Politică

articolul anterior articolul urmator

Valer Dorneanu: Premierul s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenţi medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?

24
4 Jul 2020 18:54:16
Autor: News.ro
Valer Dorneanu                                                                                     FOTO Inquam Photos / George Călin
Valer Dorneanu                                                                                     FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu a subliniat, la Digi24, că măsurile pentru protejarea sănătăţii trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituţiei. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege.

„Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente", a spus Dorneanu în replică la recomandarea făcută de premierul Ludovic Orban referitor la nerespectarea deciziei CCR în legătură cu măsura izolării în cazul suspiciunii de coronavirus.

„Suntem conştienţi de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure şi severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal. În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanţă cu prevederile Constituţiei. Respectarea Constituţiei e obligatorie. Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condiţiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente”, declarat Dorneanu.

El a precizat că îl respectă pe premier, că ştie ce presiune e pe capul lui, că s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenţi medical, dar s-a întrebat de ce nu a luat aceste măsuri legal.

„Nu trebuia să dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi. Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu. Nu pot să le spun cetăţenilor cum le-au spus alţii - nu respectaţi decizia! Sfatul e să respecte legea şi hotărârile judecătoreşti", a subliniat Valer Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban, a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) - potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale - în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID - 19. Orban a mai declarat că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

leuldinpanjshir99
4.07.2020, 18:58:43

Legal? Pai aia era legislatia in domeniu in momentul respectiv. Ca intre timp au declarat-o neconstitutionala slugoii gangsterilor psd-oi din CCR la sesizarea argatei lor de la Avocatul Poporului, e alta poveste. Imi si pot imagina ce se va intampla in Parlament cand va veni Guvernul cu proiectul de lege cerut de ccr-isti. In ce hal il vor mutila psd-oii si acolitii lor doar ca sa para pretinii boborului si sa incurce Guvernul in a lua masurile care se impun. Si dupa, sa spuna ca PNL-ul e incompetent ...

+6 (12 voturi)
Mihai Neagu
4.07.2020, 19:36:31

@leuldinpanjshir99, bati campii! Nu uita, ca 3 judecatori din CCR au fost numiti de Mutul...

-5 (9 voturi)
Andreas TSA
4.07.2020, 19:01:40

legal? sa nu cerem prea mult. cov a fost "gestionata" oricum dar NU legal. Cu frica, cu militia, cu "presa"

-5 (9 voturi)
Azzumbo Jo
4.07.2020, 19:30:15

Dorneanu, neschimbat. Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase. Zici ca nici nu e omul PSD-ului!

+6 (10 voturi)
Mihai Neagu
4.07.2020, 19:34:42

Un comentar cretin!

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)