Politică

articolul anterior articolul urmator

Victor Ponta şi şansele sale de restartare politică

68
10 Jan 2016 00:55:09
Mircea Morariu

Sondajele de opinie publicate până acum oferă date convergente. Dacă alegerile parlamentare ar avea loc în zilele ori săptămânile următoare, atât PSD cât şi PNL ar obţine 40% din voturi.

Egalitatea aceasta, cu multiple explicaţii, se datorează, cred, şi faptului că ambele partide au conduceri slabe, defective de imaginaţie şi de inventivitate politică, dar şi de charismă, incapabile să mobilizeze şi să convingă masele de alegători. Liniştitoare într-un fel pentru PSD, egalitatea cu pricina ar trebui să le dea fiori reci mai marilor PNL, cu precădere doamnei Alina Gorghiu şi d-lui Vasile Blaga. Pentru simplul motiv că o atare stare de fapt evidenţiază realitatea că, cel puţin pentru moment, PNL nu pare să fi identificat mijloacele prin care ar putea convinge electoratul de necesitatea alternanţei la putere.   

Cum UDMR nu pare a primi mai mult de 5% din opţiunile electoratului- aceasta într-o ipoteză optimistă-, celelalte 5% se vor împărţi între ALDE, PMP şi UNPR. Asta în condiţiile în care atât UNPR cât şi ALDE nu vor recurge la alianţe salvatoare cu un PSD ce va trebui, dacă nu cumva chiar va fi bucuros, să uite încăpăţânările d-lui Gabriel Oprea, despre care unii spun că ar fi dus la demisia guvernului Ponta şi la pierderea guvernării, ori disputele la scenă deschisă dintre domnii Liviu Dragnea şi Călin Popescu -Tăriceanu.

În politică, ştim bine, uitările sunt curente, la ordinea zilei, sunt parte a meniului zilnic. Dacă nu ne-a mirat fuziunea, fie ea şi neterminată, dintre vechiul PNL şi fostul PDL, nu văd de ce ar trebui să ne mire că sub soarele lui august, de pildă, dl. Dragnea se va reîmprieteni cu dl. Tăriceanu. Aceasta dacă în august dl. Dragnea va mai fi preşedintele PSD. Dacă justiţia sau partidul nu vor vrea ca lucrurile să stea altfel.

Reîmprietenirea va fi posibilă chiar şi în condiţiile în care se vor adeveri zvonurile potrivit cărora preşedintele PSD e atât de supărat pe co-preşedintele ALDE încât e gata să le ceară parlamentarilor partidului să facă în aşa fel încât la început de februarie dl. Tăriceanu să piardă preşedinţia Senatului.  Aşa cum a pierdut-o odinioară dl. Vasile Blaga, fapt ce nu îl împiedică să simuleze azi deplina concordie cu un Ludovic Orban, de pildă.

Dar nu despre cât de supărat sau de nesupărat pe dl. Tăriceanu e dl. Dragnea aş dori să scriu în editorialul de azi. Alte supărări ale actualului şef al PSD ori provocate de acesta mă interesează astăzi.

În vară, dl. Liviu Dragnea nu pierdea nici o ocazie spre a-şi reafirma prietenia ce l-ar lega de dl. Victor Ponta. În decembrie, la mort dans l’âme, aşa ca într-o piesă de Anouilh sau de Montherlant, dl. Dragnea a trebuit să admită că praful şi pulberea s-au ales de vechea prietenie şi că dl. Ponta nici măcar nu îi mai răspunde la telefon. Nu o mai face, cred, şi fiindcă asemenea personajelor caragialiene, dl. Victor Ponta iubeşte trădarea, însă îi urăşte pe trădători. Ceea ce nu înseamnă că s-ar urî şi pe sine.

E clar ca lumina zilei că dl. Victor Ponta nu poate concepe că dubla lui demisie, mai întâi cea de la şefia PSD, apoi cea din fruntea guvernului, ar fi echivalentul sfârşitului carierei sale politice. La continuarea căreia fostul premier nu doar că se gândeşte, ci chiar lucrează de zor. Excluzând însă din start o revenire imediată, spectaculoasă şi plină de riscuri. Aşa cum ar fi desemnarea sa drept candidat al PSD la Primăria Bucureştiului. Dl.Ponta e mult prea versat în politică spre a nu şti că un eşec în competiţia pentru poziţia ori, în caz de izbândă, în postul de edil şef al Capitalei ar fi adevărata lespede de mormânt pe cariera lui politică. Drept pentru care va evita capcana. Tot la fel cum va evita tentaţia de a forma un nou partid politic. D-lui. Ponta îi este foarte limpede că aripioarele politice nu au nici o şansă. Căci, orice s-ar spune, fostul premier e mai realist decât predecesorul său la şefia PSD, dl. Mircea Geoană. Iar fundaţia pe care dl. Ponta o va lansa săptămâna viitoare nu are decât rol de Bau-Bau  în relaţia dintre fostul şi actualul preşedinte al PSD. Cu atât mai mult cu cât, conform declaraţiilor de care dispunem, Fundaţia are în vedere chestiuni de politică externă. Atât şi nimic mai mult. Prea puţin ca să justifice o excludere din PSD a fostului prim-ministru. Excludere pe care se zice că ar plănui-o dl. Dragnea.

Obiectivul de etapă al d-lui Ponta e, fără doar şi poate, dobândirea statutului de candidat al PSD la viitoarele alegeri parlamentare. Plasarea pe listă, condiţionată totuşi de acordul d-lui Liviu Dragnea şi felul în care se vor tranşa problemele cu justiţia sunt adevăratele obstacole pe care le are de depăşit fostul premier întru îndeplinirea dorinţei sale. Votul gorjenilor fiind, pare-se, asigurat.

Odată mandatul de parlamentar dobândit, dl. Ponta nu are decât să aştepte momentul potrivit pentru restartare. Care nici imposibilă şi nici îndepărtată nu e având în vedere nemulţumirile în creştere faţă de cedările în cascadă ale d-lui Dragnea. Atât în relaţia cu preşedintele Iohannis cât şi în cea cu guvernul condus de Dacian Cioloş .

Viitorul congres al PSD care nu cred să aibă loc decât după alegerile din iarna viitoare poate însemna pentru dl. Victor Ponta o nouă şansă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

68 Comentarii

Radu Mircea
10.01.2016, 06:41:24

# Singura sansa a lui Ponta este sa scape basma curata din ghearele justitiei ca sa poata sa-si manince linistit pensia anticipata sau vreo sinecur ca socra-su .. La noi nu prea se poarta revenirea in forta pe scaunul ce ti-a fost tras de sub fund sau pe care l-ai parasit de ''buna voie '' . Demisia , departe de a fi un act de onoare , este perceputa ca o capitulare , ca o recunoastere a incapacitatii de a mentine o pozitie . Exemplele de revenire sunt extrem de rare mai ales daca exista si ingredientul minune al justitiei , dar prabusirile sunt atit de numeroase , ca mi-e greu sa le reamintesc pe toate . Iliescu odata plecat nu a mai ocupat decit functii onorifice pina cind a calcat pe bec si l-au ras de tot . Nastase (cit de tare era la un momentdat ) si astazi este un paria in partid . Geoana care chiar a fost presedinte o noapte a intrat intr-o vrie de a ajuns de risul lipitorilor de afise . Mitrea cel vestit , odata la bulau nici nu-l mai pomeneste cineva . Antonescu speranta USL-ului , nici nu stiu daca mai traieste . Ca l-a mincat in demisie ... Sa zica merci domnu' Ponta ca daca nu-l leaga justitia sa prinda un oscior bugetar de mila fiindca a fost baiat bun . Este efectul broscoiului din poveste . Prea se umflase atit de tare incit acum dupa ce s-a spart sa mai ramina ceva din el . Pe mine personal ma inspaimintat . Il vedeam atit de des incit ma temeam sa mai desfac o sticla de bere ca sa nu cumva sa-mi sara Ponta-n git cu microfonul in mina .

+11 (17 voturi)
miron miron
10.01.2016, 11:14:51

Uitam ca cei doi, Dragnea si Ponta au probleme cu justitia, normal ar fi ca ei sa iasa din viata politica, asta daca ar respecta un minim principiu de integritate in partid. Nu cred intr-o sansa sau resetare a lui Victor Ponta in politica romaneasca, ci doar o aruncare peste bord , dupa felul cum s-a comportat, cum a mintit si a jecmanit tara impreuna cu Sova, asta daca romanii inteleg democratia...

+11 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.01.2016, 09:22:56

Pe ”analistii” înhamați sa tragă in..buiestru la birja mediatică a mafiei transpartinice pesedist-liberale, îi trădeaza..nechezatul, care poate fi ”blănd” (mai mult un”fornăit”) - atunci cand vine vorba de geambașii (si birjarii lor totodată) precum Voiculescu, Ponta, Tariceanu, Blaga, Dragnea, Antonescu sau Iohannis (toți acestia fiind ”domni” in accepțiunea și limbajul respectivilor analiști), sau agresiv și ”buruienos”- atunci cand vine vorba de dușmanul si coșmarul ”domnilor” geambași si birjari (Basescu), pe care acești ”analisti” îl..”dezmiardă”, alintăndu-l cu termeni precum ”chiorul”,”jigodie”, etc. Explicatia e simpla: conteaza cine-ti pune si cine-ti promite mai mult tain bugetar in ieslele ariviste si ipocrite ale propagandei.

+5 (17 voturi)
Florin Georgescu
10.01.2016, 10:46:56

Eu consider ca problema nu e ponta. Si nici ca psd sau pnl vor obtine cate 40 %. De ce nu apar partide noi ??In alte state europene apar miscari,partide,organizatii si lumea politica se primeneste. La noi acelesi fete.....Toti spun ca e nevoie de bani ca sa faci partide.Va reamintesc ca dd a devenit a 3-a forta politica a Romaniei cu un televizor. Trebuie o idee noua si buna si catva adepti...Parca politicienii nu erau reprezentantii bogatilor.Asa ne minte propaganda capitalistilor mereu.Spun ca politicienii reprezinta poporul.Sau nu mai e asa ?A picat vrajeala asta ?

+1 (9 voturi)
Mircea Morariu
10.01.2016, 11:05:20

Pai nu avem Miscarea Populara? NU il suparati pe Vinatorul d/c.!

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (68)

Modifică Setările