Verdict: Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu „strânge  cureaua“ în grupul Intact
Dan Voiculescu „strânge cureaua“ în grupul Intact

Fostul preşedinte al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost colaborator al Securităţii, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

"Felix" a turnat la Securitate. Acesta este concluzia Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii au respins, ca fiind neîntemeiată, acţiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery.

Acestea au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva politicianului.

Dan Voiculescu poate contesta decizia Curţii de Apel Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai citiţi şi:

Comentariu Ovidiu Nahoi: Au fost sau n-au fost securiști?

Acasă la verişoara turnată de Felix

Comentariu Grigore Cartianu: Conspirarea Securităţii

Le Monde: ''Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie''

Voiculescu a încercat să distrugă cariera unui coleg printr-o notă informativă catre Securitate

Sub numele conspirativ „Felix", Dan Voiculescu a dat note informative la Securitate nu numai despre rudele sale, cum este cazul soţilor Silaghi, dar şi împotriva colegilor de la Întreprinderea Vitrocim.

Una dintre notele informative, găsită recent într-un alt dosar şi prezentată ieri în instanţă, anulează argumentul lui Voiculescu, acela că a acceptat să informeze în scris conducerea societăţii pentru a mânca şi el o pâine.

În Nota Informativă din 6 aprilie 1981, dată maiorului de Securitate Nicola Marin, „Felix" şi-a desfiinţat, pur şi simplu, un coleg de serviciu, pentru că „nu corespundea politic", era „cosmopolit" şi „fuma ţigări străine şi bea băuturi străine".

Reclamantul a recunoscut în faţa CNSAS că el este Felix. "Am produs suficiente dovezi, chiar mai multe decât ne obliga legea, prin care demonstrăm legătura lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate. A fost o relaţie veche şi îndelungată, nicidecum una sporadică", a declarat în instanţă Mihai Ionescu, reprezentantul instituţiei.

De partea cealaltă, avocaţii lui Dan Voiculescu mizează pe faptul că legea în baza căreia clientul lor a fost declarat colaborator al Securităţii a fost declarată neconstituţională.

Paraschiva Silaghi, prima rudă turnată de Felix

Paraschiva Silaghi a fost prima persoană din familia lui Dan Voiculescu care l-a acuzat pe senatorul PC de trădare şi turnătorii la Securitate. „A fost un şoc imens. A făcut-o premeditat. Nu înţeleg că loialitatea faţă de ţară înseamnă să-ţi pârăşti rudele“, a povestit, pentru „Adevărul“, Paraschiva Silaghi.

Ea spune că plecarea sa din ţară a coincis, se pare, cu începutul colaborării tânărului Dan Voiculescu cu Securitatea. „Am aflat recent că îi vizita foarte des pe părinţii şi pe sora mea. Era imediat după plecarea noastră. Era foarte interesat de modul în care am părăsit România. Întreba tot timpul cum am plecat“, îşi aminteşte doamna Vica.

Ulterior am aflat că, după vizită, a dat o informare la Securitate în care spunea că a aflat cine a fost persoana care mi-ar fi facilitat plecarea. Este o hârtie pe care eu am văzut-o, în care el spune că a făcut un drum în Germania cu cineva de la Securitate şi că a depistat persoana care ne-a dat nouă voie să plecăm“, povesteşte Paraschiva Silaghi.

Deşi relaţiile dintre cele două familii încetaseră, Paraschiva Silaghi spune că problemele au continuat să apară. „Au venit în familie lucruri furtunoase pentru care am siguranţa, sută la sută, că au fost făcute de dânsul. Părinţii mei au fost terorizaţi de el“, îşi aminteşte verişoara lui Voiculescu.

Alte rude pe hârtia de turnătorie

Mikaela Kallberg, de 55 de ani, este sora Paraschivei Silaghi şi verişoară a senatorului Dan Voiculescu. Mai mică decât aceştia cu zece ani, în copilărie Mikaela nu avea relaţii apropiate cu actualul senator. „Mergeam la ceaiuri şi pe ea nu o luam. Era supărată pe noi“, povesteşte Paraschiva Silaghi, sora Mikaelei.

Fostă Nanu, Mikaela a devenit Kallberg prin căsătorie. L-a cunoscut pe cetăţeanul suedez la mare, în România. A părăsit ţara în 1975 cu aprobarea Consiliului de Stat şi s-a stabilit în Suedia. Acum este directoarea unei şcoli din oraşul Helsingborg, Suedia.

Mikaela cere să se facă dreptate

Mikaela Kallberg a intrat în posesia actelor de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). A avut aceeaşi surpriză neplăcută ca şi sora sa, Paraschiva Silaghi. În documentele primite, Mikaela Kallberg a remarcat nota informativă datată şi semnată personal de Dan Voiculescu în care apar numele său şi ale părinţilor, Petre şi Maria Nanu.

Dan Voiculescu a primit, în august 2006, din partea CNSAS, verdictul de colaborator cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Imediat, fostul lider conservator a mutat lupta în instanţă. Procesul a intrat în scurt timp în impas: legea în baza căreia CNSAS dăduse verdictul a fost declarată neconstituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite