Victor Ponta faţă cu reacţiunea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senzaţionale stenogramele şedinţei de la PSD Iaşi în care s-a discutat despre deturnarea sensului unui miting anunţat pentru 4 octombrie. Nu trebuie să fii Dan Diaconescu ca să-ţi dai seama de asta.

Ceea ce s-a discutat acolo arată nu numai că PSD-ul , ca principal partid de guvernământ, are o problemă mare cât China, ci şi care este nivelul actual al politicii româneşti. Cu nimic mai evoluat faţă de perioada lui Caragiale, când ideologia era impusă cu bâta de grupuri de bătăuşi plătiţi de partide.

În fapt, ce s-a întâmplat la PSD Iaşi ? La o şedinţă a organizaţiei municipale a partidului domnilor Iliescu, Năstase, Geoană şi, mai nou, Ponta s-a discutat o strategie de compromitere a unui miting îndreptat împotriva şefului suprem al PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, şi deturnarea lui către proiectul minier de la Roşia Montană, proiect trimis în Parlament chiar de guvernul condus de Victor Ponta. Mai direct spus, pentru ca baronul local Gheorghe Nichita să scape de huiduielile oamenilor nemulţumiţi că le-a tăiat teii din oraş, pesediştii din Iaşi au pus la cale o strategie prin care huiduielile să-l aibă ca ţintă pe liderul PSD pe ţară, Victor Ponta. Şi asta, după cum declarau unii dintre pesediştii prezenţi la şedinţă, pentru că interesul partidului o cere.

În acest moment, Victor Ponta are o problemă. Ca să-i salveze pielea lui Gheorghe Nichita, şeful lor direct, oamenii de la PSD Iaşi s-au gândit să meargă până acolo încât să i-o pună în băţ pe a lui, pe a premierului. În orice partid democratic din lume, o astfel de atitudine se lasă cu excluderea celor care au pus la cale nerozia, dar şi a celor care au girat-o. Victor Ponta nu ar trebui să treacă peste asta, indiferent câte voturi îi garantează în alegeri baronul de Iaşi. Ar fi o bună ocazie ca să demonstreze că PSD-ul nu mai este condus de baroni, ca pe vremea lui Geoană.

Am mai spus-o şi cu alte ocazii: baronii locali sunt una dintre marile boli ale politicii româneşti de după decembrie 1989. Ei şi-au împărţit România şi o conduc  ca în feudalism, ţinând în beznă şi resemnare o bună parte din populaţia acestei ţări, în special din mediul rural. Baronii au apărut ca lideri ai filialelor locale ale partidelor, dar au ajuns să acapareze economic şi politic judeţe întregi. Profitând de liderii slabi de la centru, baronii influenţează astăzi politicile naţionale în funcţie de interesele lor particulare. Toată lumea ştie cum au fost făcute guvernele în ultimii ani, cu baronii locali bătând cu pumnul în masă pentru a-şi impune oamenii fideli în posturi cheie. Ei îi cheamă la ordin pe parlamentari şi pe miniştri atunci când interesele economice personale le sunt cumva atinse.

Nici o hotărâre importantă nu se ia fără girul baronilor locali. Drumurile se fac şi se repară unde şi când vor baronii locali. Traseele viitoarelor autostrăzi, chiar şi imaginare, investiţiile economice de interes naţional, regionalizarea, toate trebuie să ţină cont de interesele baronilor locali. Iar baroni locali există în toate partidele. Ei bat cu pumnul şi în masa lui Antonescu, şi în a lui Blaga, şi în a lui Ponta. Dacă nu îi asculţi, îţi trântesc un miting de nu te vezi, oricât ai fi tu de şef de partid şi de prim-ministru.

Cred că puterea şi influenţa baronilor locali a atins cote periculoase. Nu ştiu, însă, dacă vreun mare politician de la centru, ocupat în bună parte cu mersul pe la televiziuni, are curajul să înceapă lupta pentru scoaterea României din feudalism. Apropo, ce credeţi că va face Victor Ponta cu baronul Gheorghe Nichita ?

P.S. Liderul organizaţiei municipale PSD Iaşi, Mihai Chirica, nu a mai aşteptat reacţia lui Ponta şi l-a propus pentru schimbarea din funcţie pe adjunctul său, Marius Ostaficiuc, cel cu ideea deturnării mitingului. Şeful lor suprem, primarul Nichita, se felicită, probabil, pentru că a avut inspiraţia să fie plecat. O frecţie la un picior de lemn.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite