Politică

articolul anterior articolul urmator

Victor Ponta caută ţapi ispăşitori pentru eşecul economic

19
7 Nov 2013 09:55:27
Ştefan Vlaston

Eşecul economic al USL nu mai poate fi băgat sub preş. Nu poţi păcăli populaţia că totul e bine şi frumos, că regimul USL aduce bunăstare şi dreptate, când o avalanşă de taxe, impozite şi măriri de accize se prăvăleste în capul românilor.

Indiferenţa actualei puteri faţă de mediul economic a primit replica cuvenită: creşte evaziunea, nu mai vin investitori, pleacă şi banii care mai alimentau băncile, statul nu mai are bani pentru pensii şi salarii bugetare. Iar lunile de iarnă au cele mai mici încasări la bugetul de stat, de aici disperarea guvernanţilor de a impozita orice, stâlpi de telegraf, ziduri, conducte, orice se vede şi nu poate fi ascuns.

Mai nou, şi primarii vor primi dreptul să majoreze taxele proprii cu peste 20%, în vederea descentralizării, când vor primi atribuţii si sarcini noi, dar fără banii necesari.

Fără conformarea voluntară a contribuabililor nimeni n-a reuşit să stârpească evaziunea. Iar conformarea se produce doar atunci când cetăţenii consideră că statul face ce trebuie cu taxele şi impozitele colectate de la ei. Nu este cazul statului român.

În loc să fie preocupaţi de creşterea bazei de impozitare, de crearea unui mediu de afaceri prietenos care să atragă investiţii, deci locuri de muncă şi contribuţii mai mari la buget, puterea USL a făcut exact ce nu trebuia să facă. Măreşte taxele şi impozitele, punând pe fugă pe cei care îşi propuneau să investească în România.

Aveau altă soluţie? Da, să reducă cheltuielile de funcţionare a statului, instituţiile şi funcţionarii care freacă mentă pe banii noştri, să oprească furturile din bugetul de stat, fără să aştepte ca DNA, DIICOT şi alte structuri să descopere vârful aisbergului, convingând astfel contribuabilii că nu-şi bate joc de averea noastră.

Instituţiile statului pot fi controlate din interior de cei puşi în fruntea lor, înainte ca ascultări de telefoane şi ambientale să devoaleze fraudele.

Dar cine să fie de vină pentru această situaţie imposibilă?

Puterea caută ţapi ispăşitori, pentru a aburi în continuare populaţia, că nu este lăsată să aducă fericirea pe pământul României.

Primul ţap ispăşitor, Traian Băsescu. Continuarea demonizării şefului statului are drept ţel menţinerea trează a urii împotriva regimului Boc-Basescu, care a făcut „genocid” în perioada 2010-2011, cum declară Victor Ponta.

Poate nu ştie semnificaţia termenului, dar cum se explică că sunt mai multe demonstraţii de stradă acum, comparativ cu perioada menţionată? Dacă atunci a fost genocid, acum ce este?

„Băsescu a vândut interesele României la Bruxelles, pentru a-şi păstra prietenii personale”, a declarat Victor Ponta.

Adică Merkel, Barroso, alţi oficiali europeni, au fost în cârdăşie cu Băsescu când acesta a vândut interesele României? Grav, cum s-or fi simţind conducătorii UE când au auzit ce declară Ponta?

O acuză punctuală se referă la faptul că preşedintele Băsescu a acceptat deficitul maxim de 3%, uitând să spună că este vorba de Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţă în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, numele oficial al Pactului fiscal, pe care toţi membri USL l-au votat în Parlament la 8 mai 2012

  Ce bine ar fi fost acum, pentru guvernanţi, să se poată împrumuta oricât, ca să fure cât de mult!

O altă acuză de ultimă oră, Traian Băsescu ar fi derulat bani negri în campania din 2004. Cu acuzaţii şi bombe de presă se creează atmosferă, dar până la pronunţarea instituţiilor abilitate nimeni nu poate susţine nimic, nu se poate substitui acestor instituţii.

Tot Traian Băsescu este vinovat pentru că respinge unele legi emise de USL, sau le trimite la CCR. Adică, USL nu vrea să existe un control al legilor şi măsurilor legislative luate, al OUG-urilor, acestea să devină instantaneu obligatorii în toată ţara, fără vreo verificare de constituţionalitate.

Pentru manipularea populaţiei respectarea adevărului nu este o necesitate.

Alt ţap ispăşitor, vechea guvernare.

O vreme a ţinut. Dar să vii, la un an şi jumătate, să pui taxe şi impozite despre care nici acum nu ştim când se vor opri, nu mai merge.

Demonstraţii din stradă strigă: USL, PDL, aceeaşi mizerie. Când a venit la guvernare USL a promis câte în lună şi în stele. Să-şi respecte promisiunile, nu să caute ţapi ispăşitori la vechea guvernare, actualul şi viitorul buget sunt creaţia USL, nu a PDL.

CCR, vinovată pentru că nu validează toate legile emise de USL

Respingerea Codului Insolvenţei, despre care mulţi jurişti au spus încă de la început că este o aberaţie juridică, a declanşat atacul fără precedent al premierului Ponta la adresa CCR, pe care a caracterizat-o că ia partea şi protejează evazionişti. La fel cu observaţiile CCR la Legea Pensiilor, despre care Ponta spune că sunt „o nebunie”.

Instituţiile justiţiei, CSM, DNA, ANI, sunt criticate şi acuzate că se ocupă de dosarele membrilor actualei puteri şi nu de cele ale demnitarilor din fosta guvernare.

USL s-a poticnit, în mod previzibil, în zona economică, în care înregistrează un eşec lamentabil.

Mai mult, Preşedintele Traian Băsescu şi instituţiile justiţiei devoalează toate tunurile pe care actuala putere ar vrea să le dea pe seama bugetului şi economiei încă de stat.

Mamuţii economici de stat, falimentari, au datorii de 4 miliarde euro la bugetul de stat, dar nici o putere n-a vrut să-i desfiinţeze, pentru că de acolo îşi trăgeau banii pentru puşculiţele de partid sau propriile buzunare.
Exact pe dos s-au întâmplat lucrurile în Polonia, unde Balcerowicz a privatizat sau a lichidat toate unităţile economice de stat încă din anii 90, închizând găurile negre prin care se sifonau bani publici.

Urmează o iarnă în care încasările la buget se micşorează proporţional cu reducerea activităţii economice, situaţie care dă frisoane actualei conduceri.

În loc să reducă cheltuielile statului şi furturile din bugetul central si din cele locale, USL aruncă o ploaie de impozite, taxe şi creşteri de accize în capul firmelor şi cetăţenilor, consecinţa fiind, verificată de multe ori în trecut, creşterea evaziunii, astfel încât actualele încasări la buget vor fi şi mai mici.

Riscul neonorarii obligaţiilor minimale, atât faţă de proprii cetăţeni cât şi faţă de creditorii externi va creşte, investiţiile vor fi şi mai mici, se instalează cercul vicios care va duce la prăbuşirea economică a României, după exemplul Greciei.

Cu deosebirea că România nu va beneficia de „perfuziile” de care a beneficiat Grecia, pentru că nu se află în zona euro.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Scifi
7.11.2013, 12:38:09

Da, semnele unei prabusiri economice sunt din ce in ce mai vizibile. Panta pe care aluneca Romania sub conducerea Mafiei USL duce in mod implacabil la colaps economic. Deja Guvernul a inceput sa caute finantare la Banca Mondiala (4 miliarde euro). Oricum va fi nevoie de mult mai multi bani pentru a acoperi deficitul bugetar din anii urmatori, iar costurile imprumuturilor, desi acum sunt mici datorita macrostabilitatii create de Boc, vor creste proportional cu inrautatirea prognozelor asupra economiei nationale. Nu poti spera sa ai dezvoltare, sau macar o stabilitate a economiei, cand tu tai toate investitiile, alungi toti investitorii straini, cresti cheltuielile bugetare in loc sa le reduci, dai pomeni electorale, cocosezi sectorul privat (calul care trage la caruta) cu noi impozite si accize, dai tunuri de miliarde de euro prin baietii veseli pe care-i plasezi la conducerea societatilor de stat. Electoratul de stanga, milogii, trantorii, spalatii pe creiere antenisti, dobitocii pe care-i plimba Dragnea cu duba la sectia de votare, pupatorii de moaste, toti retardatii care au votat aceasta gasca de hoti numita USL, sper sa crape toti de foame, in chinuri.

+4 (8 voturi)
aurel aurel
7.11.2013, 13:14:09

culmea este ca desi acest electorat constituit din trantori,bugetari si asistati social nu are nici cea mai mica reactie la mascarada usl ista numita guvernare ,ei inca mai spera ca intr o zi acestia vor veni si le vor arunca o ciosvarta...in fond oricum nu au alta alternativa,obisnuiti fiind doar sa astepte ziua de maine.Gloata idioata este speriata cand cineva le spune, ca bunastarea sta in propriile maini si nu trebuie decat sa munceasca intr un fel sau altul ,preferind varianta celor ce promit ca se vor zbate pentru ei,crezind in cretinatatea lor ca pe astia chiar ii intereseaza daca ei traiesc sau crapa.

+3 (7 voturi)
gogu58
7.11.2013, 13:43:47

Sunt curios ce insemna pentru autor cresterea bazei de impozitare, includerea "stâlpi de telegraf, ziduri, conducte, orice se vede" nu insemna cresterea bazei de impozitare ? In alta ordine de idei, conformarea voluntară a contribuabililor nu prea exista pe nicaieri. Acum vreo 3, 4 ani fiscul german ceruse aprobare la parlamentul lor pentru un milion de euro cu care vroiau sa cumpere de la cineva de prin Elvetia un CD care continea cateva mii de conturi ale cetenilor germani deschise la bancii elevetiene. Norocul evazionistilor ca nu s-a aprobat cheltuiala.

-2 (2 voturi)
Scarlat Teodor
7.11.2013, 14:17:09

Cassandra aceasta impostora numita nea Fane iarasi scrie proza umoristica , el cu ochelarii lui de cal nu vede mai departe de virful nasului . Pentru el nu exista piltician mai mare si batos decit maidanezul de la Cotroceni si cosasul , cei doi gropari ai Romaniei , asa cum a ingropat si el liceul tehnologic care a avut ghinionul sa-l aiba director , cine se aseamana se aduna . Nea Fane wiskey iti place ? Cam cit bei inaintde de a comite aceste proze ?

-3 (9 voturi)
aurel aurel
7.11.2013, 15:23:01

...dar de ponta plagiatorul ce parere ai?..se descurca?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările