Politică

articolul anterior articolul urmator

Vasile Blaga, tractat de  garda veche spre şefia PDL

15
3 Feb 2013 20:54:36
Autor: Sebastian Zachmann
Caricatură realizată de Vali Ivan
Caricatură realizată de Vali Ivan

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, şi secretarul-general, Gheorghe Flutur, au demarat campania în teritoriu pentru ca Vasile Blaga să obţină un nou mandat în fruntea democrat-liberalilor.

Liderul PDL Vasile Blaga îşi netezeşte drumul spre un nou mandat în fruntea democrat-liberalilor. Blaga, împreună cu „locotenenţii“ săi, şi-au intensificat programul vizitelor în teritoriu, sub pretextul analizării rezultatelor slabe obţinute de filiale la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, însă, în realitate, „greii“ partidului lipezesc apele în teritoriu, pentru nu avea emoţii la Congresul ce va decide viitoarea structură de conducere a PDL.

Prezenţi vineri, la Galaţi, oamenii fideli lui Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Cezar Preda, nu au scăpat ocazia de a face lobby pentru actualul lider al partidului. „Personal, consider că partidul trebuie să continue cu Vasile Blaga pentru că este nevoie de un partid puternic de centru-dreapta căruia îi ia ceva timp să se consolideze. Am avut alegerile din vară cu Vasile Blaga în frunte, imediat a venit organizarea referendumului, apoi am intrat în pregătirea alegerilor parlamentare. Este nevoie de un lider puternic şi de o echipă puternică “, a susţinut Gheorghe Flutur.

„Blaga a demonstrat că iubeşte partidul“

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a spus că activitatea lui Vasile Blaga nu poate fi analizată acum şi a cerut timp, pentru ca acesta să-şi poată îndeplini proiectele. „Eu l-am susţinut, îl susţin şi îl voi susţine pe Vasile Blaga. Blaga a devenit preşedinte ales statutar la Convenţie, a condus partidul într-o reorganizare în patru zile, apoi a intrat în referendum, apoi au venit generalele. Nu i se poate imputa lui Blaga un parcurs al PDL în trei luni. Noi ne-am lăsat preşedinţii să lucreze. PDL nu şi-a schimbat preşedinţii de trei ori într-un an - şi Petre Roman a avut posibilitatea şi Traian Băsescu a lucrat şi Emil Boc, la fel şi Vasile Blaga trebuie lăsat să conducă partidul, pentru că a demonstrat că iubeşte partidul“, a invocat Cezar Preda.

Nu i se poate imputa lui Blaga un parcurs al PDL în trei luni (Cezar Preda)

 

În lupta internă din PDL, pe lângă Gheorghe Flutur şi Cezar Preda, actualul preşedinte se mai bucură şi de susţinerea unui alt nume cu vechime în partid, prim-vicepreşedintele Mihai Stănişoară, dar şi pe aportul lui Cristian Boureanu sau Gigi Chiru, şeful organizaţiei Constanţa.

Falcă, singurul rival?

Deocamdată, Vasile Blaga este singurul care şi-a anunţat, oficial, candidatura la şefia PDL, însă balanţa ar putea fi înclinată de Gheorghe Falcă. Susţinut intens de Elena Udrea, primarul Aradului ar putea intra în cursa pentru şefia partidului. De altfel, Falcă a declarat, recent, că dacă Vasile Blaga rămâne la conducere, atunci speranţele votanţilor de dreapta vor fi anulate. „ Noi am pierdut alegerile obţinând cu un milion de voturi mai puţin decât la alegerile locale şi riscăm să ne gasim o miză în limitarea pierderilor“, a mai spus Falcă.

Tandemul Udrea-Falcă este susţinut, la rândul său, de membri cu notorietate din rândurile democrat-liberalilor, printre care fostul premier Emil Boc şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

Intelectualii, exilaţi

În afara celor două tabere care se luptă pentru putere, în PDL mai există şi latura intelectualilor, formată din Cristian Preda, Toader Paleologu, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru şi Monica Macovei. Deşi marginalizaţi, aceştia fiind în conflict deschis cu preşedintele Vasile Blaga, votul lor ar putea cântări greu la viitorul Congres.

23 februarie este data la care se va stabili Congresul PDL

 

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, a spus, deschis, că susţine o schimbare la vârful partidului. „Spun un lucru cu toată fermitatea: fac parte dintr-un Birou Permanent Naţional, care în totalitatea lui nu şi-a putut îndeplini sau nu a fost în stare, nu că l-ar fi împiedicat cineva, să-şi îndeplinească mandatul asumat în faţa Convenţiei anterioare. N-am să încep să dau o listă cu numele celor care au notă de trecere şi ale celor pe care îi consider realmente figuranţi“, a afirmat pedelistul, pentru RFI.

În PDL urmează o perioadă de reorganizare a filialelor din ţară, în perspectiva organizării Consiliului Naţional de Coordonare, programat pentru 23 februarie. La această dată se va stabili şi momentul în care se va desfăşura Congresul partidului, probabil fiind vorba despre sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

muresean un
3.02.2013, 21:32:04

Un mare sustinator al lui Blaga, e si Ponta. Problema e ca are mai multi aliati in partrid, decat in electorat. Basistii care au votat PDL, n-au votat pentru pomeni, pentru ca adaca asta ar fi vrut, votau PSD. Blaga era la barfe la Tg-Mures cu Florea, un alt sustinator al ramurii financiare din PDL, cand politistii demonstrau la Cotroceni. Sa nu credeti ca Basescu a uitat de atitudinea asta.

+3 (5 voturi)
Dumitru Rizoaica
3.02.2013, 23:02:04

Pana cand PDL nu se va "decupla" de sarlatanul Basecu, procentul lui nu va depasi "genunchiul broastei"!

-6 (8 voturi)
unU
3.02.2013, 22:08:23

Blaga e mort ! Traiasca Blaga !

0 (2 voturi)
Gica Goldan
3.02.2013, 22:12:37

Cu Blaga la conducere PDL-istii vor cobora tot mai mult, de altfel au devenit invizibili ca partid de opozitie. Daca vor sa revina au o singura solutie, intelectualii exilati. Ba chiar as merge mai departe si l-as propune pe T. Paleologu in capul listei, pt. alegeri sa aiba candidati deasupra oricarei banuieli si sa evite compromisul cu traseistii. Traseismul din politica romaneasca si penalii, au bagat partidul la apa. Sigur, aici un mare merit il are si Basescu + Boc, cei care au permis de-a lungul anilor intrarea in partid pe criterii numai de ei stiute a tot felul de indivizi oportunisti, penali, infractori cu diplome, o fauna intreaga de profitori. Pacat, PDL-ul a avut ocazia sa se curete, sa devina un partid adevarat, a fost pe cai mari, a avut un nivel de asteptare si de incredere foarte mare, dar Boc singur, inconjurat de ''miticii'' de la Bucuresti, a ratat momentul bun in care s-a aflat. Cu Blaga sau Falca la conducere se vor duce tot mai jos, dar daca cei care vor alege vor merge pe mana ''intelectualilor exilati'', PDL-ul poate reveni, se poate reforma. Parerea mea.

+4 (4 voturi)
constantin Anna
3.02.2013, 23:12:03

Voi chiar nu mai tineti cont si de fraierii care tot va votam , ca alternativa nu avem? Voi nu pricepeti ca nu are "priza" la electorat , ca e rigid, ca se exprima greoi si mai ales n-a adus NICI UN BENEFICIU partidului , poate doar unora dintre voi ? Innoiti-va , lasati reglarile de conturi si apropiati-va "intelectualii". M Macovei v-a adus reale servicii si voi n-o mai vreti europarlamentar.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările