USR, de la progresismul lui Barna la liberalismul lui Orban. Cioloş: „Liberalismul a dispărut în PNL. O să-l conturăm noi, la USR, împreună cu ce a mai rămas din PNL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Declaraţia lui Dacian Cioloş ridică semne de întrebare cu privire la poziţionarea ideologică a USR şi referitor la posibilitatea ca formaţiunea să devină refugiu pentru Ludovic Orban şi pentru cei care şi-au anunţat demisiile din PNL. În trecut, Orban a avut abordări conservatoare, criticând comportamentul USR.

„Eu sunt curios să văd ce va mai rămâne din PNL, cum o să-şi pună în aplicare politicile liberale, între ghilimele. Din păcate, constat că liberalismul a dispărut în PNL. O să-l conturăm noi, la USR, împreună cu ce a mai rămas din PNL, ca să venim cu o propunere alternativă pentru 2024”, a declarat Dacian Cioloş.

Încă de la înfiinţare, orientarea ideologică a USR a fost o necunoscută. La iniţiativa lui Barna, în partid a existat un referendum prin care s-a decis poziţionarea doctrinară drept un partid de centru-dreapta, stabilindu-se că „este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viaţa publică”.

„Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european şi puterea comunităţilor”, se arata în documentul asumat de formaţiune.

Progresismul USR a fost criticat de Ludovic Orban, cel alături de care formaţiunea lui Cioloş vede un posibil viitor politic.

„Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume”, spunea Ludovic Orban, în iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite