Victor Ponta: Proiectul UDMR de autonomie nu este în spirit european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României şi candidat social-democraţilor pentru funcţia de preşedinte al României a declarat marţi seară, la Digi 24, că proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc nu va avea susţinere în Parlament, deoarece nu este o iniţiativă în spirit european.

„Este clar că nu va avea susţinere, nici din partea majorităţii, am văzut că şi PDL l-a respins. Un proiect de autonomie pe criterii etnice nu este în spirit european şi nu va avea succes”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria într-o emisiunea a postului de televiziune Digi 24.

Prim-ministrul României a declarat şi în urmă cu aproape două săptămâni că nu este de acord cu autonomia Ţinutului Secuiesc şi a precizat că UDMR ştia bine acest lucru şi că este vorba despre un moment electoral în campania pentru Preşedinţie a liderului USMR, Kelemen Hunor.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost prezentat recent, de către preşedintele Uniunii. Acest proiect prevede că regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Totodată, regiunea ar urma să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Limba maghiară, alături de cea română, ar fi considerată „limbă oficială în regiune”, iar redactarea bilingvă este obligatorie pentru toate actele cu caracter general.

Proiectul de autonomie al UDMR are 97 de articole, acesta putând fin consultat pe site-ul formaţiunii politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite