VIDEO „Iohannis vrea să ne vândă Ardealul!“ Cealaltă faţă a protestelor şi un moment dintr-o seară care m-a speriat...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a fost inamicul numărul 1 pentru un grup de pensionari care au organizat ad-hoc o contra-manifestaţie la cei care veniseră să scandeze pro-Diaspora
Traian Băsescu a fost inamicul numărul 1 pentru un grup de pensionari care au organizat ad-hoc o contra-manifestaţie la cei care veniseră să scandeze pro-Diaspora

Protestele din Bucureşti pentru democraţie şi pentru respectarea dreptului la vot a Diasporei s-au transformat într-o gâlceavă dâmboviţeană care mi-a provocat fiori pe şira spinării. În Piaţa Universităţii, la Kilometrul 0, 200 de manifestanţi s-au duelat în scandări cu o mână de pensionari chitiţi să-i înjure pe Băsescu, Iohannis, Koveşi şi DNA.

Marile manifestaţii de la începutul anilor '90 aparţin unei alte lumi, în care adunările şi zidurile de la Universitate erau Facebook-ul conştiinţei civice. Duminică, indiferentul Bucureşti a reuşit să strângă în simbolicul loc din Piaţa Universităţii puţini oameni, divizaţi în trei tabere, fiecare pe vocea ei. Aproape 200 de manifestanţi au venit ca să scandeze împotriva lui Ponta şi a lui Corlăţean. Douăzeci de pensionari şi-au pus, însă, în gând, să facă o contra-manifestaţie.   

Primii care au sosit în Piaţă au fost pensionarii, cu puţin înainte de ora 17:00. Echipaţi în haine groase, aceştia au ocupat băncuţele din parcul situat în faţa Teatrului Naţional. "Nenorocitu' ăla de Chior!", se auzea din nucleul dur al fanilor Antenei 3 şi ai lui Gâdea. Rând pe rând au sosit şi ceilalţi manifestanţi, numărul lor ajungând la 200 în jurul orei 18:30. Printre aceştia mai erau "infiltraţi" alţi şapte bărbaţi care formau grupul "haterilor" şi care strigau împotriva tuturor partidelor, încercând să-i demobilizeze pe ceilalţi.

"DNA, DNA, la tine e Mafia", "Jos Băsescu!", "PDL şi ACL - aceeaşi mizerie!" au fost primele scandări ale reacţionarilor bătrâni. Au trecut zece minute până când restul mulţimii şi-a dat seama ce vor pensionarii. Atunci când s-a dezmeticit toată lumea, între mitingişti au început duelurile verbale iar cei anti-Ponta au fost despărţiţi de pensionarii anti-Băsescu de un cordon de jandarmi, la fel cum se întâmplă cu galeriile bucureştene la meciurile de fotbal importante.

Comicul de situaţie fost înlocuit cu tragicul, la fel cum se întâmplă în piesa lui Eugen Ionescu, "Ucigaş fără simbrie." Oamenii se luau la rost între ei, încercând să caute o explicaţie. De ce au venit în stradă? Prea puţini au fost în stare să răspundă. Convingerile nu se bazau pe argumente proprii, ci pe ce auziseră la televizor.


 

Am surprins un dialog intre o protestatară anti-Ponta şi pensionari, după care i-am întrebat pe aceştia de unde ştiu ei că Iohannis a vândut copii. M-am lăsat păbugaş, căci am primit o porţie de realitate direct în cap.

- Am şi eu o întrebare la dumneavoastră: care este legătura dintre Băsescu şi Iohannis, care a fost primar la Sibiu?
- Asta este părerea noastră şi ne-o menţinem!
- Eu vă spun o chestie: Iohannis a vândut copii în '90. A fost traficant de carne vie. A vândut copii!
- Băsescu va conduce prin Iohannis!

- Eu vă spun un singur lucru: acum 25 de ani n-aveaţi ce căuta aici.
- A declarat la unguri că le dă autonomie dacă votează cu ei!
- Dar oamenii aştia de ce protestează aici?
- Întrebaţi-i pe ei!

... o pensionară răspunde mulţimii care scanda "Victor Ponta nu uita / Eşti mai rău ca Ebola"...
- Da, Ponta e mai tare ca Ebola, pentru că i-a băgat pe toţi baronii la puşcărie!

... se aud alte scandări anti-Ponta, după care grupul pensionarilor se duelează verbal cu o altă manifestantă.
- Aia e firma ta? (ironic) Bravo, bravo! Huooo! Golanco! Ţi-ai vândut sufletul pentru nişte bani!

[...]

- Dar de unde ştiţi că a vândut copii Iohanis?
- Cum??? Toată lumea ştie!
- Da?
- Da! Adică dumneavoastră nu ştiţi?
- Şi de unde aţi aflat?
- De la televiziuni, că avem televiziuni!

Gâlceava a continuat în Piaţa Universităţii până în jurul orei 20:30. Lumea începuse să plece spre case, dar ultimii care au rămas în Piaţă au fost pensionarii. Seara desprinsă din teatrul absurdului s-a încheiat apoteotic: "Asta e democraţia!"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite