Politică

articolul anterior articolul urmator

Va mai fi România europeană în 2019?

46
4 Mar 2017 07:26:56
Mihnea Dumitru

O scădere a încrederii în UE şi un reper electoral de populism pot face, într-un anumit context, diferenţa între susţinerea Uniunii şi uitarea de UE la români.

Un Eurobarometru recent dat publicităţii arată că încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut la 52%. Nici la fel de optimişti nu mai suntem pe tema viitorului UE, cu o scădere de opt puncte procentuale, de la 75% la 67% în ultimul deceniu. 
 
Chiar dacă aceste cifre sunt relativ bune şi mult peste mediile europene (36% încredere în UE), erodarea încrederii poate primi noi valenţe, într-o perioadă de euroscepticism crescut. Dosarul Brexit, criza imigranţilor, evoluţia liderilor populişti şi încetarea procesului de extindere generează dileme existenţiale în Uniune, nemaivorbind de spectrul unei Rusii resurgente şi unicornul securităţii comune non-NATO. 
 
România există, statistic, la coada Europei în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori economici şi sociali, poate chiar trăieşte un moment de inadecvare datorită rapoartelor MCV, dar consideră statutul său de membru deplin drept important. Conform Eurobarometrului, 55% din români consideră prioritar aspectul de uniune monetară şi economică, iar 77% susţin libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul UE. 
 
Cu toate acestea, agenda generală UE, ca şi noua dezbatere cu privire la cele cinci opţiuni de dezvoltare ale Uniunii, propuse de Comisie, nu au prins undele mass-mediei. Sărbătorirea sau marcarea unui deceniu de dezvoltare economică şi socială rămâne relativ mută, în ecoul demonstraţiilor şi al crizei politice locale. 
 
Românii cu greu pot numi câţiva europarlamentari naţionali, deşi nici aici nu vedem diferenţe prea mari faţă de alte ţări: acum doi ani, doar unul din zece britanici, conform The Guardian, putea numi un europarlamentar local. Cu peste două treimi dintre români declarând că se consideră europeni, putem bănui cu ceva încredere că şi mai puţini cetăţeni europeni cunosc agenda sau chiar rolul legislativului de la Bruxelles.
Problema este că, spre deosebire de un număr crescător de britanici, francezi şi germani, românii nu sunt eurosceptici; nici eurofobi, dar indiferent de adaptarea lor la un deceniu de Uniune Europeană, par mai degrabă euro-habarnişti. 
Şi, totuşi, nu există partid politic în Parlamentul României care să sugereze, măcar, ideea de euroscepticism, mai puţin să o susţină deschis. Populismul politic românesc se rezumă la teme locale. 
 
Solda de încredere în UE, de 53%, a scăzut de la 54% în 2016 şi de la 63% în 2015, conform AFP. Numai între primăvara lui 2015 şi toamna aceluiaşi an, scăderea a fost de 5%. Este primul an al mandatului domnului Iohannis ca preşedinte şi perioada Cabinetului Victor Ponta IV. Contextul este acela al unei campanii prezidenţiale pierdute de domnul Ponta, dar pe linii cvasi-naţionaliste, precum şi anul în care un număr de măsuri „reparatorii” au fost gândite şi trecute, pentru anul electoral 2016. 
 
Altfel spus, dacă există o corelaţie între politicile populiste naţionale şi scăderea încrederii în UE, în rândul românilor, ea ţine de capacitatea noastră de a ne considera autonomi, în ciuda unui context mai larg, european. În ceea ce priveşte restul Europei, unde dezbaterea se duce între un scepticism bazat pe valori şi nevoia de retrasare a realităţii în jurul unor principii naţional-economice, noi ne dorim reforme economice şi sociale pe baza principiilor europene, dar fără să ştim, neapărat, de unde vin ele. Cât timp banii curg şi „se poate”, cât timp Europa nu ne opreşte de la ceva, simplist prezentat, suntem şi noi OK cu ea. 
 
Practic, singurul hop major în calea unui lider populist şi eurosceptic este faptul că, în România, dubiile legate de UE şi retorica aferentă sunt aproape întotdeauna corelate cu o misiune pro-Rusia. Dacă s-ar decupla această retorică, cumva, adică dacă s-ar găsi ideea prin care Rusia să nu aibă absolut nicio treabă cu noi, dacă suntem în UE sau nu, e posibil să nu ne mai pese deloc cine ne sunt europarlamentarii, ce face Parlamentul European sau de unde ne vin banii pentru toate populismele aferente.
 
Întrebarea este, deci, în ce măsură euro-habarnismul se poate confunda cu euroscepticismul - şi dacă ale sale consecinţe ignorante sunt aceleaşi. Vine centenarul Marii Uniri, în contextul marcării a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre ţara noastră şi Rusia. Din ianuarie 2019, România preia preşedinţia UE, apoi avem alegeri prezidenţiale. Ar fi interesant de văzut câţi români mai supravieţuiesc, crezând că mai sunt cetăţeni europeni, după toate astea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

Podar
4.03.2017, 08:01:10

@Mihnea Dumitru..dl."analist politic"... Problema "drobului de sare", Pusa de domnul "analist", Nu ar produce tulburare, De n-ar fi pusa...alarmist...! ...

+3 (5 voturi)
Romanul
4.03.2017, 09:06:56

Cand citesc astfel de analize sofisticate, cu termeni economici și politici mă gândesc instinctiv cui folosește, cui se adresează și cât sunt sondajele de reale. Ori de câte ori se pune microfonul in gura românilor de pe strada cu astfel de întrebări , răspunsurile sunt halucinante. Și asta la oraș căci la tara astfel de întrebări pot fi puse și în chineză căci tot atâta s-ar înțelege.Este destul să știm cum au votat romanii la ultimele alegeri că să înțelegem despre ce vorbim. Entuziasmul la aderare a fost justificat de părerea unanimă că vom trăi ca-n vest convinși fiind că asta ne lipsea să trăim bine. Că pentru a trai mai bine trebuie să muncim, sa muncim eficient, sa ne alegem cu atenție conducătorii............este alta problema, un subiect tabu în campaniile electorale, singurul resort al votantului Romania fiind pomana data de stat fără că cineva să-și pună problema de unde da statul banii. Ar fi suficient că milioanele de pensionari să conștientizeze că au pensii mici pentru că de curând, că din "dreptul lor la pensie" după o viața de munca, o parte consistenta este luată și data celor care nu au muncit niciodată și am avea în pensionari poate cei mai mari susținători ai reformelor, al votului responsabil. Dar câți pensionari gândesc? Câți pensionari își imaginează că imensul aparat bugetar sau cel puțin 500.000 dintre ei sunt plătiți din pensiile lor că sa fie angajați la "stat"........ degeaba? Câți pensionari gândesc că furtul politicienilor din bani publici este de fapt furt din pensiile lor? Câți pensionari apreciază că spitalele noastre așa cum sunt , sunt din cauză că politicienii fura? Daca ar gândi ar mai vota aceiași hoți doar pentru că le promite sa le de-a și lor "ceva" care de fapt este infim din ceea ce de fapt li se cuvine de drept? Am insistat cu pensionarii căci sunt numeroși, raționamentul este valabil și pentru cei mai tineri care gândesc la fel că pensionarii și vor muri cu aceiași mentalitate.

+3 (7 voturi)
Viorica Alexandru
4.03.2017, 09:44:13

Oamenii nu stiu despre UE decat ce li se spune: bani europeni, sclavie in UE, servilism la inalta poarta... Este de mirare ca procentul este inca peste 50%. Cat despre intrarea in zona euro, pariez ca romanii care muncesc in UE prefera moneda si stilul de viata Euro. Ceilalti, nu stiu si gata... Nucleul dur... ar fi o chestiune de glorie nationala sa faci parte din acesta... dar ce stiu romanii despre nucleul dur...? Sunt spectatori ca si conducatorii lor... Nu au pe cine sa aplaude pentru eroismul de a sustine Romania in nucleul dur... In rest liniste si pace... somnul ratiunii naste....??????

+2 (6 voturi)
Stefanescu Marian
4.03.2017, 10:35:22

În stadiul de masochism autoflagelant la care au ajuns românii(ăştia suntem,aşa e în România,nimic nu e bun,etc) chestia cu apartenenţa la UE a venit ca un duş(stai,mă,că suntem europeni,ştiu ăia ce ştiu).Şi a urmat idioţenia cu "vreau o ţară ca afară",adică să fim ca occidentalii dar să ne comportăm ca românii;ceea nu se poate... Apoi,"ăia" ne-au tot umilit,pedepsit,criticat(rromii,hoţii,violenţele,etc) deşi ne-au mai şi ajutat cu bani şi cu sfaturi.Una peste alta,România este într-un fel de "democratură",adică o "democraţie originală" de tip Iliescu,de neînţeles pentru occidentali(vezi idioţenia cu ordonanţele de urgenţă). Hai să recunoaştem cinstit că am mers mult înainte pentru a deveni "europeni" dar,deocamdată,nu ne-am lepădat de apucăturile de troglodiţi comuniste-ortodoxiste-balcanice. Dacă vom mai fi europeni în 2019?Da,geografic.Dar.oare,ca spirit,până acum am fost?

-2 (4 voturi)
InimaRea
4.03.2017, 11:04:49

'Ai să ne lămurim, People, fin'că văz că una lume-i nedumerită de ”analize sofisticate”. O luăm populist, de la Adam Babadam - aka, Wikipedia: Populismul desemnează un tip de discursuri și de curente politice care critică elitele și pledează pentru întoarcerea la popor, de unde și numele acestui curent politic. Este reprezentat de o figură carismatică, fiind susținut de un partid atașat ideologic acestui „corpus”. Regimurile politice, precum au fost cel fascist sub Mussolini, cel nazist al lui Hitler și, în general, majoritatea dictaturilor, constituie un perfect exemplu al raportului direct stabilit între leader și mase, care definește populismul. Vă rog eu, nu vă legați de agramatisme că și-acolo-s tot români de-ai noștri! Cătați a reține ideea de bază: legătura directă a liderului (musai carismatic) cu massa - poporul, deh. Cum ar veni, n-ai lider carismatic - canci populism! De-mi vine-a-ntreba: Mă nene, e Dragnea carismatic? Ca, de nu-i, populism yok! Dar stai așa că nu-i așa - liderul carismatic e din exemplul perfect de populism. Pe la noi, sigur îi unul imperfect, ca toate de p-aci. Cum-necum, nici populismul nu-i de azi, de ieri - venind el din narodnicismul ce dădu, pe la noi, poporanismul. Ian ascultați colea! Poporanismul este o ideologie tradițională românească, întemeiată în 1890 de avocatul și jurnalistul Constantin Stere, în spiritul curentelor tradiționaliste care au debutat cu Junimismul anilor 1860 și Sămănătorismul lui Nicolae Iorga. Din cauza unor divergențe doctrinare, Constantin Stere și Constantin Dobrogeanu Gherea s-au despărțit. Primul a format Partidul Social Democrat al Muncitorilor, care a fuzionat cu Partidul Național Liberal, în timp ce al doilea s-a apropiat de marxism. Vă dați seama? PNL de azi - ca ”partid istoric” - are o genă populistă. Pe cînd PSD, ca urmaș al PCR, ar avea una marxistă. Poți să-nnebunești pe chestia asta! Dar, cujetînd oleacă, vedem că chiar așa-i: Nu fu populismul lui Băsescu aproape dictatură? Ba și mai dihai: nu zise Băsescu că mai bine tinichigiu decît filosof? Bine-bine dar unde-i Băsescu azi, nu-i tot la Dreapta, cu Popularii Europeni? Ca să vezi unde s-a cuibărit al dracu' populism, dom'le - fix la conducerea PE, UE. A ieșit ca păduchele în frunte, vă zic eu! Dacă mă uit bine, o lămurirăm de-o amețirăm dar merge și-așa, nu - frați români? Dl consilier european Dumitru - școlit la Babeș-Bolyay, anti-consultant politic și doctor în științe politice (copy-paste după propria-i prezentare pe blog) - ne ține de rău din cauza ”unui Eurobarometru recent” (așa o fi limba consiglieră pe la Bruxelles. Dac-am vorbi-o și noi, ne-ar ieși doi Carpați, trei Carpați - și tot așa. Ce-ar fi greșit, la cîți Carpați avem?) Acu', nu vă fie cu bănat da' cum dracu vine asta - doctor în științe politice și anti-consultant politic? Înțeleg să n-ai încredere într-o consultanță politică, dar să ai într-o anti-consultanță se poate? E cum te-ai duce la doftor și ăla, în loc să te consulte, te anti - adică-ți dă un șut gios și te trimite cu vaca. Poate-ajută, mai știi? Nu vă gîndiți c-aș vrea să-i știrbesc aura doctorală consilierului nostru european, că nu-i așa. Doar mă-ntreb ce bază pot pune-n spusele sale, că-i și 'mnealui persoană de influență, publică la ziar central din poziția de expert european. Așa că mă duc la text, c-așa-s învățat - să lucrez cu materialul clientului. Și iaca: ... dacă există o corelaţie între politicile populiste naţionale şi scăderea încrederii în UE, în rândul românilor, ea ţine de capacitatea noastră de a ne considera autonomi, în ciuda unui context mai larg, european. Clar ca noaptea, nu? Că nu-i clar dacă există ori ba corelația aia. Dar dacă-i, nu-i a bună cu noi - că visăm cai verzi pe pereți: autonomie într-un context european (asta ar fi capacitatea aia a noastră). Dar a nemților care-ar fi? Ei s-or fi visînd autonomi în contextul larg european? Dacă e p-așa, atunci singurii cu capacitatea reală de-a se considera autonomi în contextul ăla ar fi britancii - de unde, Brexit. Prin extensie, orice țară ar ieși din UE, ar trece de la visat autonomie - direct la autonomie reală. Dar o fi bună calea asta? Bună-rea, se cam arată la orizont. Eurobarometrul zice că euroscepticismu'i în floare. Iar liderii UE au și pregătit planul de avarie, să salveze ce se mai poate din ”construcția europeană”. Culmea e că planul lor de control dammage se bazează pe cetățenii lor eurosceptici, iar nu pe români - bunăoară - care-s încă majoritar încrezători în UE. De unde se vede că românii - esticii, generic - îi deprimă pe-adevărații europeni; că-ndată ce vor reveni la formatul dinainte de extindere (cu excepția Austriei, desigur) europenii își vor recăpăta încrederea în Casa Noastră Europa. Și, cu toate astea, consigliere se uită chiorîș tot la noi, eurooptimiștii. Unde vede pericolul real în care punem noi UE: ... dacă s-ar găsi ideea prin care Rusia să nu aibă absolut nicio treabă cu noi, dacă suntem în UE sau nu, e posibil să nu ne mai pese deloc cine ne sunt europarlamentarii, ce face Parlamentul European sau de unde ne vin banii pentru toate populismele aferente. După cît mă duce capu', asta-i o idee care nu există. fi'ncă tot consigliere zice: ... singurul hop major în calea unui lider populist şi eurosceptic este faptul că, în România, dubiile legate de UE şi retorica aferentă sunt aproape întotdeauna corelate cu o misiune pro-Rusia. V-ați prins? Dubille legate de UE sînt suspecte de prorusism, nu cele legate de NATO. Și-asta chiar cînd UE se pregătește să facă pace cu Rusia. Clar-cristal, este? PS: Tot am un reproș de făcut dlui consilier european, unde zice ”Cât timp banii curg şi „se poate”, cât timp Europa nu ne opreşte de la ceva, simplist prezentat, suntem şi noi OK cu ea. Consigliere, e prea de porc - mă-nțelegi ce vreau să zic?

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (46)