Zgonea nu mai este preşedintele Camerei Deputaţilor. Ponta s-a autopropus în locul său. Dragnea, ironic: Dacă s-a autopropus nici nu mai trebuie să votăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea. Foto Mediafax
Valeriu Zgonea. Foto Mediafax

Valeriu Zgonea şi-a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în plenul de luni al acestei Camere fiind dat un vot prin care confirmat faptul că Zgonea nu mai are susţinerea partidului care l-a pus în funcţia de conducere, aceasta fiind vacantă. 167 de deputaţi au votat „pentru“ debarcarea lui fostului social-democrat, 32 de deputaţi „împotrivă“, fiind înregistrată şi o abţinere.

UPDATE Florin Iordache va fi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor până miercuri, zi când va avea loc votul pentru noul preşedinte al acestui for.

UPDATE Proiectul de hotărâre privind vacantarea funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului permanent al camerei Deputaţillor a obţinut 167 de voturi „pentru“, 32 „împotrivă“, o abţinere şi un deputat care nu şi-a exprimat votul

UPDATE Liviu Dragnea, ironic, despre dorinţa lui Ponta de a deveni preşedintele Camerei Deputaţilor: Dacă s-a autopropus, nici nu mai trebuie să votăm mâine.

Anterior aflării faptului că Ponta s-a autopropus, Dragnea a avut declaraţii ponderate lăsând să se înţeleagă că oamenii din partidul său nu ar duce o luptă între ei pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar mai ales el nu ar vrea să ocupe această funcţie. „Mâine o să luăm decizia pe care o să o anunţăm, în Comitetul Executiv sau în Biroul Permanent ( ...) Nu-mi doresc asta, pentru mine îmi doresc în continuare funcţia de preşedinte al PSD şi funcţia de câştigător, împreună cu colegii mei, a alegerilor parlamentare. Astea sunt cele mai importante funcţii. Şi, de fapt, funcţia principală pe care o va avea fiecare membru de partid în frunte cu mine va fi aceea de soldat în tranşeele politicii până la alegerile parlamentare. Răspunsul este nu", a afirmat Dragnea.

UPDATE Victor Ponta a anunţat că vrea să preia conducerea Camerei Deputaţilor, informându-l şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea de acest lucru. „I-am spus domnului Dragnea că intenţionez şi mâine la CExN şi miercuri la Grup să-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au zis că e bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru şi o să vedem ce se întâmplă la vot“, a spus Ponta. 

Întrebat dacă are susţinerea lui Dragnea, Ponta a pasat responsabilitatea unui asemenea răspuns şefului PSD. „Vedem mâine la vot, eu sper totuşi să mă susţină în primul rând Liviu şi după aceea toţi ceilalţi colegi“, a completat Ponta.

UPDATE Deputaţii se vor întâlni luni, de la 16.15, într-un nouă şedinţă de Birou Permanent, cel mai probabil aceasta urmând să stabilească cine va fi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor în urma vacantării poziţiei de preşedinte.

UPDATE La votul din plen, social-democraţii şi aliaţii lor trebuiau să urmărească două aspecte. În primul rând să fie cvorum de şedinţă, iar în al doilea rând să aibă o majoritate simplă, adică de votul a 50% plus unul din cei prezenţi.

UPDATE Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a aflat luni şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD. De acest punct de vedere, de asemenea, s-a luat act, fiind o soluţie de rezervă în ceea ce priveşte modalităţile prin care Zgonea poate fi dat jos de la Camera Deputaţilor.

UPDATE Biroul Permanent a aprobat ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea, odată exclus din PSD, i s-a retras automat sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei. Astfel, în plen va fi votat un proiect de hotărâre care va oficializa faptul că funcţia de preşedinte al Camerei este vacantă. 

Solicitare Paslaru pentru Zgonea

Florin Pâslaru a declarat pentru „Adevărul“ că PSD a depus o cerere prin care aduce la cunoştinţă faptul că valeriu Zgonea a pierdut sprijinul politic în momentul în care a ieşit din grupul PSD, ceea ce, potrivit Statului Deputaţilor şi Senatorilor înseamnă că a pierdut şi funcţia în care a fost înscăunat de social-democraţi, cea de preşedinte al camerei deputaţilor. Astfel, PSD invocă Statul pentru a cere „încetarea de drept” a mandatului lui Zgonea ca şef al Camerei Deputaţilor, urmând ca un proiect de hotărâre să fie redactat în BP şi supus votului în plen

Ordine de zi Camera Deputatilor

La punctul şase al Ordinii de zi a BP-ului se află solicitarea liderului PSD Florin Pâslaru prin care cere să se ia act „de încetarea de drept a mandatului“ lui Zgonea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor


PSD încearcă prin mai multe metode debarcarea lui Valeriu Zgonea de la conducere Camerei Deputaţilor.  În primul rând, PSD alăturii de partenerii săi încearcă printr-o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie, spre deosebire prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers.Social-democraţii încearcă acest lucru în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup. 

De asemenea, parlamentarii care-l vor înlăturat pe Zgonea încearcă acest lucru şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.

Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, adresa conducerii celor două Camere va fi discutată în următoarea şedinţă a Biroului Permanent, cea de luni, unde se va lua act direct de faptul că Valeriu Zgonea a pierdut funcţia de preşedinte al forului ca urmare a excluderii din PSD. 

Valeriu Zgonea contestă această interpretare şi dă de înţeles că orice tentativă de schimbare a sa din funcţie necesită un vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite