Veşti bune: tinerii se mobilizează la urne. Gara de Nord, luată cu asalt de studenţii care pleacă acasă să voteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi şi studenţi se înghesuie, vineri, la casele de bilete de la Gara de Nord ca să îşi poată lua biletele dus-întors gratuite pentru a merge acasă să voteze duminică, la alegerile parlamentare. Cozi lungi s-au format inclusiv la automatele de bilete din gară.

UPDATE Unii dintre elevii şi studenţii care au mers vineri în Gara de Nord din Capitală pentru a pleca spre localităţile de domiciliu ca să voteze la alegerile parlamentare au renunţat după câteva ore de stat la coadă şi au urcat în tren fără a-şi mai lua biletele gratuite, mulţi spunând că altfel ar fi pierdut trenul şi ar fi trebuit să mai stea în gară câteva ore.

Elevii şi studenţii cu drept de vot beneficiază de transport gratuit, pe calea ferată, din localităţile în care studiază în cele de domiciliu şi retur, în perioada 8-12 decembrie, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Cioloş.

Călătoria gratuită pe calea ferată se acordă dus-întors, de la localitatea în care studiază elevul sau studentul la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016.

Biletul de călătorie se eliberează la casele de bilete ale staţiilor de cale ferată şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate şi a carnetului de elev sau student, fiind obligatorie procurarea biletului dus-întors.

Pe biletul de călătorie sunt menţionate numele şi  prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, calitatea ele sau student.

Călătoria de întoarcere a elevilor şi studenţilor care merg acasă pentru a putea vota duminică în localitatea de domiciliu va fi zilele de 11 şi 12 decembrie. 

Decizia Guvernului Cioloş a venit în contextul în care la alegerile parlamentare de duminică se poate vota doar la secţiile de vot din raza judeţului de reşedinţă. Spre exemplu, o persoană cu buletin de Iaşi poate vota la orice secţie de votare din judeţul Iaşi, nu doar la secţie unde este arondat - de obicei, la cea mai apropiată şcoală. Însă o persoană cu buletin de Iaşi nu va putea vota duminică  la o secţie de vot din alt judeţ.

image

O persoană cu buletin de Bucureşti poate vota în orice sector, dar nu şi în judeţul Ilfov, spre exemplu. Execţie fac persoanele cu viză de flotant. Spre exemplu, dacă un student venit la facultate în Bucureşti are viză de flotant la cămin sau pe adresa unde stă în chirie, poate vota în Bucureşti la orice secţie, fără a mai merge acasă.

Prezenţa la vot poate influenţa decisiv rezultatul alegerilor parlamentare. Absenteismul la urne avantajează partidele cu electorat captiv, care se mobilizează în ziua votului în orice condiţii.
 

Şi preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să iasă în număr mare la urne, duminică, la alegerile parlamentare. „Nu lăsaţi pe altcineva să hotărască în locul vostru“, a fost mesajul transmis ieri de şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite