Politică

articolul anterior articolul urmator

Va împotmoli Victor Ponta România la periferia Europei?

21
31 Jul 2014 18:06:19
Traian Danciu
Victor Ponta, în timpul discursului de lansare a candidaturii la prezidenţiale FOTO Mediafax
Victor Ponta, în timpul discursului de lansare a candidaturii la prezidenţiale FOTO Mediafax

Integrarea deplină a României în Europa nu pare a fi o prioritate a politicii posibilului viitor preşedinte. De parcă România condusă Victor Ponta nu ar mai vrea în Europa. Dar vrea Europa o Românie condusă de Victor Ponta? Unul dintre cei mai cunoscuţi istorici germani îl descrie pe Victor Ponta, drept un „pretins social-democrat” şi îl consideră, alături de Viktor Orban, un element de risc pentru democraţie şi pentru stabilitatea Europei.

Europa şi viitorul european al României au lipsit din discursul domnului Ponta, rostit cu ocazia lansării candidaturii sale la postul de preşedinte al României. Dânsul a încercat să păcălească populaţia că noi, românii, şi el, premierul, suntem „bine văzuţi şi respectaţi la Berlin şi Washington”. Adevărul este, din nefericire, altul… Iar acesta se reflectă şi în opinia unuia dintre cei mai importanţi istorici germani ai prezentului. Heinrich A. Winkler îl plasa, cu câteva zile în urmă, într-un interviu acordat presei germane,  pe „pretinsul social-democrat” Victor Ponta alături de Viktor Orban, amândoi fiind pericole la adresa democraţiei şi stabilităţii Europei. Cu atât mai dureroasă aprecierea istoricului citat pentru Victor Ponta, dacă se ţine cont că Winkler este membru al Partidului Social-Democrat din Germania.

„Se duce din Europa în câmpie”, adică: bate câmpii

 

În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale românii au şansa să arate că sunt mai buni decât reputaţia pe care ei o au. Mi-e teamă însă că lunile viitoare vor scoate mai degrabă la lumina tot ce este mai rău la năravul românilor: naţionalismul gonflat artificial, xenofobia, aroganţa, lipsa de discernământ şi toleranţă, tendinţa de a da mereu vina pe celălalt, provincialismul. Ridicarea cortinei a fost făcută de domnul Ponta, la Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat, când el a fost desemnat oficial candidat la Preşedeinţia României. El a creionat un drum al României cu un viitor pierdut într-un spaţiu geopolitic şi ideologic incert. Pentru că din discursul domniei sale, ascultat cu atenţie, am înţeles că drumul României nu este unul european. El a amintit de-a lungul discurului Europa exact de 3 ori! O data din vanitate: „În 2019, România va avea Preşedinţia Uniunii României. Pentru câteva zile la Bucureşti va fi capitala Europei, suntem cetăţeni de rangul unu, nu de rangul doi”. Iar a doua oară, probabil involuntar, pentru a ilustra cel mai bine poziţia României în Europa şi mai ales poziţia sa în Europa: „ştiu foarte bine cât mai trebuie să investim pentru a repara Mânăstirea Putna, când se va termina faimoasa autostradă Nădlac, ştiu că se duce din Europa în câmpie.” Iar a treia oară dintr-o socoteală făcută fără birtaş: „Am vorbit despre România ca despre o ţară demnă, şi la Washingon şi la Berlin”.

Dacă pe români domnul Ponta reuşeşte să îi convingă prin discursul său deformat că sunt „cetăţeni de rangul unu”, pe europeni dânsul nu a reuşit să-i convingă că el însuşi este un politcian de rangul unu! Iar România nu va fi în Europa niciodată mai mult, decât sunt cei care o reprezintă şi cei care luptă pentru soarta lor. O luptă care se dă în egală măsură la Bucureşti, cât şi în alte capitale europene. O luptă, care după acest discurs, pare ca şi pierdută, respectiv o autostradă, care „se duce din Europa în câmpie”. Deoarece acolo unde se poate şi trebuie schimba ceva, părerea despre domnul Victor Ponta este alta, decât cea pe care o are dânsul despre sine, precum şi mulţi români, care se lasă încinşi în hora aceasta anti-băsesciană.

Criză a democraţiei

Una dintre cele mai importante voci ale Germaniei, ale cărui mesaje sunt ascultate cu interes de elita politică până în cancelaria doamnei Merkel, cea a istoricului Heinrich August Winkler, îl plasează pe Victor Ponta în compania „elementelor problemă” ale Europei de astăzi. „Există o criză a democraţiei în Europa. Iar aici mă gândesc la ţări precum Ungaria, România şi Bulgaria, unde observăm o evoluţie care din diferite motive pare să nu fie văzută în toată dramatica ei de către marile Partide Populare din Europa. Unii îi iau apărarea şefului de guvern conservator Viktor Orban, alţii pretinsului social-democrat Victor Ponta”. 

În aceşti lideri Winkler vede, potrivit interviului acordat cotidianului „Die Welt”, un pericol pentru stabilitatea Europei, ei putând fi receptivi la politicile lui Putin de destabilizare a Europei şi de încurajare a acelor forţe care pun la îndoială Alianţa Transatlantică.

Am vorbit despre România ca despre o ţară demnă, şi la Washingon şi la Berlin, vreau să ştiţi că suntem respectaţi, că suntem admiraţi. (…) Obiectivul fundamental de politică externă este de a face cât mai rapidă integrarea Moldovei în UE”, a spus Victor Ponta la Craiova.

La Berlin aceste cuvinte, despre ţara demnă, numită România, despre admiraţia şi respectul cu care ne copleşesc europenii, nu au fost auzite sau nu au fost luate nici pe departe în serios. Emeritul istoric german H. A. Winkler este, spre dezamăgirea domnului Ponta, şi un proeminent membru al Partidului Social-Democrat din Germnia (SPD)! Aşadar el ştie ce spune, când îl descrie pe premierul Ponta, drept un „pretins social-democrat”. Iar de cât respect se bucură românii în Europa, nu trebuie decât riscată o privire pe rezultatele căutării cuvântului „român” în „google news”.

Chiar nu mai vrem în spaţiul Schengen?

Victor Ponta a spus că principalul său obiectiv de politică externă va fi integrarea Moldovei în UE. O afirmaţie ambiţionată, dacă nu chiar şi oarecum cinică! Deoarce se impune întrebarea: ce e cu România? Este România într-adevăr integrată în UE? Pe când integrarea României în UE, în spaţiul Schengen? Drumul înspre Europa nu pare a fi o prioritate în viziunea posibilului viitor preşedinte Victor Ponta. El s-a împotmolit în mesaje pseudo-patriotice, naţionlist-relogioase, anti-băsiste, în laude de sine…

„Viitorul aparţine mereu poporului, iar prezentul celor de la putere”

Indiferent ce spune Victor Ponta, indiferent ce va face Victor Ponta, indiferent cine va conduce ţara în viitor, românii vor rămâne în majoritatea lor ortodocşi şi …români (deşi probabil, dacă li s-ar oferi cetăţenia germană, mulţi s-ar răzgândi). Ce naiba să devină altceva? Sau chiar îşi imaginează cineva că, dacă ţara va fi condusă de un Klaus Johannis, cetătean român de etnie germană şi protestant, românii vor fi obligaţi să-şi schimbe religia, naţionalitatea? Sau ei vor fi mai prost reprezentaţi în lume? Să fim serioşi! Ţara a fost condusă la un moment dat chiar de un străin şi, ca să fim sinceri, ea n-a progresat niciodată mai mult decât în acele vremuri! Discursul domnului Ponta a fost jenant, ruşinos şi laş. Iar eu sper ca istoria să nu-i dea dreptate istoricului german, iar politica sa, în calitate de (posibil) viitor preşedinte al României, să nu contribuie la succesul politicii lui Putin. De asmenea, sper ca partenerii de bază ai României să  rămână în vestul continentului, nu la sud, precum Turcia şi cu atât mai puţin la est, precum Rusia.

Alegerile prezidenţiale sunt o şansă pentru români şi România. Putem demonstra că suntem o ţară care îşi are pe bună dreptate locul în Europa! Un popor deschis, cu un spirit viu şi modern, tolerant, dornic de un viitor mai bun, curios, care împărtăşeşte valorile europene şi îşi iubeşte într-adevăr ţara, care nu se limitează la a fi doar ceea ce el oricum este! Să nu uităm, ce ne învaţă aforsimul croat: „viitorul aparţine mereu poporului, iar prezentul celor de la putere”!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Radu Mircea
31.07.2014, 18:31:35

Chiar nu avem ce face .... Daca romanul asistat , prostit sistematic , cu frica de preot nu de dumnezeu va pune stampila pe ochelarii plastografului , Europa va capitula ca in fata unor prosti irecuperabili pe care-i inveti si-i ajuti degeaba . Acesta va fi destinul nostru european cu Ponta-n frunte , de mina a doua in cel mai fericit caz .

+14 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
31.07.2014, 20:01:42

"Va împotmoli Victor Ponta România la periferia Europei?" D-le Traian Danciu , nu stiu cum se vad treburile din Romania, dar , cei din afara ne-am dat seama ca Romania e..intepenita la periferia Europei. Si nu de azi, de ieri..! Din vara lui 2012. Practic, draga domnule, aici e clar pentru toata lumea, ca odata cu venirea la putere a organizatiei infrationale condusa de dl. Ponta, Romania a fost decuplata de la procesul de integrare europeana. Mai vorbeste cineva de ..spatiul Schengen..? Nu..Desi acesta era obligatoriu primul pas pe care Romania trebuia sa-l faca pentru a scapa de la .."periferie".

+12 (14 voturi)
mitrut
31.07.2014, 20:28:25

Pana de curand, Basescu mai amintea ca tinta noastra trebuie sa fie intrarea in Schengen.Vazand insa ca guvernul face tot posibilul sa nu intram, s-a mai domolit. Tare ma tem ca Ponta, nu doar ca ne tine la periferia Europei,dar ne va scoate din Europa.Asa cum a scos si steagurile din parlament! Prostul crede ca europenii uita ce a facut el de cand e premier.

+11 (11 voturi)
dirz dacul
31.07.2014, 20:46:40

Domnule ziarist tu esti impotmolit in estul indepartat al Europei. De la Bruxelles scriu. De cind este premier Victor Ponta se vede ceva mai bine Romania la noi la Bruxelles. A primit din nou increderea ca stat european Romania si cunoaste o dezvoltare stabila economica cu un viitor bun. voi scribilii astia de doi lei romanesti aveti orbul gainilor si dracii hulitorilor ce fac din alb negru, niste mumii

-7 (15 voturi)
dirz dacul
31.07.2014, 21:02:17

Autostrazile s-au dublat Imprumuturile au scazut Salariile s-au majorat economia a crescut si va ceste.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările