Politică

articolul anterior articolul urmator

Victoria Nuland, Big-Brother şi lobby-ul economic

35
16 Jan 2015 11:16:18
Eugen Tănăsescu

Ce au în comun Victoria Nuland, Europa şi Big-Brother. La prima vedere terorismul şi corupţia. Dacă insistăm, s-ar putea să mai descoperim ceva: lobby şi spionaj economic. Istoria puterii lumeşti este o lungă înşiruire de lupte economice pentru supremaţie.

Dacă tot l-am omagiat pe Mihai Eminescu, prin acest text aduc cinstire memoriei jurnalistului Eminovici care nu ocolea subiecte fierbinţi ale vremii.

Vă mai aduceţi aminte de scandalul spionajului NSA la adresa Europei? Dacă da, începe să fie explicabilă insistenţa doamnei Nuland ca Europa să adopte Legea Big-Brother.

Tot ce înţeleg eu din vizita solului american este lobby-ul economic. Sub lemnoasa frazeologie a discursului oficial eu văd dorinţa investitorilor americani de a-şi extinde afacerile în Europa. Pentru asta sigur că le trebuie „predictibilitate”, „stabilitate” şi „securitate”.

Iar securitatea cum poate fi altfel garantată, în viziunea americană, decât prin supravegherea şi controlul comunicaţiilor? Big-Brother nu este decât un imens mecanism informaţional ale cărui fire duc, precum toate drumurile antichităţii, nu la Roma, ci la NSA-ul american. Companiile globale de comunicare gen Facebook, Google, Twitter o ştiu cel mai bine.

Părerea mea este că securitatea este doar o latură a misiunii Big Brother. Gândiţi-vă însă la natura informaţiilor monitorizate. Vrem, nu vrem,  NSA-ul are capacitatea de a afla nu numai date privind atacurile teroriste, ci şi date economice. N-ar fi prima dată în istorie când războiul (fie el şi cu terorismul) ar fi profitabil pentru anumite economii. În plus, nu exista doar securitate militară, ci şi securitate economică.

Nu-i aşa că Big Brother vine ca o mânuşă pentru interesele investitorilor americani? Cine garantează că nevoia de supremaţie economică a Americii nu-i va tenta pe oficialii americani să tragă cu ochiul la datele economice ale Europei? Nu uitaţi că America este ţara cu o vastă experienţă în teoria manipulării, iar recent, câteva teorii ale conspiraţiei au fost dovedite ca adevărate.

Iar România nu cred că va avea puterea de a spune „nu” lobby-ului american. Dimpotrivă, o va susţine. De aceea, orice dezbatere serioasă privind Big Brother se va duce între puternicii Europei, care au de ales între a-şi proteja datele economice, respingând Big Brother şi tensionând relaţiile cu SUA sau a se lăsa înduioşaţi de lacrimile de crocodil ale americanilor cu privire la durerea atacurilor şi ameninţărilor teroriste din Europa, acceptând Big Brother.

Deocamdată, Europa dă semne că n-are nevoie de Big Brother.

Tocmai de aceea a venit Victoria Nuland. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Nicholas Kazan
16.01.2015, 11:54:01

În principiu sunt de acord cu cele spuse, și că interesele economice ale Americii prevalează. Dar totodată trebuie să ne gândim că tot America a fost cea care a s[rit de două ori să scape Europa de pestilența totalitarismului. În lipsa unei Europe unite, a Statelor Unite ale Europei, ce poate să facă Europa, în ceea ce privește siguranța și pericolul rus, decât să își cimenteze politica de siguranță cu SUA? Deci Big Brother este și un șiretlic al europenilor, acela de a-i lăsa pe Americani să-și consume resursele pentru a asigura un front comun în lupta împotriva terorismului mondial și a pericolului rus. Plus că Big Brother este selectiv și ghidat spre cei care au activități teroriste. Big Data este stocată, dar nu neapărat ascultată - este o imposibilitate - și doar când algoritmii care caută relații cu posibilii teroriști direcționează filtrul căutării, doar atunci conversațiile sunt ascultate; un risc pe care transparența și siguranța o cere!, o justifică, deși omului îi vine greu să accepte că este "ascultat".

0 (10 voturi)
.....
16.01.2015, 12:03:10

La prețul actual al barilului extracția din resursele noastre situate la adâncimi mari în Marea Neagră sau din gazele de șist înseamnă investiții între 55-70 $ pe baril :Deci companiile americane vor zice pas. Deocamdată să mulțumim Arabiei Saudite și Braziliei că am scăpat măcar pentru un timp de ,,investitorii,, americani

-1 (11 voturi)
gyll
16.01.2015, 12:52:58

Popimea si grija de libertatea individului. Dar despre ingrădirea prin amenințarea cu iadul nimic părințele?

+8 (16 voturi)
gyll
16.01.2015, 12:54:27

Ah,da poate ai dreptate nea Tase. mai știi ce le vor fi dat ''urchiilor''să audă ce vorbesc popi la telefon. Iartă-mă ,nu am ținut cont de acest aspect.

+6 (12 voturi)
6548155445666
16.01.2015, 13:05:32

genial cand popii isi dau cu parerea despre politica cand ei capuseaza bugetul de stat :)))))) numai anul trecut au capusat vreo 150 milioane de lei (sau euro nu mai tin minte) SUPLIMENTAR fata de ceea ce primesc in mod normal asa ca ... e misto viata

+9 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările