USR, un partid divizat, intră în febra alegerilor interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Drulă e singurul candidat anunţat pentru şefia USR, în timp ce Dacian Cioloş îşi pregăteşte plecarea din formaţiune FOTO Inquam Photos
Cătălin Drulă e singurul candidat anunţat pentru şefia USR, în timp ce Dacian Cioloş îşi pregăteşte plecarea din formaţiune FOTO Inquam Photos

USR, o formaţiune în pragul unei scindări, intră în febra alegerilor interne din toamnă, favoritul pentru şefia formaţiunii, Cătălin Drulă, fiind primul care şi-a depus candidatura. Un contracandidat ar urma să fie reprezentantul platformei „Curaj”, printre semnele de întrebare fiind dacă acesta va fi o persoană agreată şi de gruparea Cioloş sau echipa fostului premier va alege să părăsească Uniunea înainte de congres.

Situaţia în USR, partid aflat în opoziţie din septembrie 2021, e departe de a fi optimistă pentru electoratul Uniunii. Fără teme majore prin care să pună probleme guvernării, formaţiunea pare mai interesată de bucătăria internă. Cătălin Drulă, lider interimar după demisia lui Cioloş, şi-a anunţat candidatura la congresul din octombrie. Imediat au urmat mesajele de susţinere din structurile vechiului USR, însă fără niciun ecou din partea celor din fostul PLUS.

Pe de altă parte, un alt grup mai restrâns, adică platforma „Curaj pentru România”, unde sunt aleşi ca Allen Coliban, Nicu Ştefănuţă şi Cătălin Teniţă, vrea să facă alegeri interne printre membrii partidului, pentru a găsi persoana potrivită care să candideze contra lui Drulă. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, aceştia au căutat inclusiv susţinerea lui Cioloş şi a vechilor oameni din PLUS, pentru a avea şanse împotriva taberei majoritare, mai ales că pentru alegerea noului şef va fi dat un vot al tuturor membrilor de partid.

Plecarea lui Cioloş, iminentă

Însă problema este însuşi Cioloş. Deşi săptămâna trecută nu a mai venit cu un anunţ referitor la plecarea din partid, zilele fostului premier sunt numărate în USR. Surse din Uniune au precizat pentru „Adevărul” că Dacian Cioloş, cel mai probabil, va pleca în lunile următoare, fiind urmat de majoritatea eurodeputaţilor şi de câţiva parlamentari. Încă este incertă situaţia la nivel de filiale, unde liderii nu ar vrea să facă un pas în spate, mai ales după ce în vara trecută au dat lupte crâncene cu cei din vechiul USR pentru şefia organizaţiilor.

Opozanţii taberei Drulă ar urma să poarte în următoarele zile discuţii cu Cioloş şi apropiaţii acestuia, pentru a şti dacă se pot baza pe o susţinere consistentă în vederea viitorului congres. Pe de altă parte, ruperea formaţiunii ar însemna o calmare a tensiunilor din interior, însă şi diminuarea forţei parlamentare, iar în cazul vechiului PLUS, o misiune dificilă în încercarea de a prinde Legislativul în 2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite