Věra Jourova, replică la acuzaţiile lui Viktor Orban, pe tema statului de drept: Nu am jignit niciodată poporul maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a respins miercuri acuzaţiile premierului ungar Viktor Orban care i-a cerut demisia pe motiv că ar fi făcut declaraţii umilitoare la adresa ungurilor. „Nu am jignit niciodată poporul maghiar”, a fost replica Verei Jourova, pentru Politico.eu.

„Într-o democraţie, nimeni nu este mai presus de orice critică" a mai comentat ea. Oficialul european a mai declarat că nu vrea să se angajeze în atacuri la persoană, însă doreşte să respingă ferm una dintre acuzaţiile aduse de premierul Ungariei. „Niciodată nu am jignit poporul ungar. Dimpotrivă. Nu am altceva decât un imens respect pentru poporul ungar şi alegerile pe care le face", a completat Jourova.

Înainte de aprobarea primului raport al UE privind statul de drept, care critică dur Polonia şi Ungaria, tensiunea dintre Budapesta şi Bruxelles a crescut din nou.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova l-a acuzat pe Viktor Orban că a pus bazele unei „democraţii bolnave".

Comentariile au fost făcute de oficialul de la Bruxelles în cadrul unui interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel. „Domnul Orban spune adesea că el construieşte o democraţie liberală. Eu aş zice că el construieşte o democraţie bolnavă", a declarat Jourova, potrivit  Euronews.

Reacţia premierului Viktor Orban nu s-a lăsat aşteptată, acesta cerându-i demisia pentru comentariile „inacceptabile" despre democraţia din ţara sa. Orban i-ar fi trimis preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care o acuza pe Jourova că încalcă principiul „sincerei colaborări".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite