Valeriu Zgonea îl invită la Bucureşti pe omologul său maghiar, László Kövér

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Kover, al patrulea om în statul maghiar primeşte invitaţie în România
Laszlo Kover, al patrulea om în statul maghiar primeşte invitaţie în România

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a întâlnit astăzi cu ministrul de Externe ungar, János Martonyi. În urma discuţiilor bilaterale, el i-a transmis o invitaţie oficială  Preşedintelui Camerei Deputaţilor de la Budapesta, László Kövér.

 "Vă reamintesc că Parlamentul naţional din România are un grup politic parlamentar care reprezintă comunitatea maghiară. Pentru noi, este important ca dezbaterile să fie făcute în cadrul Parlamentului, iar poziţiile să fie comune, în interesul României şi în interesul nostru ca membru al UE. Am reamintit că şi Ungaria este un partener important european şi suntem membri ai UE şi trebuie să avem poziţii comune", a afirmat Zgonea.

Interesul şefului camerei inferioare a Legislativului maghiar faţă de România este unul constant, date fiind vizitele sale în cadrul comunităţilor maghiare din Transilvania.

Pe 10 martie, la Târgu-Mureş este programată o manifestaţie care cere autonomia Ţinutului Secuiesc.

Legătura dintre România şi László Kövér

Unul dintre cele mai reci episoade din relaţia româno-maghiară s-a consumat în mai 2012. Atunci, Executivul de la Bucureşti, condus de Victor Ponta, s-a opus iniţiativei autorităţilor de la Budapesta de a  reînhuma  rămăşiţele pământeşti ale scriitorului şi activistului maghiar de dreapta, József Nyirő, pe teritoriu românesc. Controversa de atunci l-a provocat pe László Kövér să afirme despre Guvernul României că reacţionează „necivilizat”, „paranoic”, „isteric” şi „barbar”.

În decembrie 2012, în urma alegerilor parlamentare de la Bucureşti, Laszlo Kover a arătat că UDMR exercită „o hegemonie destul de puternică, o dictatură asupra comunităţilor lor".

Vicepreşedintele UDMR Gyorgy Frunda,  prezent ieri la întalnirea cu ministrul maghiar al Afacerilor Externe a afirmat că “interferenţa unor politicieni din Ungaria a divizat comunitatea maghiară din România şi nu a ajutat obiectivele noastre. Şi în recentul război al steagurilor dintre cele două Guverne noi suntem comunitatea pedepsită, noi avem de pierdut”.

Poziţia Ministerelor de Externe

„Reconcilierea româno-maghiară este un obiectiv realizat“, afirma ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlăţean, ieri, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului de externe ungar, Jánosz Martonyi. 

Şeful diplomaţiei române a adaugat că unii politicieni se raportează superficial la relaţiile româno-ungare trecând uşor peste meritele celor care au construit parteneriatul strategic de ambele părţi.

Propunerea ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlătean de a se infiinţa o cameră de comerţ bilateral la Budapesta a fost acceptată de omologul său maghiar.

La rândul său, János Martonyi a subliniat că România este a doua piaţă de export a Ungariei după Germania.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite