USR şi RO+, apel comun către toate forţele democratice: Să folosim împreună toate resursele şi instrumentele pentru a-i împiedica să meargă până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR şi partidul România Împreună au lansat un apel comun către „orice organizaţie democratică, asociaţie profesională, sindicat, ONG, instituţie academică” pentru a găsi şi folosi împreună „toate resursele parlamentare şi civice pentru a împiedica coaliţia PSD-ALDE să meargă până la capăt”, făcând totodată public un calendar al parcursului Codului Penal până la promulgare.

Liderii USR şi Ro+, Dan Barna şi Dacian Cioloş, au semnat vineri un apel comun către toate forţele democratice din ţară prin care îndeamnă „orice organizaţie democratică, asociaţie profesională, sindicat, ONG şi instituţie academică” să li se alăture pentru a găsi împreună o soluţie de oprire a modificărilor Codului penal.

„În ultimele 18 luni democraţia noastră a avut numai de suferit. Agenda politică a fost dedicată salvarii de la puşcărie a lui Liviu Dragnea. Nu educaţia, nu sănătatea, nu infrastructura ţării au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupţi. În cazul Dragnea, pentru prima dată legea a fost modificată cu intenţia clară de a anula o sentinţă pronunţată de o instanţă de judecată. O coaliţie parlamentară majoritară şi-a folosit puterea legislativă ca să intervină în procesul de Justiţie. Fundamentele dreptului, ale justiţiei şi ale moralei publice au fost demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE”, au transmis aceştia.

Totodată, cele două partide de opoziţie, au explicat că au folosit până acum toate resursele parlamentare de care dispuneau pentru a împiedica şi încetini adoptarea proiectelor legislative ce prevăd modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, însă au precizat şi că au nevoie de ajutorul tuturor actorilor din sfera civică pentru a avea un rezultat eficient.

„Acest apel este un îndemn la unitate în faţa unei coaliţii care ne-a adus aici. Acest apel este însă şi un îndemn la realism şi speranţă. Pentru asta vă prezentăm, în anexă, un calendar al parcursului Codului Penal până când ar putea să revină la vot şi să fie trimis spre promulgare către preşedintele României.
Vă chemăm alături de noi în demersurile pe care le vom face, suntem deschişi la dialog, propuneri şi chemăm orice organizaţie democratică, asociaţie profesională, sindicat, ONG, instituţie academică să se alăture acestui apel şi să găsim împreună soluţii şi acţiuni comune pentru salvarea democraţiei. Ne angajăm şi vă propunem să folosim împreună toate resursele şi instrumentele parlamentare şi civice pe care le avem la dispoziţie pentru a-i împiedica să meargă până la capăt”, au încheiat Dan Barna şi Dacian Cioloş în comunicatul de presă comun.

USR şi Mişcarea România Împreună au făcut public şi un calendar al întregului parcurs legislativ al proiectului de modificare a Codului penal până când acesta va ajunge la promulgarea de către Klaus Iohannis.

Etape procedurale ale Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie :

06.07.2018 – a fost depusă o sesizare la CCR de către senatorii şi deputaţii USR şi PNL.
17.09.2018 – a fost stabilit termenul de pronunţare al CCR pe sesizarea USR şi PNL.

După ce se pronunţă CCR, în funcţie de decizia acesteia:
1) admiterea sesizării:

A) dacă sesizarea se admite parţial, în legătură cu anumite prevederi, legea se întoarce la Parlament pentru reexaminare – nu este reglementat decât termenul de adoptare tacită la camera sesizată
B) dacă sesizarea se admite integral, iar legea este declarată neconstituţională în ansamblul său, procedura legislativă încetează, urmând ca Parlamentul să decidă dacă o reia de la zero sau nu.

2) respingerea sesizării: proiectul se trimite Preşedintelui României, pentru promulgare

Trimiterea proiectului, Preşedintelui României, pentru promulgare – Constituţia prevede un termen de 20 de zile în interiorul căruia Preşedintele poate:
1) să promulge legea
2) să solicite CCR verificarea constituţionalităţii acesteia – sesizarea CCR suspendă curgerea termenului de 20 de zile (si Preşedintele poate solicita în sesizare efectuarea unei trimiteri preliminare) iar în funcţie de decizia CCR:
          A) dacă sesizarea este admisă proiectul se întoarce la Parlament şi se reia procedura
          B) dacă sesizarea este respinsă, Preşedintele poate:
                       a) să promulge legea în termen de 10 de zile
                       b) să o retrimită, în interiorul termenului de 10 zile, la reexaminare către Parlament.
În funcţie de analiza sesizărilor la CCR şi de graba coaliţiei PSD-ALDE adoptarea finală ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite