Politică

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Victor Ponta l-ar învinge pe Crin Antonescu la prezidenţiale

36
20 Mar 2013 21:57:39
Autor: Ioana Lupea
Premierul Victor Ponta are
avantajul funcţiei şi al bazinului electoral al PSD în faţa oricărui posibil
candidat la prezidenţiale în ipoteza unei candidaturi în acest moment FOTO Adevarul
Premierul Victor Ponta are avantajul funcţiei şi al bazinului electoral al PSD în faţa oricărui posibil candidat la prezidenţiale în ipoteza unei candidaturi în acest moment FOTO Adevarul

Potrivit Inscop, care a testat o serie de ipoteze pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar fi favorit în toate combinaţiile, dacă ar candida şi dacă alegerile ar avea loc duminică

Victor Ponta ar ieşi învingător indiferent de candidatul împotriva căruia ar concura pentru funcţia de preşedinte al României, dacă  ar candida şi dacă alegerile ar avea loc duminică, relevă sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“ realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Acesta ar învinge toţi candidaţii ale căror nume au fost vehiculate în media, inclusiv pe candidatul oficial al USL, liberalul Crin Antonescu, cu 60% la 40%. Crin Antonescu l-ar învinge pe Mihai Răzvan Ungureanu cu 59% la 41%.

INSCOP Research precizează că întrebarea referitoare la alegerile prezidenţiale testează un potenţial general şi nu intenţia efectivă de vot. Institutul mai menţionează şi că, spre deosebire de întrebarea clasică cu prezentarea unei liste de candidaţi,  studiul simulează o competiţie prezidenţială de tur 2, testând o succesiune de finale între doi candidaţi. Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013 pe un eşantion de 1.066 persoane reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroarea de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Bazinul electoral al PSD precum şi faptul că deţine funcţia de prim-ministru, încărcată cu simbolurile puterii, îi creează lui Victor Ponta un ascendent asupra tuturor pontenţialor candidaţi, chiar dacă acesta a subliniat, în repetate rânduri, că-l va susţine pe Crin Antonescu pentru Preşedinţia României.  INSCOP constată că „o pondere însemnată din electoratul actual al PNL (46,7%) ar vota cu Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte în dauna lui Crin Antonescu“.

Victor Ponta ar fi votat de 66% din electoratul PSD şi de 63,3% din votanţii UDMR, care-l apreciază probabil pentru intenţia de a semna un protocol de colaborare cu reprezentanţii politici ai maghiarimii, 57,4% din votanţii partidului lui Dan Diaconescu, care practică un populism mai degrabă de stânga, şi de 87,5% din votanţii Forţei Civice, partid încă nesemnificativ electoral.

ANTONESCU AR FI ALES DE 58,9% DIN VOTANŢII PDL

Crin Antonescu ar fi preferat de 53% din electoratul propriului partid şi de peste 50% din electoratul  PDL şi PRM.  Într-o finală Ponta-Antonescu, 58,9% din alegătorii PDL l-ar alege pe Crin Antonescu  şi 41,1% pe Victor Ponta, ceea ce explică şi declaraţiile liderilor PDL din echipa lui Vasile Blaga în favoarea unei alianţe PDL-PNL.  Din punct de vedere al regiunii, locuitorii din Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş îl preferă într-o măsură mai mare pe Victor Ponta faţă de Crin Antonescu, relevă INSCOP.

Crin Antonescu ar pierde în marja de eroare confruntarea cu Sorin Oprescu (51% la 49%). INSCOP observă că pe Sorin Oprescu îl preferă tinerii sub 35 de ani şi persoanele peste 65 de ani, în timp ce pe Crin Antonescu îl preferă segmentul de vârstă 35-50 ani. Populaţia din mediul urban l-ar vota pe Sorin Oprescu, iar cea din mediul rural pe Crin Antonescu. De la opoziţie, cel mai bine se situează Mihai Răzvan Ungureanu, care ar obţine şi împotriva lui Crin Antonescu şi împotriva lui Victor Ponta 41% din voturi.

În cazul unei confruntări  ipotetice între Gigi Becali şi Dan Diaconescu, patronul OTV ar suferi o înfrângere, obţinând doar 42%. Faptul că balanţa se înclină în favoarea lui Gigi Becali este pus de INSCOP Research pe seama plusului de mediatizare de care acesta a beneficiat în ultima perioadă, în contrapondere cu Dan Diaconescu, care a fost lipsit de platforma mediatică pe care a creat-o.


Click pentru a mări infografia

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Utilizator Adevărul
20.03.2013, 22:25:51

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
20.03.2013, 22:54:32

Comentariu considerat abuziv.

dorel
20.03.2013, 23:31:48

antonescu s-a vazut ca nu este bun de cotroceni dupa stagiul efectuat asta vara, in plus, de cand usl este la guvernare, pnl-ul a promovat cei mai multi penali pe functii numite, iar celelalt, este un mistocar, minciunos de samanta, din fire si un hot intelectual, este prea devreme sa vorbim de alegerile de la cotroceni, mai sunt 18 luni

+6 (10 voturi)
Adi Buzău
21.03.2013, 00:01:08

Asta e curată zâzanie de presă! Eu îl apreciez pe Ponta doar ca prim-ministru. Ca președinte, toată valoarea lui politică ar fi înjumătățită. Deci degeaba bagă presa șopârle pentru rating ca să iște scandaluri politice. Din partea mea, Ponta e bun ca prim-ministru, și nici el nu vrea mai mult. În ce privește președintele, l-aș vota pe Tăriceanu de la PNL, nu pe Crin.

-1 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
21.03.2013, 00:06:44

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările