Politică

articolul anterior articolul urmator

Vacanţa soft pentru „Dosarul Microsoft”

25
29 Sep 2014 17:30:20
Sorin Bocancea
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

După cum era de aşteptat, parlamentarii fac scut în jurul celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. E drept, nu prin demonstraţii de stradă cum au fost cele conduse de Adrian Năstase şi Victor Ponta pentru a susţine baronii puşi sub urmărire penală, ci printr-o metodă mai „soft”: plecarea senatorilor în vacanţă.

În fond, de ce intră senatorii în vacanţă?! Nu se apropie alegerile parlamentare astfel încât să se justifice prezenţa lor în teritoriu pentru a-şi prezenta oferta electorală. Candidaţii în cursa pentru Cotroceni nu au decât să-şi prezinte singuri ofertele, fără a scoate de la lucru, pe banii noştri, armata de parlamentari. În acest ritm, propun să se dea vacanţă parlamentară chiar şi pentru alegerile parţiale de la toate nivelurile, pentru a fi create aceleaşi condiţii ale competiţiei. Faceţi un calcul simplu pentru a vedea cât a muncit cohorta de parlamentari de când şi-a început mandatul şi veţi vedea că a dus-o din vacanţă în vacanţă: de Crăciun, de Paşti, de vară, de europarlamentare, de prezidenţiale. Chiar şi atunci când nu se dă în mod oficial vacanţă dar sunt alegeri, tot îşi iau de la sine putere vacanţă, iar apoi se plâng că  nu au timp  să legifereze şi susţin emiterea de ordonanţe de urgenţă. Că, deh!, poţi lăsa ţara fără de legi?

Totuşi, acum, mai mult ca oricând, această vacanţă a senatorilor are două motive grele: primul ţine de nevoia candidatului Tăriceanu de a fi liber în perioada campaniei; al doilea este unul grav: blocarea punerii la dispoziţia justiţiei a celor implicaţi în „Dosarul Microsoft”. Sunt nume grele ale politicii româneşti. Şi multe, cum în niciun dosar de până acum nu s-au întâlnit. Şi sunt bani mulţi la mijloc, cum iar nu s-au mai întâlnit în niciun dosar.

Ce s-ar întâmpla dacă DNA ar începe cercetările împotriva celor pentru care s-a cerut urmărirea penală? S-ar vorbi toată perioada de campanie despre acest subiect grav, iar jumătate dintre cei mai buni comunicatori ai PSD nu ar mai putea apărea pe posturi pentru a-şi susţine candidatul. Dezbaterile despre viitorul preşedinte s-ar desfăşura mai mult la uşa DNA, fapt ce ar deranja cura cu popcorn pe care şi-a anunţat-o Premierul candidat. E nevoie de linişte, tovarăşi, pentru această campanie! E nevoie de o perioadă soft după această ştire hard numită „Dosarul Microsoft”. Cu ceva noroc, poate va aduce electoratul la Cotroceni pe cineva care să fie în stare să oprească o asemenea nenorocire. Justiţie îi trebuie României, să-i bage la puşcărie românii pe românii mândri!?

Prin două gesturi majore s-a evidenţiat Parlamentul României în actualul mandat: încurajarea uzurpării propriilor competenţe prin emiterea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă şi punerea la adăpost, prin diverse tertipuri, a membrilor săi suspectaţi de încălcarea legii. În rest, toate promisiunile electorale (Constituţie, descentralizare ş.a.) sunt nişte mari rateuri. Şi le merge aşa acestor domni, de la un mandat la altul, pentru că electoratul care înţelege ce se întâmplă, în ziua alegerilor, îşi ia vacanţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Nirolf
29.09.2014, 19:37:34

Am fost de cateva ori in "disputa" cu amicul Paun Al , el sustinea ca noi toti suntem responsabili de iresponsabilitarea clasei politice ce poate fi obligata sa lucreze "si" in folosul tarii prin presiuni continue a societatii civile . Era un exercitiu de optimism , un mod de a da retete de rezolvare in antiteza cu jelania permanenta a unor pesimisti ca mine , care vedeam raul dar nu stiam cum sa-l combat . Eu in pesimismul meu sustineam (in mai multe comentarii) ca suntem prizonierii clasei politice fara nici o posibilitate de scapare . Textul dv stimate domnule Sorin Bocancea , din pacate pare sa "rimeze" cu pesimismul meu . Ce-i de facut ?

+3 (7 voturi)
Paun Al
29.09.2014, 22:18:23

Nirolf , sti vreo comunitate umana care a evoluat si exista prin altruismul si constiinta conducatorilor ei , pe toata perioada existentei ei? Daca poporul nu pretinde dreptare , adevar , justitie ... nu-l intereseaza, conducatorii alesi de noi , "de ai nostri" , de ce ar face-o? De ce sa "creeze precedente " periculoase pentru ei ? Vom functiona pe nivelul minim de echilibru , intre ce pretinde poporul de la conducatori ... si ce sunt dispusi ei sa faca pentru populatie . Ori poporului nu-i pasa de "microsoft ' si de coruptie in general... nu pretinde nimic . Acum informatiile despre spaga au ajuns de la FBI...si vor muri in niste sertare ... Asa cum cu ani in urma , cand o firma ce la luat doua fregate cu vreo 200 de mii de euro bucata ... si dupa modernizare ni le-au vandut cu 200 de milioane ... S-a descoperit de englezi ca firma respectiva a dat cateva milioane de euro spaga in Romania ... si iarasi nu s-a intamplat nimic ...nimanui nu i-a pasat nimic Dupa cum ne comportam ..parem a fi urmasi directi a lui Pilat din Pont .

+8 (8 voturi)
Paun Al
29.09.2014, 22:21:35

Ce-i de facut ?...sunt sensibili acum inainte de alegeri si niste mitinguri consistente , ca justitia sa fie lasata sa-si faca treaba ... i-ar determina sa reactioneze . Da cine sa le faca ...ala zice ca tu , celalalt zice ca altul...

+6 (6 voturi)
Papa Raţă
29.09.2014, 21:46:03

Ciumanocoii politonţi Au fugit iar în vacanţă: O fi oare toţii tonţi Ori mafiei ei dau speranţe ??

+3 (7 voturi)
Biky
29.09.2014, 22:20:18

Trist dar adevărat!!!!.... ...Si cand te gandesti ca de fapt ei sunt doar angajații nostri,i-am ales sa conducă tara asta in care trăim cu toții înspre mai bine,...de 25 de ani bine pentru EI,si prăpastie pentru noi!!!... ...Si cand te mai gandesti pe ce salarii nesimțite i-am "angajat" alegându-i,...mai,mai,...ca iti aduci aminte de '89!!!!!!....cum sa nu te ducă capul la prostii?

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (25)