Victor Socaciu, secretarul de stat care şi-a dat singur certificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Socaciu este noul şef al revoluţionarilor. Aceştia cred că numirea sa a fost influenţată de Ion Iliescu. FOTO: "Adevărul"
Victor Socaciu este noul şef al revoluţionarilor. Aceştia cred că numirea sa a fost influenţată de Ion Iliescu. FOTO: "Adevărul"

Pe când era membru în Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor, cantautorul şi-a aprobat singur certificatul. Comisia anterioară îi respinsese dosarul, considerând nerelevantă participarea sa la Revoluţie

Deşi a declarat că printre posesorii de certificate se află nenumăraţi impostori şi că trebuie începută urgent o curăţenie în rândul acestora, premierul Victor Ponta l-a numit în funcţia de secretar de stat al revoluţionarilor pe Victor Socaciu, el însuşi un revoluţionar asupra căruia planează semne de întrebare.

Socaciu este „luptător remarcat pentru merite deosebite”, deşi nu prea ştie nimeni cu ce s-a remarcat mai exact în decembrie 1989. El spune că a fost pe străzi, a ocupat sediul Radioului public şi a contribuit la prăbuşirea regimului. Cu toate acestea, în 2008, în procesul de reverificare a dosarelor pentru preschimbarea certificatelor, cel al lui Victor Socaciu nu a trecut de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor (CPRD), care a considerat că participarea cantautorului la Revoluţie este nesemnificativă. Comisia era condusă chiar de un coleg de partid, deputatul PSD Emilian Cutean, aşa că Socaciu nu poate acuza vreun joc politic.

CÂND ŞI-A DAT SOCACIU SEAMA CĂ E REVOLUŢIONAR

Câteva luni mai târziu, Victor Socaciu ajunge deputat PSD şi devine el însuşi membru al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor. În acest context, în anul 2009, comisia reanalizează dosarul său şi decide, cu unanimitate de voturi, că Socaciu merită un certificat de revoluţionar cu tot cu beneficiile aferente. „Dosarul a fost analizat profund de colegii mei din comisie – eu nu am vrut să particip la şedinţa respectivă – şi ei au hotărât acordarea certificatului. Eu am avut o participare activă la Revoluţie, am ocupat clădirea Radioului şi bineînţeles că activitatea mea a fost considerată ca atare“, a încercat să ne explice Victor Socaciu.

socaciu v

Stenograma şedinţei CPRD din 31.03.2009, care poate fi consultată pe site-ul Camerei Deputaţilor, ne arată că Victor Socaciu minte. El apare ca prezent la această şedinţă a comisiei, în care s-a analizat şi dosarul său. Cu alte cuvinte, Socaciu şi-a analizat singur dosarul de revoluţionar şi a decis că merită certificatul, deşi, cu un an în urmă, comisia hotărâse că participarea sa la Revoluţie nu merită răsplătită cu titlul de revoluţionar.
Mandatul lui Victor Socaciu vine într-un moment dificil pentru mişcarea revoluţionarilor, cărora Executivul a decis să le suspende indemnizaţiile şi pe parcursul anului 2013. Motivaţia lui Victor Ponta pentru această decizie a fost numărul mare de impostori din rândul acestei categorii. „Nu putem şi nu cred că e bine să dăm bani la 24.000 de revoluţionari din care mai mult de jumătate şi-au descoperit participarea la Revoluţie în urmă cu câţiva ani”, a declarat premierul.

Este o observaţie care îl vizează inclusiv pe Victor Socaciu, instalat, în urmă cu câteva zile, de acelaşi Victor Ponta, în fruntea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR). Cantautorul şi-a descoperit participarea la Revoluţie la zece ani de la consumarea evenimentelor, nu mai devreme de 1999, anul în care numele său apare în Monitorul Oficial într-o listă cu alte mii de revoluţionari care îşi descoperiseră, la rândul lor, participarea la evenimentele din decembrie 1989.

„EXISTĂ ŞI IMPOSTORI"

În 1992, adică la doi ani după ce a apărut legea recunoştinţei faţă de participanţii la Revoluţie, în afară de un număr de 4.968 de urmaşi şi răniţi, existau 2.669 de revoluţionari cu titlul de „luptător remarcat”. Mulţi spun că era o cifră cât de cât realistă, alcătuită, în mare parte din revoluţionari autentici. Au apărut însă fabricile de certificate, care au scos revoluţionari pe bandă rulantă. Cele mai productive sesiuni au fost în 1999 şi 2000, care au făcut ca numărul „luptătorilor remarcaţi” să-l depăşească cu mult pe cel al urmaşilor şi răniţilor.

La un moment dat se ajunsese la aproape 20.000 de luptători! Victor Socaciu nu face parte din cei 2.669 de revoluţionari de la început. După cum am mai spus, el şi-a obţinut certificatul abia în 1999.
Contactat de „Adevărul“ pentru a-şi prezenta strategia pe care vrea să o pună în practică în calitate de secretar de stat al revoluţionarilor, Victor Socaciu a părut puţin derutat de poziţia pe care tocmai a căpătat-o. „A fost decizia premierului, sunt revoluţionar şi am militat de-a lungul timpului pentru drepturile lor. Voi încerca să rezolv problemele cu care se confruntă această categorie. Cum o voi face? Comunicând cu ei, încercând să găsim soluţiile cele mai bune“, a spus fostul deputat PSD.  Socaciu se laudă că va încerca să-i repună pe revoluţionari în drepturi, astfel încât aceştia să-şi recupereze indemnizaţiile suspendate: „Există şi impostori în această categorie şi vom încerca să-i eliminăm. După eliminarea lor se va putea trece şi la recuperarea indemnizaţiilor“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite