Va face premierul Cîţu o remaniere guvernamentală? Nu are curajul necesar!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se împlinesc şase luni de guvernare Cîţu, şi aşa cum ne-a promis premierul aşteptăm un bilanţ al guvernării sale şi o evaluare a miniştrilor. Aşteptăm degeaba, nu vom avea nici una nici alta. Lupta electorală în care este angajat premierul nu-i permite să facă gesturi spectaculoase prin care să-şi supere colegii de partid care vor vota la Congresul din septembrie. Şi aşa relaţia sa cu Orban este cât se poate de proastă.

Se atacă unul pe celălalt, până la urmă un lucru normal într-o competiţie electorală, dacă nu ar avea de suferit actul guvernării şi, în final, populaţia ţării.

Bilanţul guvernării Cîţu

Nu prea ai ce să notezi lucruri importante realizate în cele şase luni de guvernare Cîţu. Ba chiar am putea extinde bilanţul la un an şi şase luni, pentru că în 2020 a fost la guvernare PNL-Orban-Cîţu, Cîţu a condus finanţele ţării.

Cel mai negativ rezultat al guvernării, imputabil in principal lui Cîţu, este  că a împrumutat România cu 30 de miliarde euro (după alte surse chiar 44 de miliarde euro), ducând datoria publică a României de la 35% din PIB la 50% din PIB, iar deficitul bugetar la 10% din PIB. Să vii apoi să te lauzi cu creştere economică, cu creşterea veniturilor populaţiei, când toate aceste efecte îşi au origiunea în împrumuturile uriaşe făcute, mi se pare o înşelătorie urâtă.

Am ajuns la acuzaţii grave între parlament şi guvern. Ca şi cum n-ar fi ambele instituţii generate de actuala coaliţie de guvernare. Premierul Cîţu şi vicepremierul Barna spun că din toamnă vor face reforme cu OUG-uri, deşi este clar neconstituţională o asemenea opţiune. De cealaltă  parte, Orban acuză guvernul pentru eşecul în cazul desfiinţării SIIJ, pentru că ministrul Justiţiei a apelat la Comisia de la Veneţia să arbitreze speţa.

Apoi, din promisiunile electorale nu vedem realizate nici măcar o parte. Chiar premierul Barna recunoaşte:

„Când tragem linie vedem că sunt foarte puţine lucruri de pus pe masă. În percepţia populaţiei în coaliţie se mimează reformele” şi „de pomană se face un balet săptămânal” cu temele puse pe masă.

Măcar Barna este sincer, situaţia este exact cum o descrie. Pensiile speciale, desfiinţarea SIIJ, schimbarea Avocatului Poporului, schimbarea şefilor Radio şi TVR, problema alocaţiilor pentru copii, toate sunt promisiuni neonorate. Mai presus de orice, reducerea cheltuielilor bugetare este inexistentă. Cât timp ne vom putea împrumuta zeci de miliarde de euro pe an ca să menţinem în funcţie un aparat bugetar inutil de numeros cu efecte mici în gestionarea ţării? Cu salarii şi sporuri nesimţite şi care sfidează bunul simţ? Cu raportul dintre pensia minimă şi cea maximă de 1:100?

Asta vede şi CE când nu se grăbeşte să aprobe PNRR-ul românesc. Spre deosbire de alte ţări, România încă aşteaptă banii pe care să-i ducă unde? În pensii şi salarii bugetare? Nici nu e sigur că vom avea aprobarea pentru PNRR prea curând, ceea ce ar însemna un eşec major al actualei coaliţii de guvernare.

Singura parte bună a actualei situaţii este că din acuzaţiile reciproce, Cîţu-Orban, şi cele din interiorul coaliţiei, aflăm şi noi cum stăm.

Bilanţul guvernării  şi posibile remanieri

Ce să spună guvernul în bilanţ? Că a crescut bunăstarea cetăţenilor, a veniturilor, că avem  creştere economică, când toate acestea vin din împrumuturi? Pe lângă faptul că nu sunt reale. Or fi crescut veniturile, la bugetari, dar la privat n-au crescut. Dar inflaţia, cursul de schimb leu-euro, acestea nu se iau în calcul? Se laudă Cîţu că în România sunt preţuri mici la alimente, comparativ cu alte ţări din UE. Fără să spună nimic şi de calitatea acestora.

Deşi în presă au apărut informaţii că se pregăteşte remanierea câtorva miniştri, personal nu cred în aşa ceva. Premierul spune că face evaluarea miniştrilor în fiecare zi, şi că la un moment dat va trage linie. Acel moment va fi, în cel mai bun caz, după Congresul din septembrie de la PNL. Pentru că nu are niciun interes electoral să-şi pună în cap organizaţiile PNL care au propus respectivii miniştri. Cât despre miniştrii USR PLUS, Barna a spus de la început că pe ei îi evaluează partidul, nu premierul. Remanierea a trei miniştri USR PLUS, cum apare în surse de presă, ar isca un scandal monstru în coaliţie, uşor de anticipat. Şi apă la moară pentru Orban, care ar explica că premierul Cîţu aruncă în aer coaliţia de guvernare.

Concluzie

Nu va fi un bilanţ al guvernării la şase luni şi nici remaniere guvernamentală, pentru că premierul Cîţu nu are curajul necesar să le facă. Şi aşa, în cazul în care Orban câştigă şefia PNL, Cîţu ar trebui să demisioneze din fruntea guvernului. Că am fost înşelaţi cu promisiuni de reformă pentru a ne da votul la ultimele alegeri parlamentare actualei coaliţii, ar trebui să fim obişnuiţi. Şi actualele partide aflate la guvernare fac ce au făcut toate celelalte partide. Promit marea cu sarea şi când ajung la guvernare sunt neputincioase să facă ce au promis. E un blestem pe poporul român să nu iasă din această „tradiţie”!

La viitoarele alegeri vom vota actuala opozitie, şi lucrurile se vor repeta, asa cum facem de 30 de ani! Tristă soartă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite