Politică

articolul anterior articolul urmator

USR propune organizarea referendumului „Fără Penali în funcţiile publice“ odată cu alegerile parlamentare

10
20 Sep 2020 20:40:33
Autor: Lizeta Oprea
USR propune organizarea referendumului „Fără Penali în funcţiile publice“ odată cu alegerile parlamentare
USR propune organizarea referendumului „Fără Penali în funcţiile publice“ odată cu alegerile parlamentare

USR propune organizarea, odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, a referendumului pentru modificarea Constituţiei astfel încât persoanele cu condamnări penale să nu mai ocupe funcţii publice.

„Vechile partide trebuie să lase deoparte calculele electorale şi să demonstreze că vor să se reformeze după 30 de ani în care s-au rotit la putere şi nu au făcut nimic pentru oameni. Fără Penali trebuie să ajungă literă de Constituţie!", spun reprezentanţii USR.

„Astăzi se împlinesc fix doi ani de zile de când iniţiativa Fără Penali a ajuns în Parlament. Şi tot astăzi se împlinesc fix doi ani de când iniţiativa Fără Penali este blocată de PSD în Parlament. PSD-ul care se dezice de Dragnea şi nu mai susţine candidaţi penali îşi bate joc de un milion de oameni care au semnat pentru Fără Penali", arată reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă transmis duminică seară.

USR adaugă că a propus votarea iniţiativei anul acesta şi organizarea referendumului odată cu alegerile locale din 27 septembrie, ca un semnal de schimbare a clasei politice înainte de alegerile naţionale din decembrie, dar PSD s-a opus. 

„Duminica viitoare am fi putut să mergem la urne să votăm pentru noi aleşi locali, dar şi pentru modificarea Constituţiei astfel încât penalii să nu mai ocupe funcţii publice, astfel încât să nu mai existe un alt Liviu Dragnea în istoria României, dar PSD s-a opus. USR revine cu o nouă propunere şi susţine votarea iniţiativei pe 6 noiembrie în Senat şi organizarea referendumului odată cu alegerile naţionale din 6 decembrie. 

Vechile partide trebuie să lase deoparte calculele electorale şi să demonstreze că vor să se reformeze după 30 de ani în care s-au rotit la putere şi nu au făcut nimic pentru oameni. Fără Penali trebuie să ajungă literă de Constituţie!", mai scrie în comunicatul USR.

În 27 iulie, Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate din Senat au amânat pentru a treia oară emiterea unui raport pe iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice”. Motivul a fost din nou lipsa de cvorum necesar desfăşurării şedinţei.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Popescu Stela
20.09.2020, 21:17:46

Daca majoritatea cetatenilor ar vota PENTRU penali in functiile publice, ce ar fi diferit fata de ce avem scum ?

andrei ispas
20.09.2020, 21:31:35

Stela,ce intrebare-i asta? Poate ca asa veti vota voi,tu si cei 7 fani ai tai.

+7 (9 voturi)
Una pe zi
20.09.2020, 21:33:25

ar ajunge Barna prim ministru unde este dosarul? tot la sertar?

-3 (5 voturi)
Una pe zi
20.09.2020, 21:34:21

buna initiativa dar sa se aplice si in cazul USR diktatorul Barna demisia

-4 (8 voturi)
andrei ispas
20.09.2020, 21:48:59

Se va aplica tuturor. Una pe zi si aia proasta,nu-i asa?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările