Politică

articolul anterior articolul urmator

Victor Ponta: „Legea referendumului va fi promulgată de cei doi preşedinţi ai Parlamentului, dacă Băsescu refuză”

9
15 Nov 2013 00:27:52
Autor: Antonio Glodeanu
Premierul Victor Ponta. FOTO: Arhivă Adevărul.
Premierul Victor Ponta. FOTO: Arhivă Adevărul.

Legea privind organizarea referendumurilor care prevede o reducere a cvorumului de participare la 30%, validată recent de Curtea Constituţională, va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial de către presedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dacă Traian Băsescu va refuza promulgarea în timpul legal de 10 zile, a declarat, joi seara, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

„Astăzi este 14 noiembrie, deci, în mod normal, în maxim 10 zile, chiar dacă abuzează din nou preşedintele şi o ţine 10 zile, ar fi 24. Dacă nu o promulgă, au voie să o promulge cei doi preşedinţi ai Camerelor. Dealtfel, s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că preşedintele şi-a mai încălcat obligaţia. S-a întâmplat în 2007, 2008, ca preşedintele să refuze să îşi exercite atribuţiile şi, atunci, cei doi preşedinţi publică în Monitorul Oficial cu semnătura lor. Există precedente în acest sens, tot cu Traian Băsescu, care refuză practic să respecte decizia Curţii Constituţionale. E 24, deci asta înseamnă că la anul, pe 24, putem să facem referendum. E foarte strâns calendarul, dar putem să o facem", a declarat Victor Ponta la RTV.

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea legii referendmului, în special din cauza pragului de prezenţă diminuat la 30%, afirmând că acest lucru ar oferi posibilitatea adoptării unor acte normative fără o legitimitate populară.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată după un an de la promulgare.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat joi seară ca odată cu alegerile prezidenţiale de anul viitor va putea fi organizat şi referendumul pentru revizuirea Constituţie, fie în primul sau în al doilea tur de scrutin.

Potrivit articolului 77 din Constituţia României, legile se trimit spre promulgare şefului statului.

„Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. (...) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”, potrivit articolulului 77 din Constituţia României.


Citeşte şi:

CCR: Pragul de 30% la referendum este constituţional

Curtea Constituţională (CCR) a respins joi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea legii referendumului.  Astfel, magistraţii CCR au permis validarea referendumului cu un prag de 30%. Preşedintele Traian Băsescu este obligat să promulge legea în zece zile.
 
Ponta, despre Legea Referendumului: „Este un abuz al preşedintelui“
 
Premierul Victor Ponta a declarat joi că sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea Legii Referendumului este doar o încercare de sabotaj a acestuia.
 
 
Curtea Constituţională ar fi trebuit să discute miercuri sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi pe liste.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Utilizator Adevărul
15.11.2013, 10:29:22

Comentariu considerat abuziv.

Florin Georgescu
15.11.2013, 10:39:24

REPEAT.Se stringe latul...Deci in dec.2014 avem si alta Constitutie si alt presedinte..Sa speram ca vom avea si alta vita ...Dupa ploaie si vreme rea va aparea si soarele.AMR 12 luni si restul zile...Afara din tara cu JO. !E sloganul politistilor,d-soara moderatoare....sa nu stergi comentul.Sau daca nu-l dam afara sa-l bagam la bahaus !

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
15.11.2013, 10:49:56

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
15.11.2013, 11:12:48

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
15.11.2013, 12:09:37

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările