Valeriu Zgonea: Legea votului prin corespondenţă, prioritate pentru PSD, dar nu are cu cine dialoga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a declarat, miercuri, că legea votului prin corespondenţă este, în continuare, o prioritate pentru PSD, dar că social-democraţii nu au cu cine dialoga pentru că deputatul PNL Mihai Voicu şi-a dat demisia de la Comisia electorală.

„PSD susţine legea votului prin corespondenţă, dar nu este o lege nici a PNL, nici a PSD, nici a UDMR, este o lege pe care vrem să o facă Autoritatea Electorală Permanentă, am cerut un termen până la 1 octombrie, nu noi am cerut această preşedinţie de comisie, ci PNL. Nu au cui să i-o dea pentru că este funcţia lor. (...) Noi o susţinem, aşteptam dezbaterea în comisia de specialitate şi, la momentul respectiv, stabileam acele teme care erau sensibile şi care necesitau o decizie politică, dar să-ţi dai demisia şi să fugi...", a spus Valeriu Zgonea, întrebat în legătură cu situaţia de la Comisia de cod electoral, după ce preşedintele acestui for, liberalul Mihai Voicu şi-a dat demisia, citat de Mediafax.

Zgonea a arătat că regulamentul nu permite preluarea de către PSD a preşedinţiei comisiei.

„Cei de la PNL, fără domnul Voicu sau cu domnul Voicu, pot să convoace în fiecare săptămână această comisie. Noi aşteptam de la domnul Voicu să ne spună că ne cheamă săptămâna aceasta să discutăm pe un proiect pe care l-am stabilit cu AEP. (...) Ceea ce este straniu pentru prima dată în istoria Parlamentului este când vedem că un grup parlamentar renunţă la o comisie”, a spus Zgonea.

„Nu poţi să-ţi asumi conducerea unei comisii în numele unui partid care a stabilit prin negocieri că conducerea aparţine PNL. Asta deschide o cutie a Pandorei pe care aţi criticat-o în timpul guvernării pedeliste", a adăugat Zgonea.

El a menţionat că PNL a dorit preşedinţia acestei comisii, promiţând că va adopta votul prin corespondenţă. „Ceea ce văd eu, după trei ani de experienţă cu PNL, în cadrul USL şi apoi încă trei ani, este că, la fiecare comisiei specială pe care au avut-o, lucrurile nu au funcţionat şi toţi din jur au fost de vină", a adăugat Zgonea.

Social-democratul a mai spus că votul prin corespondenţă rămâne în continuare o prioritate pentru PSD. „Votul prin coprespodenţă rămâne în continuare pentru PSD o obligaţie şi o prioritate, dar trebuie să avem şi cu cine să dialogăm", a mai arătat Zgonea.

Deputatul PNL Mihai Voicu şi-a dat demisia, în urmă cu două săptămâni, de la conducerea Comisiei de cod electoral, declarând că face acest gest în semn de protest faţă de faptul că PSD nu doreşte adoptarea legii votului prin corespondenţă. De atunci, comisia de cod electoral nu s-a mai putut întruni.

Marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că, începând de săptămâna viitoare, parlamentarii liberali vor intra în grevă japoneză în semn de protest faţă de neadoptarea legii.

Pentru a fi aplicată la alegerile din 2016, legea trebuie aprobată până în noiembrie, potrivit unei decizii a CC şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite