Politică

articolul anterior articolul urmator

Vasile Dîncu, despre amânarea parlamentarelor: Guvernul ar fi trebuit să aibă prognoze, să ne prezinte trei scenarii pentru perioada decembrie

5
2 Oct 2020 13:52:07
Autor: News.ro
Foto Eduard Enea
Foto Eduard Enea

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a declarat că Guvernul ar fi trebuit să vină cu o strategiei privind posibilitatea amânării alegerilor şi să lanseze nişte scenarii în funcţie de numărul de cazuri de infectare pentru a transmite populaţiei dacă este posibil să fie organizate parlamentarele pe 6 decembrie.

El a adăugat că PSD va discuta despre aspectele amânării alegerilor şi despre proiectul de lege depus de către deputatul independent Adrian Dohotaru care a propus data de 14 martie 2021 pentru scrutin.

„Şi pentru cei care se află la putere ar fi un avantaj să treacă o perioadă în care să îşi poată pune în practică marile politici şi marile proiecte, dacă există. Eu cred că atunci când vorbim despre avantaje facem mai mult speculaţii. Nu ştim ce va fi în această iarnă, cum va reacţiona populaţia, ce politici va face Guvernul în această perioadă. Deci mai degrabă cred că anticipăm, fără să avem argumente”, a explicat vineri Vasile Dîncu.

Chestionat dacă este timp să fie aprobat proiectului lui Dohotaru în Parlament, având în vedere că mai sunt doar 2 luni şi campania ar începe în luna noiembrie, Dîncu a răspuns: „Eu cred că este foarte puţin timp, după cum ştiu că sunt termenele în Constituţie pentru aceasta şi în legile electorale pentru acest lucru, aşa încât cred că ar trebui discutat acest lucru în procedură de urgenţă. Dacă tot există acest proiect, dacă există şi în opinia publică un curent pentru acest lucru, atunci va trebuie să ne punem la masa negocierilor cu celelalte partide şi să vedem dacă se poate face ceva. Pentru că trebuie făcut cu siguranţă rapid. Nu se poate discuta la infinit acest proiect”.

Dincolo de argumentele pro sau contra amânării alegerilor, avem şi un aspect tehnic extrem de important – legea în momentul de faţă nu prevede posibilitatea ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Se mai poate întâmpla acest lucru efectiv?

Întrebat dacă ar mai trebui amânate parlamentarele, dacă Executivul garantează că le poate organiza pe 6 decembrie în condiţii de siguranţă sanitară, Vasile Dîncu a replicat: „Ar trebui să vedem un pic evoluţia acestei pandemii şi ar trebui să îi întrebăm şi pe specialişti”.

„Eu nu spun că ar trebui amânate alegerile pur şi simplu pentru că vrem noi. Aşa cum v-am spus există şi argumente pro şi argumente contra, dar Guvernul ar trebui să se gândească foarte bine pentru că nu am văzut să aibă prognoze în care să spună, aşa cum a fost în această vară, cu începerea şcolii sau cu alte proiecte care trebuiau să fie făcute imediat – se spunea mereu «depinde». Nu există strategie. Ar trebui Guvernul să ne prezinte de exemplu trei scenarii pentru perioada decembrie, atunci când ar trebui să se întâmple alegerile şi să ne spună «dacă numărul de cazuri este de 2.500, 3.000 sau 4.000 pe zi, atunci nu putem să ţinem alegerile şi trebuie să le amânăm. Dacă rămâne la 1.500 sau este sub 1.000 facem altceva.». Aşa se procedează în toate ţările din Europa în ultima perioadă, se lucrează cu metoda scenariilor. La noi merge numai cu speranţă, ori speranţa guvernanţilor că este mai bine nu este o strategie. Întotdeauna speranţa folosită ca strategie duce la un eşec”, a completat social-democratul.

Chestionat ce criterii trebuie să aibă o persoană ca să candideze pe lista PSD la parlamentare, Dîncu a precizat: „Sunt foarte multe criterii, sunt legate de competenţe, de compatibilitatea cu comisiile parlamentare, de transparenţă a activităţii lui, de integritate şi ceea ce îşi doreşte noul PSD, să spunem aşa, de la oamenii care îi va reprezenta în funcţii publice în viitor”.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.

Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

nea Ilie de la sculărie
2.10.2020, 14:03:24

si le amanam pana cand maestre? ce garantie avem ca la primvara va fi mai bine? miroase a frica de a pleca din parlament

+1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
2.10.2020, 14:10:42

Altfel spus, spectacolul de la tv cu fraudarea alegerilor în dauna PSD, n-a convins lumea deoarece, preocupat doar de ciuntirea justiţiei, partidul n-a mai putut să se laude cu realizări.

ana_
3.10.2020, 17:48:54

Realizări ca: drumuri de pământ în loc de autostrăzi și TGV, peste 40% analfabetism funcțional, case cu toaleta în fundul curții și fără conectare la gaze (eventual și fără curent electric), creșe insuficiente, școli care cad în cap copiilor, spitale părăduite, mame minore, mortalitate infantilă, durata medie de viață, număr de cetățeni aflați în sărăcie… Nu e nevoie să mai continuăm, chiar și atât e de ajuns.

The Fog
2.10.2020, 16:34:08

Problema pe care o vad, referitor la abordarea bazata pe scenarii, e ca de cum ar prezenta guvernul un scenariu parlamentul si complicii s-ar apuca de lucru ca sa-l desfiinteze. Daca se pune limta de 2500 va decide AP ca-i neconstitutional sa fortezi lumea sa poarte masca, va urca cifra la 5000, si gata amanarea. Sau va cere parerea specialistilor proprii, gen doctorul care l-a tratat pe Nastase de plumbi in gusa. PSD doreste erodarea imaginii PNL pana la alegeri, ceea ce va face in mod activ cu resursele pe care le are, constient ca alegeri in conditiile de duminica (sau mai proaste) suna a moarte sigura. Deci, tragem de timp (si de lege) cat vrem noi. N-o sa iasa nimeni in strada pentru o institutie cu reputatia parlamentului actual - si e trist ca inca vreo 3 mandate vor mosteni aceeasi reputatie. Ce am citit din prevederile Constitutiei spun de prelungirea mandatului in caz de stare de razboi, dezastre (altele decat politice) si de urgenta. De alerta nu se spune nimic. Deci daca parlamentarii vor sa mai traga de salariile de neam prost vor trebui sa accepte starea de urgenta. Ori asta, ori vot la termenul guvernului. "Pentru ca putem" nu e constitutional.

-4 (6 voturi)
ana_
3.10.2020, 17:53:14

Dar ei pot insista cu „pentru că putem”. Noi vom muri, iar ei nu vor mai face nici măcar fatidicii 5%. Cu cât amână și crește numărul victimelor de covid, procentul lor cade în Groapa Marianelor. De ei chiar nu-mi pasă, că vor zbura din politică și parlament (pe 6 decembrie sau mai târziu), dar e păcat de oamenii care vor muri din vina P.S.D.

Modifică Setările