Victor Ponta vrea o nouă lege a salarizării iar indexările pentru bugetari vor fi acordate diferenţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta propune o noua lege a salarizării FOTO Adevărul
Victor Ponta propune o noua lege a salarizării FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta speră, încă, să ajungă la un acord cu liberalii în privinţa taxei de solidaritate, deşi liderul liberal Crin Antonescu afirmase că subiectul este închis. El a afirmat că soluţia pe termen lung ar fi o nouă lege a salarizării. Ponta a anunţat că indexările pentru bugetari vor fi acordate diferenţiat.

Victor Ponta a explicat motivele pentru care îşi doreşte taxa de solidaritate.

„Este o diferenţă inacceptabilă între profesorul şi medicul debutant care câştigă 1.000 de lei şi şeful, directoraşul care câştigă 18.000 de lei e o diferenţă uriaşă. Faimoasa lege a salarizării unice a lui Boc a fost o nebunie, nu s-a aplicat niciodată“, a comentat Ponta.

El a adăugat că soluţia taxei de solidaritate, respinsă de PNL, este una de moment. „Soluţia temporară este supraimpozitarea, soluţia pe termen lung e o nouă lege a salarizării. E aproape imposibil să spui că munca unui medic e mai importantă ca a unui profesor, e greu să compari. Singurul instrument pe care îl foloseşte orice ţară modernă din UE este un sistem de taxare. “, a explicat Ponta.

Premierul a explicat şi că indexările trebuie să fie diferite de la un domeniu la altul, afirmând că pentru educaţie ar trebui acordate indexări mai consistente.

"Dacă reuşim, mai ales lucrurile astea de început, bune, să se confirme, eu nu sunt de părere că ar trebui să mai mărim salarii la bugetari egale la toată lumea.Sunt bugetari cărora nu mai trebuie să le indexăm nimic. Vă spun unde ar trebui să fie: în continuare cred că salarizarea în educaţie şi sănătate este mult prea mică în raport cu toate celelalte instituţii. Cu cât indexăm la fel, de fapt mărim decalajul, că unuia care are 70 de milioane îi mai dau 7 milioane cu 10%. Unuia care are 10 milioane, îi mai dau... ", a spus Ponta

„Soluţia ar fi ca în domeniul bugetar să nu mai fie o diferenţă atât de mare. În 2009, era principiul 1 la 7. Mai avem o problemă: mulţi miniştri au salariul cel mai mic din minister, este extrem de ridicol.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite