Politică

articolul anterior articolul urmator

Valul: semnalul dat de electorat la alegerile prezidenţiale şi miza gestionării lui

5
20 Nov 2014 12:12:05
Adi Zăbavă
Mesajele manifestanţilor din Piaţa Universităţii - 16 noiembrie 2014
Mesajele manifestanţilor din Piaţa Universităţii - 16 noiembrie 2014

La ultimul referendum ne-am numărat şi-am ieşit 19 milioane. Cu toate acestea, pe 2 şi 16 noiembrie am fost tot peste 18 milioane pe listele electorale. Dacă adăugăm şi faptul că din 3 - 5 milioane de români aflaţi în străinătate au votat doar aproximativ 400 de mii, iar în total au votat aproape 12 milioane de cetăţeni, n-ai cum să nu te întrebi dacă a mai rămas cineva care ar fi putut vota şi n-a făcut-o în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Politica românească a ultimilor ani a fost dominată de ideea că există un segment de electorat însemnat după care n-ai de ce să mergi, n-ai de ce să i te adresezi, n-ai de ce să consumi resurse pentru a-l câştiga, el nu votează. Pe 16 noiembrie însă, teza aceasta pare să se fi infirmat, cel puţin momentan.

Cheia de interpretare a politicii, în general, şi a alegerilor, în special, e cea a jocului cu miză mare. Scenarii, lovituri, analize, tabere, nu degeaba se spune că la fotbal şi la politică se pricepe toată lumea. Acum suntem în perioada analizelor şi toată lumea se întreabă sau încearcă să răspundă: cum a câştigat X şi cum a pierdut Y? Vot anti-Ponta, anti-PSD, pro-Iohannis, facebook, toţi aceştia reprezintă factori prin care se încearcă explicarea rezultatului de duminică. Aş spune câte puţin din toate plus multe altele.

Aş compara ce s-a întâmplat în turul II al alegerilor prezidenţiale cu un val care i-a luat pe sus pe toţi, doar că unii au fost pe val, iar ceilalţi sub el. Însă şi unii şi alţii fără voia lor. Valul putea fi anticipat. Unii nu l-au vrut şi nici n-au crezut în apariţia lui, iar ceilalţi l-au aşteptat, dar fără a reuşi să-l provoace. Cei dintâi, pierzătorii, au vrut doar să plutească controlat spre mal. Nu le-a ieşit, iar acum se chinuie să nu se înece sub furia „apelor”, primul colac de salvare încercat fiind căderea legii amnistiei şi graţierii şi ridicarea imunităţilor celor anchetaţi din Parlament. De partea cealaltă, câştigătorul Iohannis pare că se află în faţa unei provocări mai mari decât alegerile în sine: gestionarea valului care l-a luat pe sus şi l-a adus la mal. Asta pentru că valuri au mai fost şi vor mai fi, sau cel puţin aşa arată „apele”.

Ieşind din zona metaforelor, miza pe termen scurt a clasei politice va fi gestionarea relaţiei cu electoratul, un electorat care acum câteva zile a dat peste cap toate calculele ieşind într-un număr neaşteptat de mare la vot, care a arătat un interes neobişnuit faţa de viaţa politică. În funcţie de interesele proprii, unii vor încerca să liniştească acest interes, iar ceilalţi să-l menţină viu. Cert e că viaţa politică de după 16 noiembrie 2014 nu va mai fi aceeaşi, iar cei care vor înţelege asta şi se vor adapta vor fi şi cei care vor avea de câştigat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Serban Duca
20.11.2014, 19:00:22

Pentru politicieni votul din 16 Noiembrie a fost o lovitura dura pentru ca a devoalat ceia ce credeau ca știu numai ei: fiecare vot contează. Char dacă declarativ chemau la vot, in sinea lor sperau ca sa participe cât mai putzini, cei pe care puteau si sperau sa-i manevreze. De aceasta data exact cei care din neincredere in puterea votului (sau doar din lene) nu au participat la alegerile anterioare au fost cei care au răsturnat previziunile care îl dădeau pe Iohanis perdant,cu certitudine. Nu cred ca mai mult de 1% dintre sustinatorii lui Iohanis erau convinsi ca acesta are o șansa sa câștige alegerile. Ar fi bine ca toți alegătorii sa înțeleagă si sa țină minte acesta lecție.

+1 (1 vot)
Ion Morosanu
20.11.2014, 19:27:02

trebuie sa recunosc ca nu am citit decat primele cateva randuri din articol; am fost descurajat sa continui pentru ca inceputul era deja bazat pe ceva ce este fals; Anume: 1. recensamantul numara populatia stabila a unei tari, insemnand populatia care locuieste in tara respectiva; asadar in Romania mai locuiesc aproximativ 19 milioane de romani. 2. pe listele electorale sunt trecuti toti cetatenii cu drept de vor, indiferent daca acesti mai locuiesc in Romania sau nu; 3. banuiesc ca nu credeti ca in 25 de ani au pierit (citeste murit) vreo 4,5 miloane de romani. asta ar fi fost un dezastru demografic care de obicei nu se intample pe timp de pace; 4. populatia permanenta a Romaniei a scazut asadar pentru ca multi au emigrat, fara sa isi piarda cetatenia si in consecinta nici dreptul de vot; 5. cu probabile inadvertente lista permanenta a cetatenilor cu drept de vot este asadar in jur de 18 milioane nicidecum cu cateva miloane mai mica Intrebari: 1. ca scriitor pe un blog, asadar cu presupuse intentii de a influenta opinia publica, incercati cumva sa sugerati ca cei plecati in strainatate ar trebui sa nu mai aiba drept de vot? asta in timp ce pare ca promovati principii democratice? 2. tot ca presupus formaor de opinie nu gasiti ca ar fi normal sa va documentati mai bine cand faceti apel in text la informatii factuale (se poate verifica defnitia a ce se numara la un recensamant); altfel dupa parerea mea puteti fi acuzat de una din doua: fie reavointa fie superficialitate Precizez ca sunt de ceva timp stabilit in strainatate, am votat la aceste alegeri (conform cu trendul general in diaspora); mi se pare suparator sa se insinueze ca ar trebui sa am mai putine drepturi Ion Morosanu

Adi Zăbavă
20.11.2014, 22:36:52

1. Ultimii ani au născut numeroase controverse pe tema numărului de români de pe listele electorale. Atât înainte de referendumul din 2012, cât mai ales după prezentarea rezultatelor referendumului, clasa politică și opinia publică au vorbit despre faptul că listele nu sunt actualizate și în realitate am fi cu mult mai puțini români, cu drept de vot. Cu toate acestea, e neimportant acest fapt, nu despre asta era articolul. 2. Cunosc toate informațiile prezentate de dumneavoastră, doar că nu înțeleg de unde ați înțeles dumneavoastră că nu le cunosc sau că (Doamne ferește!) aș pleda pentru restricționarea dreptului la vot a românilor plecați din țară. Eu spuneam doar că, în contextul în care populația țării (!!!) e de 19 milioane, pe listele electorale sunt peste 18 milioane, iar pe în afara țării se află milioane de români din care au votat doar 400 de mii, asta înseamnă că din cei aflați în țară, procentul de prezență la vot a fost foarte mare. Spre exemplu, dacă în străinătate sunt 4 milioane de români cu drept de vot, asta ne face să fim doar 14 milioane de români cu drept de vot în țară, din care am votat peste 11. Raportul e enorm și asta urmărea să arate prezentarea acelor în introducere.

Ion Morosanu
21.11.2014, 17:19:29

ok, atunci imi retrag ambele banuieli (cea de reavointa si de superficialiate); totusi respectiva disputa, de care amintiti a fost manipulatorie. asa ca nu cred ca ar trebui propagata ci eventual clarificata. cifrele nu sunt o chestie de opinie, e matematica si se poate demonstra. si chiar daca nu avem toate detaliilene poate ajuta bunul simt nu contrazic ca lista electorala nu este corect intrentinuta. totusi e vorba de inexactitati de ordinul miilor / zecilor de mii , maxim sute de mii; se poate intelege asta si cu argumente de bun simt cum am zis mai sus: nu aveau cum sa dispara pur si simplu 4.5milioane de cetateni romani; iar legat de raportul celor cu drept de vot e de fapt vorba de ponderea celor peste 18 ani in total populatie; tendinta este de imbatranire (s-au nascut mai putini copii - au si murit mai multi cu efect in scaderea populatiei) deci creste ponderea celor cu drept de vot; eu as aplica acelasi raport 18/(19+4)*19 rezulta cam 15 milioane in tara. adica diferenta de exact un milion care se pare ca au iesit in plus la Iohannis si la vot. in fine, am inteles ca nu asta era ideea articolului. intradevar a fost impresionant ca au reusit sa scoata la vot mult mai multi; nu sunt naiv, nu cred ca se vor schimba lucrurile peste noapte, dar orice pas intr-o directie mai buna e bine; sau cel putin rezistenta /blocarea unei directii rele; eu cred ca orice e mai bine decat PSD (mai putin prm, si cele asemenea bine inteles)

Statul Perpendicular
23.11.2014, 09:19:45

Comentariu considerat abuziv.