Ponta: USL nu se va reface dacă domnul Antonescu va rămâne preşedintele PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, la RTV, că speră în refacerea USL, dar că acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât Crin Antonescu va fi în fruntea PNL. Premierul a mai spus că va propune în şedinţa de Guvern ca şi ziua de 2 mai să fie nelucrătoare.

Principalele declaraţii ale premierului.

Despre pensii şi salarii:

Nedreptăţile ţin de o îmbunătăţire continuă a sistemului. Principiul a fost..cât voi fi prim-ministru niciodată nu voi considera că o echilibrare a finanţelor statului se face prin tăierea pensiilor. De când sunt prim-ministru nu s-au tăiat pensiile cu niciun leu. Pot să vă confirm că este în strategia fiscal-bugetară că în  2015 creşterea pensiilor va fi peste 4 %. Este o prioritate de guvernare. După experienţa 2010, va rămâne principiul că în momente dificile nu tai de la pensii. Este o experienţă pe care am împărtăşit-o şi altor prim-miniştri. Cu salariul cei mai mulţi au rămas pe loc. Surplusul l-am dat la rezidenţi.

Şi la aviatori, soluţia pe care am găsit-o, este la fel ca la diplomaţi. La diplomaţi nu am umblat la legea pensiilor ci am insitituit o indemnizaţie viageră lunară care se adaugă la pensie. Pensiile parlamentarilor nu vor creşte.

Până pe 31 martie toţi cei 230.00 de pesnionarii vor primi restul de pensie.

Magistraţii vor avea o lege specială de salarizare?

Aşa a decis Curtea Constituţională. E bine dacă sunt plătiţi bine şi nu au frustrarea faţă de veniturile avocaţilor.Mulţi au salarii mai mari decât media avocaţilor.

V-aţi decis să candidaţi la Palatul Cotroceni?

Nu, nu m-am decis. După doi ani de când sunt la guvernare cu domnul Băsescu nu-mi mai este teamă de nimic. Domnul Băsescu şi-a creat un regim de influenţe oculte care l-au ajutat să rămână la putere. Când ne-am văzut la bilanţul MApn ne-am împus. A zic că primul-ministru se bucură că este ultimul bilanţ la care particip. Da, mă bucur. Din decembrie şansa României de a progresa este de a avea un prim-ministru şi un preşedinte care să colaboreze, nu să se vâneze. Eu mi-aş dori să fiu prim-ministru până în 2016 cu un preşedinte cu care să colaborez. Preşedinte nu mai poate fi oricine. Mai sunt 200 de zile. Lista e foarte scurtă.După 25 mai vom avea candidat. Sunt două variante: ori se va reface USL. Nu se va reface USL dacă  Domnul Antonescu va rămâne preşedinte. Cea mai bună variantă este să avem din nou USL.

Excludeţi ideea de a fi candidat?

Nu, nu exlcud.Primul obiectiv este tot ce ţine de noi pentru a reface USL. Domnul Tăriceanu poate fi un candidat al unui nou USL. 

O vedeţi pe doamna Udrea în această cursă?

Da. eu cred că va candida. Nu cred că în noiembrie va fi o bătălie în dreapta şi stânga. Linia de demaracţie este între cei care doresc continuarea regimului domnului Băsescu. Eu mă consider un om de centru-stânga foarte mult de centru.alegerile vor fi între cine vrea să continue sistemul lui Traian Băsescu şi cine este împotriva acestui sistem va fi un candidat susţinut de cei apropiaţi de Traian Băsescu şi cei împotriva lui.Eu voi susţine un candidat care va spune de la început că nu mai este preşedinte jucător.

Niciunul din candidaţii proBăsescu, domnul Predoiu, domnul Ungureanu, domnul Predoiou, nu are forţă. Nu mi-e teamă să candidez contra cuiva.

Dacă domna Udrea va susţine alt candidat şi va spune că va fi premier?

M-am gândit la acest lucru.(.....)În măsura în care aş fi candidat aş încălca prima regulă şi anume că preşedintele trebuie să fie arbitru. Acesta a fost primul lucru care nu mi-a plăcut la Crin Antonescu care a spus că, din decembrie, când va fi preşedinte îl schimbă pe Ponta. Şi i-am zis : Crin, ştii de căte ori l-am criticat pe Băsescu pentru că a zis acest lucru? Cum poţi să vorbeşti exact ca Băsescu? Du-te şi spune că vrei să fii preşedintele tuturor. Şi ce decid oamenii în Parlament asta trebuie să se întâmple.

Despre acciza la carburant

Nu sunt de acord că în 2014 să le spunem oamenilor că tăiem toate taxele pentru că la anul vine nota de plată. Dacă aş scoate acciza acum aş avea o gaură în buget de 1,8 miliarde de lei. Asta ar însemna că o iau de undeva. Orice euro care se primeşte de la UE pentru autostradă: dacă ne costă 3 miliarde euro, UE dă doar 75%. Restul se pun de la buget.Ideea de a avea o resursă prin această acciză este singura variantă pentru a avea cu adevărat autostrăzi. Banii toţi se duc în buget. Pot spune: nu mai aplicăm acciza şi luăm de undeva 1,8 miliarde, dar trebuie să o punem la anul.

Unde aveau dreptate cei care critică acciza? Influenţa asupra transportatorilor de mărfuri. Cei cu firmele de transporturi se uită cât costă carburantul în UE. Am stat de vorba cu transportatorii. Dacă mărim cu 7 eurocenţi, pe baza facturii, guvernul le dă o parte din sumă înapoi. Miercuri, adoptăm actul normativ prin care, trimestrial, tot ce se cumpără de către transportatori, adică din cei 7 eurocenţi, 4 îi dă Guvernul înapoi.

Despre ziua de 2 mai

Probabil vom propune în şedinţa de Guvern să fie zi nelucrătoare şi o vom recupera. Am mai practicat. Dacă e vineri şi omul e liber joi, va veni în altă zi. 

Îl vedeţi pe preşedinte după gratii?

Nu vreau să mă pronunţ. 

Îl vedeţi prim-ministru pe Traian Băsescu?

Sper că nu. Cred că va regreta toată viaţa că m-a desemnat prim-ministru. 

Ce şanse are reducerea CAS?

Foarte mari. Poate fi realizat dar nu înainte de vizita FMI. 

Despre autostrăzi: Sibiu-Piteşti şi Comarnic- Braşov.

În ceea ce priveşte Comarnic-Piteşti, în perioada următoare vom semna contractul. În ceea ce priveşte Sibiu-Piteşti se termină proiectul de fezabilitate. Şi dacă nu sunt multe procese va începe la sfârşitul lui 2015, începutul lui 2016.

Despre graţierile lui Gică Popescu şi Gigi Becali

Eu l-aş graţia pe Gică Popescu, iar în cazul Becali, interesul ar fi recuperarea prejudiciului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite