Victor Negrescu: PSD a urmat agenda altora. Marcel Ciolacu nu are altă opţiune decât de a candida la şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu critică faptul că partidul nu a urmat o agendă socială, ci a susţinut teme personale, aluzie la fostul preşedinte Liviu Dragnea. Cât despre lupta pentru putere din PSD, Victor Negrescu e de partea lui Marcel Ciolacu. Fostul ministru al afacerilor europene nu respinge varianta unei alianţe cu Victor Ponta.

Adevărul: Care ar fi răul cel mai mic pentru PSD? Alegeri locale în două tururi sau alegeri anticipate?
Victor Negrescu: Răul cel mai mic pentru PSD este să câştige alegerile, indiferent de modul în care vor fi organizate.

Dacă ne uităm la sondaje, e greu să câştigaţi alegerile.
Sondajele ne-au pus la un moment dat pe primul loc şi nu s-a dovedit a fi rezultatul pe care l-am avut în final. Eu cred că important e ce facem în final. PSD, din nefericire, a urmat agenda altora, şi nu a avut propria agendă.

A altora?
Inclusiv dictată de Opoziţie, inclusiv poate de unii oameni din PSD, şi nu ne-am fixat propria agendă. O agendă fixată pe temele economice şi sociale, pe temele pe care îi preocupă pe români, şi astăzi avem foarte multe teme. Avem această dorinţă de privatizare a sistemului de sănătate, iniţiată de către ministrul Sănătăţii, avem aceste schimbări electorale care contravin principiilor democratice, avem posibila amânare a creşterii pensiilor, aşteptată de foarte mulţi români, avem opoziţia frecventă la tot ce înseamnă politici sociale. Deci avem cu ce să mergem înainte. De aceea, eu sprijin ideea aceasta de refondare a PSD în jurul acestor valori esenţiale pentru stânga românească, asta înseamnă să ieşim dintr-o retorică oarecum populistă şi recurentă în dezbaterea publică din România şi să ne concentrăm pe aşteptările oamenilor. Dacă facem lucrul acesta, indiferent de modul de organizare al alegerilor, PSD poate obţine un scor important, şi eu mi-aş dori ca PSD să iasă pe primul loc.

Credeţi că PSD va mai deconta prezenţa lui Liviu Dragnea în fruntea partidului?
Eu cred că PSD trebuie să se gândească la modul în care va reuşi să-şi recâştige electoratul. Dincolo de o personă sau alta, pentru noi e important cu ce mesaj mergem înainte dar şi cu ce oameni mergem înainte. Elementul esenţial pe care spun cu tristeţe că l-am pierdut în ultimii ani a fost credibilitatea. Şi mai ales această idee că PSD e partidul experţilor, profesioniştilor. Asta trebuie să redevenim, un partid al experţilor, un partid al profesioniştilor, un partid care propune politici publice, un partid care este respectat indiferent de opţiune politică a celor care votează. Acest lucru presupune ca la acest Congres, într-adevăr să venim cu o nouă logică, inclusiv cu o schimbare de statut care să aducă modificări importante în ceea ce înseamnă lucrurile pe care le susţinem, şi eu mi-aş dori ca PSD să-şi asume o viziune progresistă. Sper să nu fie prea devreme, dar eu cred că aceasta este direcţia de urmat pentru PSD, o direcţie progresistă şi pro-europeană.

Marcel Ciolacu poate fi liderul care să readucă credibilitatea partidului?
Eu cred că Marcel Ciolacu se află astăzi într-o situaţie inedită, dar în acelaşi timp care presupune o alegere dificilă în primul rând pentru el. Şi-a asumat această responsabilitate să fie preşedinte interimar şi trebuie să reauşească să reclădească acest partid. El are datoria şi responsabilitatea să-şi asume pe mai departe acest drum candidând la Congresul PSD, pentru că în prezent în PSD sunt mai multe viziuni. A mea este cea progresistă şi pro-europeană. În prezent ne trebuie o persoană care este capabilă să pună toate aceste viziuni în jurul aceleiaşi mese pentru a reclădi PSD. Aş putea spune că el nu are altă opţiune decât de a candida.

În acelaşi timp se vorbeşte şi despre o posibilă candidatură a lui Sorin Grindeanu. Şi iată, am avea atunci o competiţie pentru şefia PSD.
Eu n-am auzit de această variantă. Presa vehiculează foarte mult această posibilă opţiune. Am discutat cu ambii. În momentul de faţă nu avem niciun candida anunţat. La finalul acestei săptămâni vor exista discuţii şi vom ajunge la o concluzie, dar revin la această idee. Pentru noi este important să avem în jurul mesei oameni care au fost mereu alături de PSD şi care pot permite astăzi acest echilibru între diferintele viziuni politice din PSD, iar eu mi-aş dori ca ideile progresiste şi pro-europene pe care le-am susţinut mereu să se regăseasc, şi trebuie să avem în fruntea partidului o persoană care poate garanta acest lucru.

De ce nu candidaţi la şefia PSD dacă tot aveţi o viziune asupra partidului? Se tot vorbeşte despre un nou început în PSD, o nouă echipă, oameni tineri.
Pentru că, în primul rând, nu este vorba despre persoane. Nu este vorba despre mine sau despre altcineva. Este vorba despre disponibilitatea şi deschiderea partidului în a urma o cale sau alta într-un timp foarte scurt. Este an electoral, avem alegeri locale şi alegeri parlamentare, şi pentru partid este important astăzi să avem pe toată lumea în jurul aceleiaşi mese. Asta nu înseamnă că momentul în care PSD se va concentra mai mult pe ceea ce are de făcut, mă refer aici după aceste alegeri, după ce le vom câştiga, să discutăm mai mult despre platforma politică care va domina în interiorul PSD şi care va impune poate schimbări mai profunde în direcţia pe care urmează să o adopte partidul.

Deci mizaţi pe o conducere a PSD în fruntea căreia se va afla Marcel Cioalacu. Când va trebui să deconteze politic Marcel Ciolacu: după alegerile locale şi posibil alegerile anticipate sau ar trebui să încheie un ciclu electoral de patru ani?
Aici cred că lucrurile sunt mult mai grave pentru PSD. La aceste alegeri PSD trebuie să recâştige încrederea cetăţenilor. Şi acel lucru se vede, indiferent de rezultat. Se vede prin modul în care intrăm în contact cu cetăţenii. Dacă nu facem acest lucru, stânga românească va avea mari probleme de acum încolo. Deci, dincolo de decont, e important să facem acest lucru. Dar da, acum avem un Congres extraordinar, şi după ce vor trece aceste alegeri, vom avea un congres ordinar în care vom decide ce se va întâmpla în interiorul PSD în anii următori.

Vedeţi o colaborare cu Victor Ponta? Sau mai degrabă drumuri separate pentru cele două partide?
Se discută foarte mult despre idee aceasta de a avea o stângă unită. În primul rând trebuie să spun că singurul partid membru al Partidului Socialiştilor Europeni este PSD. Dar într-adevăr, putem să luăm alături de noi şi alte partide, mai spre centru, mai spre stânga. Pe de o parte Pro România, pe de cealaltă Demos, care este mai la stânga de PSD, şi nu este o idee rea. Aşa că eu nu resping ideea unei largi coaliţii credibile, cu mesaj coerent, cu o platformă comună. Dacă vom reuşi acest lucru, o voi susţine. Dar dacă vom discuta despre funcţii, despre cine merge unde, despre cine candidează unde şi câte locuri pe listă, atunci nu ne atingem menirea. Dacă discutăm pe principii, văd şansa unei astfel de platforme, mai largi de două partide.

Credeţi că PSD poate să obţină peste 25% la următoarele alegeri?
Cred că PSD poate obţine un astfel de scor. De ce spun acest lucru, pentru că în multe comunităţi din ţară PSD a făcut lucruri bune pentru cetăţeni. Avem aleşi locali performanţi, şi aceştia au oameni care-i susţin în comunităţile lor. De aceea, PSD va veni cu o serie de candidaţi extrem de credibili, şi poate obţine un scor care să depăşească 25%.

Apropo subiectul modificării legislaţiei electorale, PNL spune că dimpotrivă, lărgeşte dreptul la vot al românilor, organizând un scrutin în două tururi.
Eu nu mă opun în niciun fel votului în două tururi. Ci mă opun modului în care se realizează. Dacă eşti fidel principiilor tale şi eşti consecvent, nu poţi face o astfel de schimbare chiar în timpul procesului electoral, cu câteva luni înainte de alegeri, în contextul în care ai un precedent, o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, şi ai o recomandare a Comisiei de la Veneţia. Mai mult, tot dreapta, în speţă doamna Turcan a fost unul dintre iniţiatorii trecerii la un singur tur. Deci tot dreapta a introdus acest sistem, într-un singur tur, tot pentru beneficii electorale, pe vremea când era PD-ul. Deci au făcut legea pentru ei şi acum schimbă legea tot pentru ei, ceea ce nu este normal. Hai să rămânem consecvenţi. PSD nu se opune unei discuţii în Parlamentul României pentru a schimba această lege pentru viitoarele alegeri locale, dar nu trebuie să facem lucrurile pe genunchi şi împotriva unor valori şi principii europene pe care ar trebui să le respectăm cu toţii. Eu nu cred că ar trebui să existe acest dublu standard. Când eşti în Opoziţie, clamezi importanţa democraţiei şi valorilor europene, iar când ajungi la putere, ai uitat despre ele? Eu cel puţin, ca om politic, cred că am fost mereu consecvent, şi când partidul din care fac parte s-a îndepărtat de acele valori am tras un semnal de alarmă, şi astăzi, mai ales când dreapta face acest lucru, trag un semnal de alarmă puternic, pentru că acest lucru contravine principiilor democratice şi valorilor europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite