Victor Ponta aruncă ţara în haos prin jocurile murdare practicate. Dar vine şi decontul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Dan Barna a dat înapoi, realizând ce daune electorale uriaşe i-ar aduce sabotarea instalării guvernului Orban, Victor Ponta e mai puţin inteligent. Încă nu realizează ce va însemna în ochii alegătorilor să împiedice instalarea unui guvern valid cât mai repede cu putinţă. A contribuit la dărâmarea guvernului Dăncilă, dar acum s-a răzgândit.

Vrea ca actualul guvern, impotent, să conducă mai departe România. Spre haos.

Ce planuri are Victor Ponta

Le-a anunţat încă de la început. O guvernare de stânga, PSD-Pro România. Împreună, cele două partide ar avea în jur de 235 de parlamentari, suficient cât să treacă un guvern condus de Victor Ponta. În prima etapă a eşuat, pentru că baronii PSD nu s-au grăbit s-o debarce pe Dăncilă, înainte de prezidenţiale. În plus, nici nu vor să audă de Victor Ponta, după daunele de imagine uriaşe pe care le-a provocat PSD-ului. Acum, Victor Ponta speră ca decapitarea actualei conduceri a PSD să se producă după alegerile prezidenţiale, poate chiar după primul tur, dacă Viorica Dăncilă nu intră în turul al doilea. Şi să fie el chemat şi la conducerea PSD, în chip de salvatorul „neamului socialist”.  Aşa se explică şi faptul că acum este de acord cu alegeri anticipate, deşi cu o lună în urmă demonstra că nu sunt posibile în România.

Pentru Victor Ponta soarta României şi a românilor nu contează nici cât o ceapă degerată. Nu dă doi bani pe ce se va întâmpla în România în perioada următoare. Doar jocurile lui murdare contează, care să-l ducă iar în fruntea guvernului, iar în 2024 în fruntea statului. Doar că toate astea se plătesc cu vârf şi îndesat la viitoarele alegeri, prea apropiate pentru a fi uitat modul penibil în care a procedat, votând moţiunea de cenzură iar apoi acţionând pentru păstrarea guvernului impotent Dăncilă la guvernare.

Argumentele lui Ponta sunt şi ele penibile. Că n-a văzut programul de guvernare şi lista de miniştri. Vor fi făcute publice chiar azi, cu două săptămâni înaintea votului pentru investirea guvernului Orban. Că nu i s-a acceptat pretenţia nominalizării unui comisar european din partea Pro România , că n-a primit ministere şi alte prostii, care demonstrează că Ponta a rămas la nivel de grădiniţă în politică.

Criza în care a intrat România

România se află într-o criză profundă, datorită guvernelor Ponta şi Dragnea.

  • Criza bugetară. Nu se ştie dacă mai există bani de pensii şi salarii bugetare până la sfârşitul anului. Deficitele sunt uriaşe, sigur nu putem respecta cerinţele din tratatele asumate prin intrarea în UE. Deficitul bugetar pe 2019 se apropie de 4%, imposibil de corectat.
  • Infrastructura este la pământ. Investiţiile în infrastructură au fost minore, departe de nevoile ţării.
  • Educaţia şi sănătatea nu au resurse pentru modernizare şi adaptare la cerinţele etapei.
  • Ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor nu sunt asigurate. Cazurile care au bulversat societatea în ultimul timp sunt dovezi clare.
  • Raportul MCV aruncă în aer relaţiile cu UE. Este posibil că România să nu mai primească bani de la UE, pentru că nu respectă statul de drept.
  • Nu suntem în stare să propunem un comisar european.
  • Nu se ştie dacă avem resurse energetice pentru iarna care vine.
  • Adiministratia centrală şi locală este dominată de „oamenii noştri”, politruci care habar nu au ce să facă la locul de muncă.

Lista e mult mai lungă, fiecare dintre noi o simte şi o poate completa. Şi atunci, cum să înţelegi poziţia lui Ponta,  care vrea ca toate aceste crize să continue până când ajunge el premier? Nu-i cere nimeni să intre la guvernare. Doar să permite altor forţe politice să repare dezastrul lăsat  în urmă de către  guvernarea de stânga, dezastru pe care şi Victor Ponta îl confirmă.

Chiar şi PSD are interesul să plece de la guvernare

Cu un guvern interimar, fără şapte miniştri, cu Ana Birchall şi Ramona Mănescu care nu mai ascultă de premierul Dăncilă, actualul guvern face figuraţie. Ministrul Cuc este chemat la DNA să dea explicaţii de ce a vrut să oprească la sol avioanele în ziua în care s-a votat moţiunea, nu se poate desfăşura examenul de rezidenţiat, nu avem miniştri la Interne, Educaţie, Mediu. Vine iarna, nu se ştie cât de grea, şi toate neajunsurile se vor sparge în capul premierului Dăncilă. Actualul guvern nu mai are voie să facă rectificare bugetară, să repartizeze bani primăriilor intrate în faliment, să construiască bugetul pe anul viitor. PSD are tot interesul să arunce cartoful fierbinte în braţele PNL, şi implicit ale  preşedintelui Iohanns. Ar trebui să nu blocheze prin absenţa de la votul de investitură instalarea unui nou guvern al opoziţiei, ba chiar să permită parlamentarilor săi să voteze cum le dictează conştiinţa. PSD are nevoie de un respiro pentru alegerile viitoare, şi doar din opoziţie îşi poate vindeca rănile produse de guvernare. În plus, să critice acţiunile guvernului aflat în funcţie.

Concluzie

Ponta şi PSD nu înţeleg că blocarea investirii guvernului Orban le aduce numai daune, electorale şi de imagine. Dacă situaţia ţării se va deteriora, dacă ne va lovi o iarnă grea, de vină vor fi Ponta şi PSD, pentru că nu lasă următorul guvern să intre cât mai repede „în pâine”. Guvernul Dăncilă a fost dat jos prin moţiune de cenzură, ce logică are să-l menţii în continuare la guvernare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite