Victor Ponta misogin. Drumul României de la “ţigancă împuţită” la “hienă rârâită”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Ce faci, fă, Doino, aveai chef de nişte inundaţii?” – intreba savant Victor Ponta o doamnă ministru, în timp ce şedea frumuşel în bărcuţă şi era plimbat de trei soldaţi amărâţi printr-o apică de un metru, ca să nu-şi ude şosetele.

Apoi, când era sigur-sigur că va ajunge preşedinte şi ţara nu-i mai ajungea la nas (sau la burtă – ma rog, de la un punct erau aliniate) filosofa pe seama unei rivale politice: “Traian Basescu ne atacă cu paraşute”.

Mai tineţi minte ce patriot era Ponta în campania electorală din 2014? Numai o unire, o dreaptă credinţă, o icoană cu Arsenie Boca, o sfântă limbă română. Şi, când să dea şi el o mică probă practică, a recitat, splendid, un imn greşit: “În care te-adanciră/Barbarii tăi tirani” – performanţă care-l face şi acum pe fotbalistul Claudiu Raducanu să se usuce de invidie. Ei bine, la fel stau lucrurile şi cu “feministul” Ponta, promotorul femeilor în fruntea PSD: în fapt, omul e un misogin sadea, care nu poate rezista tentaţiei de a scăpa un “fă” sau o “paraşută” când e mai cu chef de viaţă. Iar asta se vede cel mai bine în ultima sa ieşire la adresa Alinei Gorghiu, care e o “hienă rârâită” pentru că a îndrăznit să ceară demisia unui mega-corupt dovedit, Sorin Oprescu.

În primul rând, în condiţiile în care primarul unui oraş cu două milioane de români şi cu buget de miliarde e arestat de judecători, pe dovezi şi probatoriu, pentru că lua constant o şpagă de 10%, prins ca ultimul bişniţar plimbându-se prin Bucureşti cu câteva mii de euro ciubuc în buzunar, nu există altă atitudine politică rezonabilă decât să ceri demisia acestuia: e o ruşine inadmisibilă pentru Capitală să fie în continuare condusă de un astfel de om. Dacă, prin absurd, nu faci asta, să-i ataci pe cei care o fac cu formula injurioasă “hienă rârâită” e de-a dreptul halucinant.

Nu: Victor Ponta nu ar fi făcut asta cu un bărbat. Pe lânga “domnul preşedinte Iohannis” se topeşte de respect şi consideraţiune instituţională. În faţa lui Băsescu privea doar în tavan, în căutarea MTO-ului pierdut. Femeile, în schimb, sunt “hiene rârâite” şi “paraşute”. O atitudine în care Ponta aduce leit cu Traian Băsescu, maestrul sau de fond; îl vedeam recent pe Băsescu spunând cât de greu ne va fi nouă să integrăm refugiaţii sirieni în condiţiile în care n-am reuşit să integrăm, în zeci de ani, comunităţile de romi; păi cum să le integrăm, presidente, când gogeamitea şeful statului numea o ziaristă care nu-i era pe plac, în spaţiul lui privat, în care oamenii spun sincer ce gândesc, “ţigancă împuţită”. Asta era, aşadar, în tihna onestă a propriului Logan electoral, expresia supremă a scârbei prezidenţiale în faţa unei femei: că e o “ţigancă”, desigur, “împuţită”.

Trecerea lui Ponta in strategia de discurs Traian Basescu si jignirea Alinei Gorghiu intr-un moment critic pentru premier (Oprescu fiind amicul său intim) încearca o clasica “schimbare a temei” in comunicare. Problema nu e, vasazica, ca prietenul Sorin a furat milioane de la bucuresteni; problema e ca Gorghiu e o “hienă rârâită”. Când PSD pierde, practic, un fief decisiv, singura soluţie nu este asumarea responsabilitatii publice (demisia lui Oprescu), ci un atac aberant la liderul Opozitiei care se bucura in acest moment de cel mai ridicat nivel de credibilitate.

O strategie care aminteşte de atacurile la adresa lui Iohannis din campania electorală. La fel de agresive şi de disproporţionate. La acelaşi nivel de maidan. Şi, veţi vedea, cu aceeaşi eficienţă.  La 25 de ani de la Revoluţie, femeile sunt suficient de mature politic pentru a nu mai accepta lideri misogini; şi “ţigăncile împuţite”, “paraşutele” şi “hienele rârâite” vor da un vot decisiv pro-feminin la alegerile din 2016.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite