le urmeze exemplul pentru a interzice accesul în funcţii publice persoanelor care au fost condamnate la închisoare pentru că au săvârşit infracţiuni cu intenţie. 

Într-o perioadă de şase luni, iniţiativa trebuie să strângă 500.000 de semnături valabile, din cel puţin 21 de judeţe din ţară. Începând cu 31 martie, vor fi amplasate corturi în principalele oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Tulcea. Formularele de semnături pot fi descărcate de toţi cei care vor să susţină iniţiativa şi de pe site-ul https://farapenaliinfunctiipublice.ro/. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite