Politică

articolul anterior articolul urmator

USR+PLUS – o alianţă pentru Cioloş

69
6 Feb 2019 10:51:13
Raluca Boboc
Dacian Cioloş şi Dan Barna
Dacian Cioloş şi Dan Barna

La scurt timp de la înscăunarea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al PLUS a fost lansată la apă şi alianţa electorală USR+PLUS – cu obiectivul declarat de a deveni principală forţă de opoziţie după alegerile europarlamentare.

Pentru cei care urmăresc cât de cât evoluţiile vieţii politice, apariţia acestei alianţe nu reprezintă o noutate pe scena electorală a acestui an, terenul pentru constituirea ei fiind pregătit încă din toamna anului 2018, odată cu lansarea campaniei de strângere de semnături „Oameni noi“.

Alianţa 2020 USR+PLUS, deşi nu a surprins prin apariţia ei, a marcat însă mai multe premiere pentru scena politică. Să le analizăm pe rând:

O alianţă disproporţionată. Cu un procent relativ bun pentru un partid apărut cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, USR a reuşit să intre în Parlament şi să se consolideze drept o formaţiune politică care contează în jocurile de putere, parlamentarii USR sprijinind cu semnături majoritatea sesizărilor pe care PNL, ca principală forţă a opoziţiei parlamentare, le-a depus la Curtea Constituţională de la începutul acestei legislaturi şi până în prezent. Campania de semnături „Fără penali în funcţii publice“ – o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei – a contribuit atât la consolidarea USR pe nişa electoratului justiţiar, cât şi la un rebranding al partidului extrem de necesar după debarcarea lui Nicuşor Dan de la conducerea sa. Consolidarea USR şi forţa sa electorală s-a văzut cu ocazia Referendumului pentru redefinirea familiei, când partidul a reuşit să atragă suficienţi voluntari pentru a fi reprezentanţi în secţiile de votare şi şi-a perfecţionat un mecanism de numărare paralelă a voturilor, oferind date destul de exacte şi în timp real.

Pe de altă parte, PLUS este un partid recent înfiinţat, fără structuri organizatorice, un partid care refuză să treacă primul test al alegerilor de unul singur. În schimb, PLUS este în centrul mai multor scandaluri privind legăturile cu Securitatea ale fondatorilor sau cele privind alegerile interne, modul de desfăşurare al acestora şi conducerea discreţionară a liderului său. Singurul atu pe care PLUS la adus la masa negocierilor pentru această alianţă este notorietatea lui Dacian Cioloş. Doar că, în contextul acestui an electoral, notorietatea nu este un criteriu suficient. Conform studiilor sociologice, fostul premier are o notorietate de peste 90% în rândul electoratului însă la capitolul încredere acesta se află deja pe un trend descendent. Din două sondaje efectuate de CURS (noiembrie 2016 şi noiembrie 2018) rezultă că, la nivelul municipiului Bucureşti, Cioloş a pierdut 19% din încrederea populaţiei. De la 40% încredere în noiembrie 2016, fostul premier a ajuns la 21% încredere în noiembrie 2018. Or, o pierdere de 19% este enorm de mult, în contextul în care Bucureştiul ar trebui să fie un fief al susţinătorilor USR-Cioloş, dacă ne gândim că aici au avut loc cele mai mari proteste de stradă în ultimii doi ani.

O alianţă şi doi duşmani. De regulă, alianţele politice sau electorale care se constituie în preajma alegerilor îşi propun de fiecare dată să învingă o forţă politică mult mai mare, care la acel moment pare de neînvins. Aşa a fost cazul Alianţei D.A (Dreptate şi Adevăr) care a avut drept obiectiv învingerea PSD-ului lui Adrian Năstase sau cazul Alianţei Social-Liberale (USL) care a avut drept obiectiv eliminarea de la putere a regimului Băsescu. Duşmanul este identificat, personificat iar frontul de luptă este clar trasat.

În strategia sa electorală, USR+PLUS identifică doi duşmani împotriva cărora îşi propune să lupte. Pe termen lung alianţa îşi propune să lupte împotriva PSD-ului lui Liviu Dragnea şi să câştige alegerile parlamentare de anul viitor, iar pe termen scurt USR+PLUS îşi propune să lupte împotriva PNL cu scopul de a deveni principala forţă de opoziţie şi de a propune candidatul la prezidenţiale. O misiune imposibilă, cel puţin la nivel de comunicare. Doi duşmani şi două fronturi de luptă – este o strategie care va genera bulversare şi care s-ar putea să-i coste destul de mult pe liderii Alianţei, în condiţiile în care o bună parte a electoratului USR îl sprijină în continuare pe Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte, iar Dacian Cioloş nu este perceput ca având un profil de prezidenţiabil, acesta fiind văzut mai degrabă ca un susţinător al actualului preşedinte.

Entuziasm vs iritare. Orice negociere generează de fiecare dată şi nemulţumiri, mai ales în rândul celor care rămân în afara jocurilor de putere. Concesiile extrem de mari pe care conducerea USR le-a făcut în cadrul acestei alianţe a stârnit un val de nemulţumire în rândul susţinătorilor partidului care nu au privit din start cu ochi buni această alianţă. Entuziasmul specific noilor construcţii politice a fost înlocuit, de data aceasta, cu o stare de iritare, ceea ce va conduce cu certitudine la demobilizarea activului de partid în timpul campaniei electorale. Or, în europarlamentare activul de partid joacă un rol extrem de important, acest tip de alegeri neavând o miză foarte mare pentru electorat.

*

Testul electoral de la sfârşitul lunii mai va demonstra cât de inspiraţi au fost liderii USR când au acceptat să formeze această alianţă electorală. O alianţă care, în mod normal, ar fi trebuit să genereze beneficii de imagine şi electorale pentru USR, însă singurul beneficiar real al acestei asocierii pare a fi, cel puţin în acest moment, doar fostul premier Cioloş, care şi-a asigurat locul mult dorit în Parlamentul European.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Ionel Marcu
6.02.2019, 12:04:37

Ostil articolul, o fi pesedistă sau penelistă autoarea Raluca? O fi rău că Cioloș, ca prim-ministru circula, pe banii statului, la economic? O fi rău că Cioloș nu și-a luat conac, din salariul lui de bugetar? O fi rău că unii membri PLUS au avut legături cu SRI, numit de jurnalistă și de penali „Securitate”, ceea ce-i complet aiurea, Securitatea asigura puterea lui Ceaușescu pe când sereiștii de azi aveau 10-20 de ani iar azi aceștia ajută DNA cu dovezi, cu sau fără protocoale, la prinderea politrucilor corupți? O fi rău că Cioloș nu și-a tras metresă de 20 de ani sau nevastă „nouă”, câte una la fiecare 5-10 ani? O fi rău că Cioloș e bine văzut la UE, nu un gunoi, ca Dragnea?

+12 (24 voturi)
Lucifer
6.02.2019, 12:08:41

Gogoaşa Cioloş, fabricată prin diverse laboratoare(...), a început să se dezumfle. În definitiv, cine este acest Cioloş, consuderat un fel de "mesia" de unii şi de alţii? Voi risca spunând numai că Cioloş este o lichea din tagma lui Ponta, Guşă, MRU, Ghiţă, etc, adică "noua generaţie" de lichele care vor accederea la conducerea statului român. Cine-i mână pe ei în luptă? Păi am spus, structuri underground interne şi străine. Vorba lui Eminescu: "Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni. /I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni./"

-16 (20 voturi)
Paun Al
6.02.2019, 12:35:57

A pune semnul egal intre Ciolos si Ponta, Guşă, MRU, Ghiţă..si etc ( cine or fi aceeia ) , nu-l discrediteaza pe Ciolos , ci va arata doar nivelul de indoctrinare . Nu sunt simpatizant al lui , dar faptul ca a fost un an la guvernare si nu a fost acuzat macar de furt , sau de coruptie , nu s-a infruptata din banii de la buget , ar trebui sa spuna ceva romanilor cu o minima ratiune . Daca asta nu spune nimic , nici macar la aceia cu pretentii ...lucrurile sunt clare ... Din pacate acest tip de propaganda Ciolos =Ponta , Ghita , Soros si mai ales ... etc ... prinde la o multime de romani . De asta este folosita atat de intens . Mai nimeni nu poate spune nimic bun si credibil despre falitii lor , ce au au fost la putere de 30 de ani ..si atuni ne arunca pastila Ciolos =Ponta , Ghita , Soros ... Nu exista Mesia . Au sperat si l-au astepta mii de ani evreii , si pana la urma au trebuit sa se ocupe ei evreii de crearea conditiilor , de organizarea , influentarea si in final de infintarea unui stat evreu .Nu a venit un Mesia . Este doar un mit , o dorinta a oamenilor care nu pot , nu stiu sa-si organizeze ei viata . Dar pot exista oameni mai cinstiti si mai competenti decat actuala putere . Despre asta este vorba .

+7 (9 voturi)
Bănăţanu v.2
6.02.2019, 12:37:54

Nu-ți fie cu bănat, nene Lucifer, dar eu prefer oricând o „gogoașă dezumflată” precum Cioloș în locul unor umflați și îmbuibați ca cei care ne conduc de atâția ani... Ce vrei, să „defilăm” în PE cu textilista Grapini sau veșnic adormitul Antonescu? Am înghițit destule gogoși tovărășești! Nu crezi că e vremea să încercăm și alte meniuri?

+10 (12 voturi)
Paun Al
6.02.2019, 12:16:45

Putina artimetica , poate intelegeti ceva . Alegerile europarlamentare inseamna o lista unica cu care fiecare partid se prezinta in fata romanilor . Romania va avea 33 de europarlamentari . Sa presupunem ca se prezinta pentru simplitatea calculului 6600000(sase milioane sase sute de mii) de votanti Asta inseamna ca sunt necesare 200 de mii de voturi pentru un ales . Daca doua partide mai mici paricipa la alegeri si fiecare va aduna 900 de mii de voturi … fiecare va avea 4 eurodeputati si vor pierde fiecare cate 100 de mii de voturi . Dar daca participa impreuna si vor aduna suma voturilor , adica 1800000 de voturi vor avea 9 deputati . Adica vor castiga un europarlamentar …

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările