Ponta: "Statistica a greşit calculul PIB". INS: "Nu este o eroare, ci o realitate pe care o relevă datele finale"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) ar putea fi demis dacă o eroare a instituţiei privind calculul Produsului Intern Brut (PIB) se va confirma, a declarat joi premierul Victor Ponta. El a explicat că a aflat curând că o eroare a Statisticii privind PIB-ul reduce cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei. În replică, INS susţine că nu este vorba de o eroare, ci de o realitate dată de cifrele finale.

Vorbind despre necesitatea construirii unui buget realist, Ponta a afirmat: "Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei."

Premierul a precizat ulterior că va cere astăzi ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroaea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.  

,,Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) ar putea fi schimbat", a spus premierul, la România TV.

Date estimate, semifinale şi finale au dat PIB-ul peste cap

Reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB, potrivit Mediafax. Ei au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială. 

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 de miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 de miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS, potrivit Mediafax. Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.

Calculele INS, bazate pe date provizorii

INS a publicat până în prezent datele de evoluţia a PIB doar pe primele trei trimestre din 2012.

Potrivit Agerpres, economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2011 diminuarea a fost de 0,6% pe serie brută, conform datelor provizorii anunţate pe 6 decembrie 2012 de INS.

"Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 153,008 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul II 2012. În serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 168,540 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul III 2011", este precizat în comunicatul INS.

După estimările din Prognoza de Toamnă 2012-2016 a Comisiei Naţionale de Prognoză, PIB-ul va ajunge anul acesta la 608,5 miliarde lei.

Pentru 2013, CNP prevede o creştere de două procente a PIB, până la 648,7 miliarde lei, pentru 2014 de 2,5%, la 689,4 miliarde lei, pentru 2015 de 3,3%, la 730,1 miliarde lei şi pentru 2016 de 3,2%, la 771,5 miliarde lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite