Victor Ponta, pentru Euronews: „Nu va exista un val de imigranţi români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014. În România există oportunităţi mai multe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta. FOTO: gov.ro
Victor Ponta. FOTO: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat într-un interviu acordat postului Euronews că Marea Britanie nu se va confrunta cu un val de imigranţi români după 1 ianuarie 2014, momentul în care restricţiile de pe piaţa muncii din Albion vor fi ridicate, oficialul român precizând că cei care au dorit să emigreze au plecat deja.

„Libertatea de circulaţie este pilonul de bază al Uniunii Europene. Nu putem schimba acest pilon, pentru că altfel toată construcţia s-ar prăbuşi. Aşa cum cei din Marea Britanie vin în România, fac afaceri, investesc, vin ca turişti, nu poţi avea doar o singură direcţie. În prezent, în România, avem nu doar creştere economică, ci şi o rată scăzută a şomajului faţă de media europeană şi, cum spun adesea, chiar mai multe oportunităţi decât în statele vestice membre ale UE. Românii care au dorit să meargă în alte ţări au făcut-o deja şi nu va exista nicio schimbare semnificativă”, a spus Victor Ponta pentru postul Euronews.

Prim-ministrul român s-a arătat în favoarea măsurilor anunţate de premierul britanic David Cameron privind o înăsprire a condiţiilor de acordare a ajutoarelor sociale pentru imigranţi, menţionând că va lua apărarea românilor cinstiţi care merg în ţările europene pentru a lucra.

„În această privinţă, mă alătur lui David Cameron, dar şi cancelarului Germaniei şi altor premieri în a spune că este în interesul tuturor europenilor, inclusiv al românilor şi al bulgarilor, să luptăm împotriva celor care profită ilegitim sau abuziv de sistemul de protecţie socială. Voi lupta însă întotdeauna pentru dreptul românilor cinstiţi şi muncitori de a merge în Marea Britanie, Franţa, Germania pentru o viaţă mai bună, o slujbă mai bine plătită, achitând taxe şi fiind parte activă a societăţi”, a declarat premierul.

Întrebat ce părere are asupra faptului că România se regăseşte pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, Victor Ponta a răspuns că autorităţile române au aplicat toate reglementările în domeniu, rezultatele fiind unele „impresionante”, deoarece mulţi funcţionari publici şi politicieni au fost sanctionaţi.

De asemenea, jurnalista de la Euronews l-a întrebat pe Victor Ponta dacă Executivul nu are o problemă de credibilitate ţinând cont că doi foşti miniştri şi un actual membru al Cabinetului, vicepremierul Liviu Dragnea, sunt anchetaţi penal. Premierul a declarat că toate acuzaţiile nu au ţinut de perioada mandatului în funcţie, iar de un an şi jumătate de când a preluat şefia Guvernului nu au fost aduse acuzaţii de corupţie la adresa corpului ministerial.

Despre aderarea României la spaţiul Schengen, Victor Ponta a ţinut să menţioneze că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit toate criteriile tehnice, în prezent fiind aşteptată o dată de aderare din partea statelor membre, după ce vor depaşi disputele interne.

Victor Ponta a mai declarat că recenta vizita a Chinei în România este un eveniment din care ambele părţi au de câştigat.

„Sunt convins că pentru China o Europă unită şi puternică este partenerul de care are nevoie. China nu are nevoie de ţări diferite, cu interese diferite. De aceea scopul nostru, ca parte a Europei, este să fim uniţi, prosperi şi să fim un jucător economic important. China investeşte în Europa în infrastructură, şi aici, şi noi şi chinezii avem de câştigat. Acest lucru ajută în special ţările în curs de dezvoltare să aibă un ritm mai accelerat al creşterii economice, cu scopul de a diminua diferenţele dintre ţările estice şi vestice”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul a mai discutat şi despre dorinţa României de a adera la zona Euro, pentru acest lucru fiind nevoie de o stabilitate economică şi o competivitate concretă. O posibilă dată pentru acest obiectiv menţionată de Victor Ponta a fost 2018.


Citeşte şi:

David Cameron: „Libera circulaţie din Europa ar trebui să fie mai puţin liberă”. Premierul britanic a anunţat noi restricţii pentru imigranţi

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat marţi seară, printr-o scrisoare publicată în „Financial Times”, noi restricţii care vor fi aplicate de Marea Britanie tuturor imigranţilor din Uniunea Europeană, făcând referire în special la români şi bulgari, promiţând că va deporta persoanele fără adăpost şi că va restrânge ajutoarele financiare pentru străini.

Ponta îi dă replica lui Cameron: Sunt de acord cu înăsprirea ajutoarelor sociale, dar nu cu îngrădirea libertăţii de mişcare în UE

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul României sprijină declaraţiile omologului său britanic David Cameron, potrivit căruia trebuie aplicate măsuri dure împotriva imigranţilor din cadrul UE care pretind ajutor social pe termen nelimitat, dar dezaprobă un eventual tratament special pentru români şi bulgari privind libera circulaţie în spaţiul UE.

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra: „Ridicarea restricţiilor va fi un win-win game, toată lumea va avea de câştigat“

Eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari de pe piaţa muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win game” (un meci prin care toată lumea va avea de câştigat - n.r.), a anunţat , miercuri, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, potrivit Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite