Politică

articolul anterior articolul urmator

Victor Ponta: „Voi lăsa în planul doi conflictul cu preşedintele Traian Băsescu”

7
21 Jan 2013 21:35:48
Autor: Noémi Varga, Adelina Turcu
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta, invitat luni seară la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, a vorbit despre noul buget al ţării pe perioada 2012-2016 şi a explicat de ce unele structuri vor primi mai mulţi bani de la stat.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a citi principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta.

Întrebat de principalele presiuni care planează asupra sa şi asupra Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că există, în primul rând, presiuni în sensul pozitiv, cel al aşteptărilor.
 
„Cea mai importantă aşteptare este a celor care ne-au votat. Ce aşteptări au partidele de la mine şi de la Guvern? Evident, să guvernăm bine şi să le dăm motive să ne voteze încă o dată. Ce aşteaptă Preşedintele Băsescu de la mine este mai puţin important”, a afirmat şeful Executivului.
 
Victor Ponta a mărturisit în continuare că este nemulţumit atât de el însuşi, cât şi de alianţa de guvernare.
 
„Sunt nemulţumit de mine şi de cum ne-am mişcat. Aş vrea să facem lucrurile mai rapid, să rezolvăm mai repede treburile care nu sunt atât de importante pentru populaţie. Dincolo de dorinţa mea şi a miniştrilor este o uriasă inerţie în aparatul administrativ central. Sunt câţiva ani buni de când administraţia centrală a fost lăsată în voia sa. Chiar dacă pornim unele lucruri care ţin de legea electorală, de Constituţie, de organizarea teritorială, tot nu sunt mulţumit de cum ne mişcăm.”
 
Întrebat de ce, potrivit bugetului aprobat, unele structuri de stat vor primi mai mulţi bani de la stat decât în anii precedenţi, premierul Ponta a explicat că diferenţa este doar pe hârtie, nu neapărat în fapt.
 
„Există o diferenţă între bugetul care a fost aprobat pentru toate structurile statului şi ceea ce s-a cheltuit anul trecut. Pentru că eu nu am avut atâţia bani anul trecut, nu i-am lăsat să-şi cheltuiască nici ceea ce aveau prevăzut în buget. Motiv pentru care sunt cumva economisiţi de anul trecut”, a explicat premierul Ponta.
 

„Există într-adevăr majorări la Sănătate. Acestea erau necesare pentru plata medicamentelor şi pentru anumite investiţii în spitale. De asemenea, apar cifre mai mari şi pentru că acolo sunt incluse creşterile salariale ale bugetarilor, cei 4% în plus la pensii. Mai avem un un miliard de euro destinaţi cofinanţării fondurilor europene. Anul acesta deblocăm fondurile şi avem nevoie de bani pentru a le cofinanţa.” 

Bugetul României pe perioada 2012-2016 by Noémi Varga

Alte declaraţii:

„Sunt câţiva ani de când administraţia Centrală a fost lăsată în voia sa. Miniştrii s-au ocupat de alte treburi şi nu s-a cerut deloc performanţă de aici.”

„Dorinţa mea este de a transmită că cine îşi face treaba are măcar 4 ani de stabilitate, cine stă degeaba sau vine doar să mai bage câte o bârfă trebuie să plece.”

„Eu l-am rugat pe Liviu Voinea să explice aceste prime cifre. Trebuie să le explicăm cât mai des, deoarece este o schimbare de transparenţă.”

„Între bugetul care a fost aprobat şi ceea ce s-a cheltuit a apărut o diferenţă, deoarece anul trecut eu nu i-am lăsat să cheltuiască nici măcar ce au avut alocat, pentru că nu aveam bani.”

„Anul ăsta vom debloca toate proiectele europene şi vom avea nevoie de bani.”

„Parlamentul poate schimba tot ce a înaintat Guvernul”.

„Sediul SPP a costat aproximativ 30 de milioane de euro. Dacă astăzi ar veni la mine să îmi spună că vor un nou sediu aş spune categoric nu. Dar din moment ce au finalizat aproximativ 80 %  şi mai au nevoie de bani pentru a se muta din Parlament, voi aproba acest demers.”

„Eu nu cred că trebuie să îi forţăm pe părinţi să îşi ducă copiii la grupa pregătitoare, dar nu vrem să îi împiedicăm nici pe părinţii care vor să îi ducă mai devreme. Astfel, vom finaliza zilele următoare un proiect prin care părinţii pot alege unde vor urma copiii clasa pregătitoare.”

„La Camera Deputaţilor şi la Senat nu am acordat nici un leu în plus. Diferenţa care apare este raportată la cât s-a cheltuit.”

„Nu este un Buget de care să fiu mulţumit. Aş fi vrut să am mai mulţi bani pentru autostrăzi, pentru Sănătate, pentru Educaţie, aşa că nu am cum să fiu mulţumit. Dar este un Buget realist. Dar pentru faptul că anul ăsta ne vom împrumuta de mai puţini bani sunt mulţumit.”

„Pensiile şi salariile nu vor fi tăiate anul acesta. Vor fi creşteri de impozite, dar pe care nu le luăm de la toată lumea. Sunt impozite care fac bine pentru economie.”

„Oamenii care au animale, legume sau cereale pentru propriul consum nu vor plăti nimic. În schimb ceea ce este pentru comercializare, dacă nu este în cadrul unei societăţi comeriale, se va mări baza de impozitare.”

„Potrivit pachetului care va fi discutat mâine, vor creşte redevenţele la petrol şi gaze naturale.”

„Vom face o restructurare a orice înseamnă Gardă de control. Trebuie să facem o structură de combatere a fraudelor fiscale. Dacă reuşim să mergem acolo unde se face marea evaziune, adica la petrol, la legume-fructe unde evaziunea se face cu hârtii, de acolo sunt bani de luat.Te duci doar în zonele în care ai mare evaziune fiscală, iar la firmele obişnuite te duci de două ori pe an.”

„Prim măsurile de mâine vom avea câştiguri suplimentare de 2,9 miliarde de lei.”

„Salariul minim creşte de la 1 februarie la 750 de lei, iar de la 1 iulie la 800 de lei.”

„De la 1 iulie intenţionez să punem noi 200 de milioane, să facem programul pilot până pe 31 decembrie şi să vedem dacă ceea ce am spus noi, că asta va duce la mai puţină evaziune fiscală, va avea succes. Pentru asta e nevoie şi de un pic de spirit din partea celor din această industrie.”

„Nu avem nicio scuză să nu modificăm Constituţia.”

„Ca prim-ministru vreau să renunţ la toate conflictele mele personale cu preşedintele Traian Băsescu. Mă voi concentra doar pe ce vor oamenii de la mine. Dar nu renunţ la ideea de schimbare de regim politic în România.”

„Tot cred că următoarea noastră mare ţintă este contribuţiile la asigurările sociale. Trebuie scăzute, deoarece angajatorii nu vor avea cum să facă noi locuri de muncă. Asta vreau să fac în 2014.”

„Climatul în USL este de nota 10. M-am văzut cu Crin astăzi, am stat 2 ore. Cu Daniel m-am întâlnit chiar de 2 ori. Nu este nici o problemă între lideri.”

„Lumea nu ne judecă separat, ci ne judecă împreună. USL nu se rupe, avem puterea să rezistăm. Pe 5 februarie USL face 2 ani.”

„Sunt de luat decizii pe care nu le-a luat nimeni de 20 de ani şi pe care USL-ul trebuie să le ia pentru că a avut cel mai mare sprijin din partea populaţiei din 90 încoace. Nu avem nici o scuză să nu modificăm Constituţia. Trebuie să schimbăm Legea Electorală, acum trebuie să o facem. Trebuie să facem reorganizarea administraţiei româneşti.”

„În complexul de gaze au avut acces doar autorităţile algeriene. Am trimis oameni special în Europa care i-au aşteptat pe cei 3 care au veni acasa. Am făcut tot ce putea statul român să facă. A fost o operaţiune a armatei algeriene, nu puteam merge să îi salvăm noi. Nici americanii nu au făcut-o.”

„Nu vrem să punem mâna pe Justiţie, dar vrem să funcţionezi. Eu vreau şi în direcţia asta să mergem spre o reformă reală.”

„Anchetarea românilor care au votat la referendum este cel mai mare abuz care s-a făcut în ultimii ani.”

„Eu vreau şi o să reuşesc să se audă şi vocea noastă. Pentru că mereu s-a auzit o singură voce, şi la Bruxelles şi peste tot. De ce sunt anchetaţi mereu doar cei din Opoziţie? Eu încerc să mă duc şi să încep să explic. Prima dată nu o sa mă asculte, a doua oară mă vor asculta, dar a treia oară îmi vor da dreptate. Nu vreau să las să vorbească doar doamna Macovei şi domnul Preda. Sunt foarte încăpăţânat şi mă ţin de promisiune.”

„În Justiţie nu s-a făcut o reformă reală. Dreptate au făcut oamenii la vot. Dar când vorbiţi de abuzuri, acestea sunt sancţionate de Justiţie. Avem 9 luni de când suntem la Guvernare, am făcut plângeri penale cu privire la ce s-a furat la Hidroelectrica, la Poşta Română, la Casa Naţională de Sănătate, la Loterie, dar la alea încă se lucrează. Astea sunt cele mai mari abuzuri.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

dumitrel cretu
21.01.2013, 22:36:58

eu cred ca este ,mai bine ,vorba de o uriasa inertie in uriasul apatat administrativ central si local si a fost creat in cateva decenii apoi lasat in voia lui ca sa serveasca niste interese uriase. este ca un tavalug care se rostogoleste si care nu poate fi oprit,nici d-vs nu-l veti putea opri dl.Ponta. in ce priveste bugetul nu va contrazic dar as vrea sa vad cata paine mai poate cumpara romanul la toamna.

+1 (1 vot)
petronel
21.01.2013, 22:38:34

D-le Ponta,de gargara politica suntem satui si ne vine asa ...sa ne luam cu mainile de par cad vedem ,pe propria noastra prostie,ca suntem pacaliti de fiestecare data.Ori poporul a ramas blocat de pe timpul comunismului cand era intesat la scafarlie cu tot felul de propagande ,ori foamea si saracia ,care sunt sunt mult mai grave,pun in dificultate gandirea acestuia.Veniti si va dati lovit cum ca nu sunteti multumit de insusi primul ministru al Romaniei,adica nimenea altul decat d-stra,pai sa-mi fie cu iertare dar prin ceea ce declarati va faceti incompetent si neputincios .Noi ,astia care nu am aruncat cu voturi catre gasca din care faceti parte,stiam ca promisiunile facute sunt capcane sigure si ca nici voi nu credeati in ele pentru ca era de asteptat ca intr/o Tara subreda din punct de vedere economic ,politic nu spun ca e pe zero,nu se poate da mai mult decat daca se si munceste,produce ceva.Din acest punct de vedere ma simt nevoit sa spun ca masurile luate de guvernul Boc au fost bune si/n interesul poporului pentru mai tarziu.Este exact ca intr-o familie unde veniturile scad ,capul familiei este nevoit sa taie cite putin din cele necesare traiului,adica sa stranga putin cureaua pana cand lucrurile revin la normal.Ori voi ,astia care ati incalecat puterea ,ati spus ca aveti planuri mari,aveti solutii de scoatere din criza,aveti de toate pentru toate varstele,apai sa-mi fie cu iertare ca eu nu vazui nimic din toate acele promisiuni aruncate catre noi de aproape un an ,ba din contra ,va faceti ca dati un 5%la salariu si umblati la preturile de consum,mariti taxe si impozite,facand un calcul cetateanul nu castiga nimic,ba mai mult i-ati luat din traista si colac peste pupaza il mai si prostiti cu stilul d-stra caracteristic,una ziceti si alta faceti.

+2 (6 voturi)
MITRU
21.01.2013, 23:24:01

Victor Viorel PINOCHIO

+1 (1 vot)
constantin Anna
22.01.2013, 00:52:27

Chiar nu rezistati sa apareti la A3? Daca tot va place zilnic la tv, de ce nu mergeti la cea nationala, poate le mai aduceti ceva audienta , ca oricum sunt la fel de obedienti cu dvs., de fapt chiar mai mult decat cei de la A3 .

+2 (2 voturi)
Carmen Florea
22.01.2013, 01:07:49

ca bine zici,e de importanta nationala nu ce asteapta presedintele de la tine,ci ceea ce asteapta de la tine penalii ascunsi in guvern si parlament,numai asa unul ca tine se mentine in varf,inconjurat de hoti si gunoaie.primul care asteapta sa i se claseze dosarul e felix,iar tu trebuie sa faci posibilul si imposibilul sa-l multumesti,doar de asta te-a pus acolo :sa fii imunitatea infractorilor.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările