LIVE BLOG Noul Guvern, în formare. Dragnea: Am discutat cu Iohannis la telefon; Dâncu şi Cioloş, variante de premieri. PNL cere alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri dimineaţă că premierul Victor Ponta a demisionat. Fostul lider de la Palatul Victoria a anunţat, ulterior, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă. Ponta a spus că premierul interimar va fi Mircea Duşa, iar Gabriel Oprea a precizat că nu va mai face parte dintr-un viitor Guvern. PNL propune varianta alegerilor anticipate.

Victor Ponta a demisionat. Partidele parlamentare, chemate mâine după amiază la Cotroceni pentru consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri seară, o scrisoare preşedinţilor partidelor parlamentare, pe care îi invită la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

Primele formaţiuni care se vor prezenta la Cotroceni sunt PSD şi  PNL. Astfel, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a trimis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările vor începe joi, la ora 15.00, cu PSD, urmând ca PNL să intre la consultări la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 şi minorităţile la ora 19.00.

Vineri, de la ora 11,30 sunt invitate la consultări Uniunea Naţională pentru Progresul României, iar de la ora 12,30 Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

UPDATE 18.10 Demisia lui Ponta a ajuns la Cotroceni

Demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru a ajuns, miercuri seară, la Preşedinţie, în acelaşi document fiind înaintată şi propunerea ca Mircea Duşa să fie premier interimar, conform unor surse oficiale citate de Mediafax.

Dragnea a discutat cu Iohannis după demisia lui Victor Ponta 

LIviu Dragnea:  Am vorbit mai devreme cu preşedintele Iohannis şi mi-a transmis că va stabili când va chema partidele la Cotroceni după ce va sosi demisia lui Victor Ponta. PSD va merge singur la Cotroceni. Aşa mi se pare firesc. Nu trebuie să ne ţinem de mână.

Cine este noul premier? Mircea Duşa, propunerea PSD 

Mircea Duşa, propus de Victor Ponta premier interimar, spune că aşteaptă să vadă dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord cu această nominalizare.

„Să vedem dacă domnul preşedinte va accepta. Aştept să văd dacă va fi de acord cu nominalizarea mea ca premier interimar”, a spus Mircea Duşa.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire. Din această clipă, este rolul preşedintelui să declanşeze consultări cu partidele politice şi să încheiem această situaţie de criză politică majoră. Nu sunt de părere că ar fi oportună soluţia alegerilor anticipate. Ar însemna instabilitate. Ar duce la o paralizie a statului. 

Victor Ponta a demisionat.  Dragnea:  Nu suntem de acord cu alegeri anticipate

Liviu Dragnea, după şedinţa coaliţiei:  Am stabilit azi în coaliţie că după ce prim-ministrul îşi depune mandatul şi înaintează propunerea cu Mircea Duşa interimar, vom aştepta chemarea la Cotroceni. Vom merge cu o propunere de prim-minstru care sperăm că va fi acceptată şi va întruni majoritatea. Vom face o propunere care să ţină cont de dinamica şi evoluţia din societate. În continuare, nu suntem de acord cu propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate. Ar însemna, ca începând de astăzi să avem un guvern instabil cu un premier intermediar.  Coaliţia, la această oră, este structură politică stabilă. PSD-ul vrea să rămână la guvernare până în 2016. Trebuie să gestionăm situaţia. Avem majoritate în Parlament. Premierul nu trebuie să fie neapărat de la PSD. Va fi foarte greu să propunem un om politic.

Victor Ponta a demisionat. Oprea: Nu voi mai face parte din niciun Guvernn

Gabriel Oprea, fost vicepremier al României. „Eu, personal, nu voi mai face parte din niciun Guvern. Sunt solidar cu Victor Ponta. Suntem o coaliţie solidă. Trebuie să facem împreună cu celelalte partide parlamentare în aşa fel încât să avem o Românie stabilă. Premierul interimar va di, v-a spus şi domnul Ponta, Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale“, a spus Oprea.

Victor Ponta a demisionat. Mircea Duşa, premier interimar

Interimar va fi ministrul Mircea Dusa. Sunt convins că această coaliţie e soalidă şi poate să gestioneze situaţia în continuare. La 16 o să avem o ultimă şedinţă de Guvern. În această seară, o să-i transmit demisia preşedintelui. Aseară am vorbit cu domnul Oprea, cu domul Fragnea, cu domnul Constantin. 

    

Rămân multe lucruri nereozolvate. Probabil le va rezolva viitorul Guvern

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate

Alina Gorghiu: „Cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat, este soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic. Sper că vom avea lideri responsabili care vor înţelege cât de important este să înţelegem care sunt solicitările celor care au protestat. Nu avem voie să rămânem indiferenţi la opinia publică“. 

Vasile Blaga: „Mergem la Cotroceni cu varianta de anticipate. Clar“.

UPDATE Victor Ponta a demisionat. Gabriel Oprea: Ascultăm vocea străzii 

Gabriel Oprea: Aseară, între orele 21.00 şi 23.00, am avut o discuţie cu Victor Ponta şi, împreună, am decis că trebuie să ascultăm vocea străzii. Am avut o discuţie cu prietenul meu Victor Ponta şi am decis împreună că hotărârea care trebuie luată este depunerea mandatului. Nu voi face mai parte dintr-un nou guvern. L-am sfătuit pe Piedone să ia cea mai potrivită decizie. Şi înţeleg că a luat-o. 

FOTO Mediafax 

image

UPDATE Victor Ponta a demisionat. Partidele au pregătit câteva nume cu care vor merge la Cotroceni

Potrivit unor surse politice, variantele PSD sunt: Vasile Dâncu, Valeriu Zgonea şi George Maior. PSD nu mai vrea să coopteze UNPR într-o viitoare guvernare, însă s-ar putea baza în continuare pe voturile UNPR în Parlament, mai ales dacă propunerea de premier va fi George Maior, un bun prieten al lui Gabriel Oprea. Dâncu şi Zgonea, doi dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, ar putea forma un guvern minoritar, sprijinit în Parlament de liberali. Potrivit unor surse politice, social-democraţii încearcă să-l convingă în acest moment pe Vasile Dâncu să accepte nominalizarea. 

PNL îl susţine în continuare pe Cătălin Predoiu, deşi ar vrea mai degrabă un Guvern de tehnocraţi. Potrivit unor surse politice, o altă variantă luată în calcul de liberali este Dacian Cioloş, fostul comisar europen pe Agricultură. Cioloş ar fi o variantă agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis, pentru că este văzut mai degrabă ca un tehnocrat, cu bune relaţii în instituţiile europene. 

O altă soluţie pentru partide ar fi alegerile anticipate. Asta ar însemna ca Parlamentul să respingă în două rânduri propunerea de premier desmenată de preşedintele Iohannis. Însă această variantă este mai degrabă una utopică, pentru că niciun parlamentar, indiferent de partid, nu vrea să piardă un an de mandat, în condiţiile în care nu este sigur că la alegerile anticipate va prinde un nou loc în Legislativ. 

   

Victor Ponta a demisionat. Ce spune Constituţia

Articolul 110 din Constituţie spune: „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106“. Iar articolul 106 spune: „Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului“. Aşadar, demisia lui Victor Ponta a dus la căderea întregului Guvern. 

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează?

Decizia este acum în mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Legea de funcţionare a Guvernului (90/2001) spune: „În cazul în care premierul demisionează, Presedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atributiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern“.

Victor Ponta a demisionat. Vom avea un guvern de tehnocraţi? 

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis va desemna un premier interimar, apoi se va consulta cu partidele parlamentare şi va desemna un nou premier care trebuie să formeze Guvernul. Nou Guvern va primi apoi votul Parlamentului.  "Sunt posibile mai multe soluţii, este posibil un guvern tehnocrat, e posibil şi organizarea alegerilor anticipate prin respingerea a două propuneri de premier, după părerea mea ar fi o soluţie bună pentru că ar reseta, ar da posibilitatea unui nou început. Există şi posibilitatea asumării guvernării de către PNL“, a spus vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.

Liderii PSD nu vor să discute sau să negocieze cu UNPR formule sau posibile majorităţi pentru formarea unui nou Guvern, după demisia prim-ministrului Victor Ponta, decizia fiind susţinută şi promovată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate.

Chiar dacă PSD nu mai vrea alianţă cu UNPR, partidul lui Gabriel Oprea insistă să rămână la Putere. „UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul Guvernului. De altfel, această decizie a fost luată împreună de domnul Victor Ponta şi de domnul Gabriel Oprea, în cadrul consultărilor purtate de cei doi în seara zilei de 3 noiembrie. UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia orice soluţie politică care asigură stabilitate României“, se arată într-un comunicat UNPR.

Ora 10.45.  Victor Ponta a demisonat. „Oamenii simt nevoia de mai mult“

Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există şi dorinţa de avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor. Oamenii simt nevoia de mai mult. Nu vreau să las această responsabilitate nici pe seama celor din teren, a miniştrilor. Sunt gata să fac eu acest gest. Îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României. Nu mă bat cu oamenii niciodată. Vreau să spun că supărarea, suferinţa, nu trebuie să degenereze într-un joc politc. Violenţa verbală este un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm.Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune.

Victor Ponta a demisionat. „Mulţumesc celor care au votat acest guvern“

Într-un climat de instabilitate politică, este imposibil să promovezi noi proiecte pozitive. Eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au votat acest Guvern, liderilor de coaliţie şi sunt convins că forţele politice au de ce să se mândrească cu rezultatele economice şi sociale. Cei care speculează suferinţa oamenilor vor plăti un preţ scump. Până la formarea unui nou Guvern, ne îndeplinim atribuţiile de fiecare zi şi imediat ce noul Guvern va fi stabilit putem să predăm o situaţie economică mult mai bună decât am predat-o.

FOTO Mediafax 

image

Ora 10.30. Liviu Dragnea anunţă că Victor Ponta a demisonat: : „Nu trebuie să fii surd sau orb când oamenii îşi strigă nemulţumirea în stradă. Unii parteneri nu înţeleg asta. Premierul Victor Ponta a hotărât să-şi depună mandatul. Nu se mai poate aşa ceva. Am avut o discuţie foarte serioasă şi profundă cu premierul. O să vă spun mai multe la ora 13.00. Nu suntem un partid de răzgândeni. Sunt convins că duypă ce premierul îşi va depune mandatul, primarul Sectorului 4 va demisiona. Câţi lideri europeni ar trebui să demisioneze ca Piedone să-şi depună mandatul? “, a spus Liviu Dragnea. 

Victor Ponta a demisionat. Primele reacţii

Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia. Jocul acum este în mâna preşedintelui. Decizia va fi foarte importantă. Era necesar gestul lui Ponta. Preşedintele are variante, inclusiv să-şi aducă propriul Guvern. Preşedintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Nu cred că s-a încheiat cariera politică a lui Victor Ponta. Este un mare cadou pentru România. Mă bucur că a coincis cu ziua mea (n.r.- azi e ziua de naştere a lui Traian Băsescu). Nu am rămas cu un sentiment major faţă de Ponta. El trebuia să facă acţiunea aceasta demult. Va fi foarte bine receptat în afară. Se demonstrează că România este un popor viu. 

Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL: „Politicienii să fie foarte atenţi la tot ce se spune în stradă. Este clar că este toleranţă zero cu tot ce se spune în stradă. Este şansa unui nou început. Vom lua toate deciziile în cadrul PNL, în consultare cu preşedintele României“. 

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: E important să fie consultări cât mai repede la Cotroceni. Noi nu am susţine o soluţie ca actuala majoritate să rămână la Putere, dar cu un alt premier. Există trei alte soluţii: un guvern minoritar, un guvern tehnocrat, care să pregătească alegerile de anul viitor, sau un Guvern nou, susţinut de o altă majoritate. 

   

Mai multe ştiri despre demisia Guvernului 

Noul Guvern, în formare. Mircea Duşa, propus de PSD premier interimar. PNL cere alegeri anticipate

Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate. Blaga: acesta este mandatul cu care vom merge la Cotroceni

Reacţii la demisia lui Victor Ponta. Traian Băsescu: „Este un mare cadou pentru România“

De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

Victor Ponta a demisionat. Mesajul românilor din SUA: Nu mai tăceti, nu mai plecaţi capul, nu mai închideţi ochii!

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

Demisia premierului Victor Ponta a făcut înconjurul lumii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite