Iohannis: Solicit demisia premierului. Ponta: Doar Parlamentul poate să mă demită. Un procuror DNA nu este deasupra Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Victor Ponta, după ce procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală. Ponta a refuzat, pe motiv că doar Parlamentul îl poate demite. În caz că Ponta refuză în continuare să demisioneze, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Constituţiei, îl poate suspenda din funcţia de prim-ministru, dar numai dacă Camera Deputaţilor îi ridică imunitatea lui Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Ponta:  Am comunicat public că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părere mea, este o situţie imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta. Solicitarea de demisie am comunicat-o premierului într-o discuţie pe care am avut-o.

Victor Ponta, după întâlnirea cu Iohannis: „Am avut cu Preşedintele Iohannis o discuţie institutională extrem de corectă si civilizată! Respect poziţia sa publică dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţiala pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar însemna dictatură şi cred că la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!

Victor Ponta, urmărit penal pentru fapte de corupţie. Discuţia de 20 de minute la Cotroceni

Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni în jurul orei 12.40, după ce, de dimineaţă, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA. Este pentru prima dată în istoria României când un premier este pus sub urmărire penală. Dacă refuză să demisioneze din fruntea Guvernului, Ponta poate fi suspendat de preşedintele Iohannis. Articolul 109 din Constituţie, care se referă la răspunderea membrilor Guvernului, spune: „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.

„Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: - fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni); complicitate la evaziune fiscală în formă continuată; spălarea banilor“, se arată în comunicatul DNA.

Parlamentul decide pe încă un capăt de acuzare

Aşadar, chiar dacă este parlamentar, Ponta nu se bucură de imunitate. Procrurorii au putut începe urmărire penală faţă de Victor Ponta pentru că faptele au fost săvârşite ca avocat, chiar dacă în timp ce era şi parlamentar.  Articolul 72 din Constituţie spune: „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.“ Deci Ponta poate fi urmărit penal, însă, dacă procurorii vor să-l percheziţioneze, să-l reţină sau să-l aresteze nu o pot face decât cu avizul Camerei Deputaţilor.

În acelaşi dosar, dar pe un alt capăt de acuzare, procurorii au constatat că „se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale), fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României“. Pentru acest capăt de acuzare, procurorii nu au putut începe urmărirea penală pentru că Victor Ponta intră pe Legea răspunderii ministeriale, deoarece faptele au fost săvârşite în timpul mandatului de premier. Iar articolul 12 din legea răspunderii ministeriale spune: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor“. 

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite