Politică

articolul anterior articolul urmator

USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

11
23 Jun 2021 18:01:57
Autor: News.ro
Dan Barna, liderul USR PLUS. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Dan Barna, liderul USR PLUS. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatorul USR PLUS Cristi Berea şi deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o nouă iniţativă legislativă prin care urmăresc desfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), „una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

Conform iniţiativei legislative, patrimoniul AOSR, reprezentând drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, se transferă către Academia Română.
 
„Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie, cât şi prin programul de guvernare, şi anume desfiinţarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanţiale de la bugetul de stat, contribuţia în cercetare este insignifiantă. Pseudo-organizaţia dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaţionale referitor la care este adevara Academie a României. Academia Oamenilor de Ştiinţa din România este în aceeaşi măsură Academie, pe cât este şi Academia de Unghiuţe, unde diferite persoane învaţă să facă manichiură permanentă”, a afirmat Cristian Berea, potrivit sursei citate.
 
Personalul AOSR ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română, beneficiind de drepturile băneşti conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Române.
 
În anul 2019, doar puţin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităţilor effective. AOSR este o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi Teodor Meleşcanu. 
 
„Vechii politicieni ne-au obişnuit cu înfiinţarea de instituţii pentru funcţii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hrănită exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus această instituţie se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educaţiei din România. Este membru fondator şi preşedinte al secţiei “Stiinţe tehnice”.  Susţinem reforma sistemului educaţional, un buget optim pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Universităţilor şi nu numai, însă nu prin susţinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu, conform sursei amintite.
 
Potrivit comunicatului de presă, USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1300 de agenţii, instituţii sau autorităţi care folosesc bani publici şi a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficienţă sau performanţă.
 
Contribuţia AOSR la cercetarea ştiinţifică din România este aproape inexistentă, fără valoare academică. USR PLUS consideră că domeniul cercetării trebuie să beneficieze de fonduri substanţiale, oprind – în acelaşi timp – drenarea banilor publici prin pseudo instituţii de cercetare şi de academii care nu au nimic de cercetarea ştiinţifică sau academică reală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Utilizator Adevărul
23.06.2021, 18:05:03

Comentariu considerat abuziv.

Damian Marius
23.06.2021, 18:45:25

O inițiativă necesară care-și cere o rezolvare urgentă. Totuși, îmi este teamă că prin ”Hakademie” să nu se afle și vreun plusist! ”Personalul AOSR ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română, beneficiind de drepturile băneşti conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Române”?!?!? Ceea ce nu pricep este de ce să preia Academia Română personalul acestei Bazagonii de Impostori și de ce să nu-i preia și pe cei 350 de pezdeisto-academicieni?

-5 (15 voturi)
imsi2 imsi2
23.06.2021, 18:46:47

Astept sa vad ca USR ul vrea sa infiinteze si el ceva. Un cotet de caini, un adapost pt pisici ceva acolo ca de cind s au infiintat vor doar sa desfiinteze. Uite Mucusor s a laudat ca desfiinteaza tot cu exceptia ruinelor. Asa ca s a umplut bucurestiul de sobolani, goange gunoaie, gropi , golani si clodilde fiindca in mintea lui lucrurile astea apar si dispar de la sine. Pina la urma a dat din nou bani la unii si la altii ca fara bani spre surprinderea lui nimeni nu facea nimic.Ma mir ca procesoman cum ii n a dat in judecata sobolanii si plosnitele. Sigur ca Barna nu va intra nici in uniunea soimilor patriei fiindca n a fost soim asa ca cum sa intre in academie fiindca n are scoaladoar fostul St gheorghiu. Turcanu scolita la Moscova ii om de stiinta fata de Barna iar fata de deputatii astia 2 ii doctor in stiinte pe bune.

-10 (12 voturi)
bovis al IIIlea
23.06.2021, 18:59:11

Se desfinteaza alea ale PiSDeilor se infinteaza ale voastre. https://www.curentul.info/actualitate/ministrul-sanatatii-explica-de-ce-se-infiinteaza-o-noua-agentie-care-sa-gestioneze-banii-din-sanatate/

-7 (7 voturi)
Mihai Popescu
23.06.2021, 19:02:06

Academia asta este ca si Institutul levantului a lui Constntinescu sau institutul revolutionarilor a lu' Iliescu. Niste sugative de a primi f. multi bani nemunciti. Dar in Romanica sunt f. multe lipitori la bani nemunciti. Doar cei care muncesc cinstit primesc in majoritate salariul minim pe economie.

-3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările