Vaccinarea, între conspiraţionism, extremism şi cinism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion
George Simion

Românii nu vor să se vaccineze, inclusiv din cauza terorii de internarea în spitalele româneşti. Numai gândul de a contacta nosocomiale, de a fi umiliţi de asistentele medicale şi de medicii sătui de propria limitare, de a aştepta pe vreun scaun în sălile pline de oameni sau pe holuri sau afară, până catadicseşte cineva să îi întrebe ce au, îi împiedică pe români să caute salvarea la spitale sau la medici.

Recent am participat la o vizită de lucru a experţilor europeni în extremism şi radicalizare şi, evident, discuţia a deraiat către propaganda antivaccin SARS-CoV-2 ca potenţială metodă de radicalizare a unor grupuri vulnerabile, prin exploatarea unor temeri legitime de către antreprenori politici de tot felul. Cum bine vedem în România, aceşti antreprenori politici sunt foarte diverşi, însă ei se regăsesc sub această mare umbrelă a extremiştilor activaţi în pandemie. Radicalizarea produsă în aceste zile nu este întâmplătoare; oamenii activaţi acum de propaganda antivaccin SARS-CoV-2 vor fi folosiţi în momente politice esenţiale, cu potenţial ridicat de divizare socială. Să ne amintim puţin despre mesajul extrem de diviziv cu care a ajuns Donald Trump preşedinte al SUA şi, mai ales, de grupurile de extremişti care l-au apărat până la asaltul Capitoliului din 6 ianuarie, care a şocat o întreagă lume. Aceste grupuri existau, latent, în societate încă din 2016, s-au activat la finalul mandatului lui Trump ca nişte grupări paramilitare ad-hoc, afiliate politic. Dacă ne uităm cu atenţie la ce fac liderii AUR în aceste zile avem, nu întâmplător, un deja-vu. Diana Ivanovici Şoşoacă radicalizează, cu un enorm impact, mai multe categorii de persoane vulnerabile: tineri debusolaţi, care nu se vaccinează de frica infertilităţii, pensionari, care nu se vaccinează de frica 5G (în alte ţări au existat chiar atacuri împotriva unor companii de telecomunicaţii, pe fondul acestei radicalizări), adulţi, care refuză vaccinarea din varii motive, dar în principal din ură faţă de autorităţi. Sunt tehnici de divizare a societăţii folosite de state cu interesul de a dezbina şi de a radicaliza împotriva proiectului european, cum deja face Rusia în mai multe state europene, dar sunt şi o serie de greşeli flagrante ale guvernanţilor noştri, care pur şi simplu obligă la contrareacţie, fără a mai fi necesară intervenţia unei forţe străine. La acest tip de radicalizare se adaugă, în România, şi influenţa nefastă a BOR care, în loc să deschidă capetele oamenilor către toleranţă, încredere şi compasiune inoculează idei medievale.

PNL a insultat românii

Organizarea congresului PNL, în dispreţul oricăror reguli de combatere a pandemiei impuse populaţiei, prin amânarea implementării unor noi hotărâri de guvern şi prin încălcarea propriilor măsuri luate de guvernul condus de liberalul Florin Cîţu a revoltat întreaga populaţie, indiferent de afilierea sau neafilierea politică. Prezenţa preşedintelui Iohannis fără mască a fost o bătaie de joc suplimentară la adresa românilor. Nu există un guvern credibil, în lumea democratică, să se poată bucura de legitimitate – esenţială mai ales atunci când impui reguli şi restricţii noi, care să procedeze astfel. Lipsa de logică, de elementar bun simţ şi empatie a declanşat o nevroză şi o tensiune în societate, care este şi va fi extrem de uşor de exploatat de antreprenori politici cu varii agende politice, ceea ce AUR deja face.

De asemenea, ”marea relaxare” a fost încă o bătaie de joc la adresa românilor, o manipulare odioasă tot cu scopul obţinerii de capital politic în campania internă din PNL. Indiferenţa pentru viaţa românilor, pentru norme elementare este semnul unei elite politice profund psihopatice, în care oamenii sunt folosiţi exact ca nişte cobai. Guvernarea PNL-Cîţu este pur şi simplu o experienţă pavloviană, astfel încât românii să fie traumatizaţi suficient de mult încât să nu mai poată reacţiona (cald-rece, relaxare-ultra restricţii; online/offline; cu mască/fără mască; certificat verde, dar nu pentru BOR).

 Haosul juridic

Au explicat numeroşi jurişti, cu mult mai multă răbdare decât a mea, de ce seria de hotărâri de guvern pe care le tot ia guvernul demis Cîţu, sunt neconstituţionale şi pot -chiar sunt- atacate pe aspecte de legalitate în instanţele judecătoreşti, ale căror decizii vor fi tardive, că durează până se parcurg toate etapele procesuale până la o hotărâre definitivă. Totuşi cineva trebuie să fie responsabil, nu doar culpabil, pentru această nouă insultă la adresa românilor. Nu poţi să calci în picioare legea fundamentală a României, drepturi şi libertăţi fundamentale, doar pentru că eşti incompetent, cinic şi guvernezi pe metoda „merge şi aşa”, adică prin haotic. În toată pleiada de trepăduşi de partid angajaţi pe salarii enorme să nu facă nimic nu s-au găsit câteva creiere să redacteze, conform tehnicii legislative, nişte proiecte de acte normative care să nu ne jignească inteligenţa şi să nu calce în picioare domnia legii. Practic, în guvernarea PNL suntem în tărâmul vestului sălbatic, scapă cine poate, şeriful Cîţu, sau şeriful Arafat impun ei, după căpăţâna lor noi reguli, că în România, ţara patriarhatului debil, orice bărbat, indiferent de meseria sau studiile sale, se pricepe la orice. Îl scoli noaptea din somn şi îţi dă lecţii, nu îi spune nimeni bărbatului român de stat, CEO, şef, şefuleţ, ce să facă. Nu, niciodată.

Incendiile de la ATI şi psihopatia sistemului medical

Românii nu vor să se vaccineze, inclusiv din cauza terorii de internarea în spitalele româneşti. Mărturisesc că am această fobie. Numai gândul de a contacta nosocomiale, de a fi umilit de asistentele medicale şi de medicii sătui de propria limitare, de a aştepta pe vreun scaun în sălile pline de oameni sau pe holuri sau afară, până catadicseşte cineva să te întrebe ce ai, îi împiedică pe români să caute salvarea la spitale sau la medici. Au fost oameni care au făcut acest experiment şi au relatat pe social media: protocoale, birocraţie şi incompetenţă, intri sănătos şi ieşi după 24 de ore bolnav de Covid-19 sau alte infecţii, plus inevitabila boală nervoasă după contactul cu psihopaţii din sistem. Nu ai cum să rămâi sănătos la minte într-o lume bolnavă de cinism, nu ai cum. Au fost cazuri de oameni care şi-au scos copiii, bolnavi de Covid-19 din spital, de la ATI, unde erau intubaţi cu oxigen şi i-au dus acasă la moarte sigură. Frica de moarte prin incendiu la ATI a fost mai letală decât frica de moarte prin virus.

Ce a făcut guvernul? Când Vlad Voiculescu a încercat să schimbe câte ceva şi a dat informaţii publice despre privilegiaţi i s-au pus în cârcă toate incendiile de la ATI din acea perioadă. Ulterior au mai fost incendii la ATI, în care au murit oameni. Deci problema e sistemică, nu ţine de un ministru anume, indiferent de partidul din care face parte, ţine de un sistem corupt şi profund viciat, care preferă să dea bani clientelei politice decât să facă ceva pentru populaţie, şi anume un sistem de sănătate apt să te îngrijească. Aşadar nu e de mirare că premierul liberal Florin Cîţu a dat, cinic, bani din rezerva bugetară către primarii care l-au făcut lider-marionetă, decât să prioritizeze sănătatea românilor, în perioadă de criză şi pandemie. Nu e de mirare nici demonizarea ferventă cu care acuză doar miniştrii USR de toate relele sistemului, când sunt singurii care au încercat să mişte ceva către bine. Nu poţi cere compasiune, empatie şi preocupare pentru suferinţa semenilor tăi de la psihopaţi. N-ai cum să joci poker cu viaţa oamenilor decât dacă eşti unul.

Cinismul

După ce au lăsat timp de aproape doi ani toţi conspiraţioniştii la televizor şi toţi pescuitorii în ape tulburi, abia după ce am scris mai mulţi pe social media că trebuie oprită cumva dezinformarea, mulţi români fiind speriaţi şi confuzi de ceea ce se propagă în mass media, abia atunci şi autorităţile noastre care şomează în 99% din timp s-au decis să acţioneze. Bineînţeles, cu lipsă de măsură. Nu sunt permise -şi e o tendinţă globală – nici măcar discuţiile cu specialişti în pandemii şi în virusologie, care, unii dintre ei, au îndoieli legitime cu privire la actualele vaccinuri SARS-CoV-2. Unii dintre ei au chiar tupeul să discute despre corupţia rampantă din industria Pharma, cu compania Gilead – nu întâmplător, abia acum înţeleg de ce înţeleapta Margaret Atwood a numit Gilead statul fictiv cu demenţi fascişti din ”Povestea slujitoarei”. Ştia ea ceva.

În România nu s-a aplicat nicio regulă coerent. Niciuna. Nu s-au vaccinat întâi categoriile vulnerabile, ci nomenklatura. Nu s-a testat, deşi sume enorme de bani s-au aruncat pe doze infinit mai multe de vaccin decât cele necesare. Testarea în alte ţări a fost prioritară. La noi nici măcar acum nu se face, ceea ce este absurd pentru că, pe lângă vaccinaţi avem o categorie largă de români care s-au imunizat în turmă (au contactat boala fără simptome sau cu simptome uşoare) şi nu au contactat autorităţile, că nu aveau motiv, români care au trecut prin boală şi au supravieţuit, tot fără să contacteze autorităţile (cu medicaţie la domiciliu prin medicii de familie, prieteni, gura târgului), vaccinaţi care s-au contaminat ulterior (mulţi). Aşadar, certificatul verde nu te asigură în niciun fel că nu transmiţi virusul, ci doar că tu te protejezi de virus şi nu te poate vătăma grav. Din acest motiv şi din această perspectivă, este logic şi firesc să te vaccinezi.

Însă impunerea unor restricţii care încalcă inclusiv dreptul la muncă şi, implicit dreptul la libertatea conştiinţei, prin forţarea vaccinării condiţionată de pierderea dreptului la muncă şi/sau de accesul în instituţii sau locuri esenţiale (magazine alimentare) nu face decât să declanşeze o nouă furie împotriva autorităţilor haotice, care se adaugă la furiile anterioare. Certificatul verde, în opinia mea, este o formă de condiţionare pavloviană, care îmi declanşează automat respingerea. Simpla condiţionare a unei decizii pe care vreau să o iau liber – eu şi alţi români – de o serie de impuneri care încalcă drepturi fundamentale şi nici măcar nu protejează pe nimeni, decât pe cel vaccinat este revoltătoare. Certificatele verzi au putut fi fraudate, sunt români care au murit de Covid-19 şi au declarat că aveau certificat fals. Nu trebuia să se ajungă până aici şi nu s-ar fi ajuns aici dacă românilor li se explica şi erau lăsaţi să aleagă liberi, fără toată propaganda antivaccinistă şi conspiraţionistă de pe toate televizoarele. Românii s-ar fi vaccinat dacă guvernul le dovedea că ia în serios pandemia şi îi respectă. Oamenii săraci, nerespectaţi, se revoltă prin negarea autorităţilor, prin pasivitate, prin refuz. Este ceea ce se întâmplă acum. Nu îi poţi impune unui român cu venituri mici sau deloc să se testeze pe banii săi, în timp ce tu arunci miliarde pe alte cheltuieli inutile. Testarea trebuie să devină o normă, la fel cum este verificarea temperaturii. Degeaba intri cu certificatul verde peste tot, vaccinat, dacă tu ai virusul în sistem şi îl dai şi altora, care poate tocmai sunt pe finalul imunităţii date de vaccin (sunt multe articole care dezbat problema perioadei imunităţii date de vaccinuri). În ţările unde s-a aplicat certificatul verde, pe care l-a copiat disperat şi guvernul român, erau îndeplinite, câteva condiţii: 1) un sistem sanitar eficient şi modern; 2) încredere ridicată în autorităţi; 3) măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii logice, raţionale şi eficiente. Nu haos, nu excepţii nejustificate (nu excluzi pelerinajele religioase când interzici orice fel de altă manifestare publică, pentru că norma este generală, se aplică tuturor, fără excepţie). Poţi, cel mult, să excluzi mersul la biserică, pentru credincioşii practicanţi, cu respectarea tuturor celorlalte reguli: mască obligatorie, distanţare socială 2 m, dezinfectarea spaţiului, maxim 30 de persoane. O ofensă adusă logicii şi inteligenţei să pretinzi că înghesuirea şi călcarea în picioare la pelerinaje şi în spaţii mici nu este pur şi simplu o metodă sigură de răspândire şi de necombatere a virusului, ci de diseminare pe scară largă!

Întrebări legitime pentru Guvern - care o fi 

În concluzie, guvernul trebuie să răspundă la aceste întrebări: 1) de ce nu testează populaţia? 2) de ce nu identifică riscuri, costuri şi beneficii la măsurile pe care le adoptă (de exemplu şcoala online care distruge copiii, pelerinajele, slujbele religioase fără regulile de prevenire şi combatere, oameni înghesuiţi în spaţii mici)? 3) de ce nu are un comunicator om de ştiinţă/medic specializat în virusologie care să explice tot ce e nevoie de ştiut; 4) raţiunea certificatelor verzi într-o ţară cu doar 30% vaccinaţi, cu o serie de restricţii aprobate prin încălcarea Constituţiei şi a drepturilor fundamentale şi prin aruncarea în aer a economiei, prin blocarea unor instituţii publice şi private şi a unor activităţi esenţiale? 5) când vor moderniza secţiile ATI şi când ne pot asigura că nu vom mai avea niciun incendiu în care să moară oameni?  

Cinismul guvernului liberal Cîţu este fără margini: nu doar că nu îşi asumă nimic, dar a ostilizat enorm populaţia vaccinată împotriva celei nevaccinate, a găsit un ţap ispăşitor în USR, care a avut doi miniştri la sănătate şi acum aruncă responsabilitatea eşecului salvării vieţilor celor decedaţi de SARS-CoV-2 pe umerii celor care au îndoieli legitime sau critică derapajele, erorile şi lipsa de măsuri reale, esenţiale, la locul şi la timpul potrivit (în spitale) sau ai celor care fug din spitale cu bolnavii (nimic nu mi se pare mai cumplit decât să preferi să pleci dintr-un spital românesc ca să mori acasă, imaginea unei ţări bolnave şi a unui stat eşuat, cu lideri politici depăşiţi). România nu a trimis niciun plan pentru pandemie Comisiei Europene nici până astăzi, fiind singura ţară. România este guvernată pe hei-rup, de incompetenţi haotici, care ne insultă inteligenţa zilnic, în timp ce ne dispreţuiesc din călătorii fără măşti şi fără certificat verde. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite