Victor Ponta, despre modificarea Constituţiei: „În bătălia dintre preşedinte şi premier să câştige Parlamentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta susţine că vrea să întărească puterile Legislativului FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta susţine că vrea să întărească puterile Legislativului FOTO Adevărul

Orice preşedinte, orice guvern, care are prea multe puteri, tinde să abuzeze, iar singurul loc unde există cu adevărat reprezentarea cetăţenilor este Parlamentul, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a reafirmat necesitatea introducerii în viitoarea Constituţie a unor puteri sporite pentru Parlament, respectiv clarificarea atribuţiilor sale, ale preşedintelui şi ale primului-ministru.
La finalul unei dezbateri consacrate revizuirii Constituţiei, premierul a enumerat o serie de prevederi importante care ar trebui introduse în viitoarea Lege fundamentală.


„În mod clar, preşedintele ţării nu poate să desemneze pe cineva prim-ministru, ci trebuie să-l desemneze pe cel propus de către cel mai mare grup parlamentar în urma alegerilor. În mod clar Guvernul trebuie, în cazul ordonanţelor de urgenţă, să aibă un termen foarte scurt în care Parlamentul să se reunească şi fie să adopte, fie să respingă. Angajarea răspunderii Guvernului să nu fie mai des de o dată pe sesiune, să nu ne mai trezim cu 14 angajări, ca pe vreme d-lui Boc. Din punctul meu de vedere, moţiunile simple trebuie să ducă la demiterea unui ministru. Acum avem o procedură la moţiunile simple - s-a adoptat mi se pare odată sau de două ori împotriva unor miniştri şi şi-au văzut bine mersi de treabă. Cum adică? Parlamentul e şeful Guvernului, nu invers. Deci aici e vorba de a da, practic cum se întâmplă în toate ţările europene, o responsabilitate şi un control real al Parlamentului asupra puterii executive“, a detaliat premierul.


Victor Ponta a ţinut să precizeze, din poziţia de premier, nu din cea de parlamentar din care ar fi putut fi acuzat de parti pris, că puteri sporite pentru preşedinte sau Guvern pot duce la tendinţă de abuz.
'Orice preşedinte, orice guvern, care are prea multe puteri, tinde să abuzeze. Singurul loc în care există cu adevărat reprezentarea tuturor cetăţenilor - pentru că preşedintele e ales de o parte din cetăţeni, Guvernul reprezintă o majoritate parlamentară - este Parlamentul. E o concepţie pe care o împărtăşesc şi care în Europa este predominantă', a subliniat copreşedintele USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite