VIDEO Candidat la europarlamentare cu sprijin preoţesc: „Cer tuturor să facă un efort, mai ales în schituri, biserici şi parohii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică.

Într-un interviu acordat ziarului „România Liberă“, Iulian Capsali a admis că, “în general, parohiile” l-au ajutat să strângă semnături şi a arătat că, inclusiv în campanie, se va baza pe aceiaşi oameni.

„Au fost foarte mulţi preoţi care s-au implicat (...) Au fost şi cazuri de preoţi care au spus, fără să mă numească, că ar fi cazul să sprijine un candidat care susţine aceleaşi valori ca ale bisericii. Au fost şi cazuri de parohi care au fost mai direcţi şi mi-au spus numele“, a explicat el.

De altfel, încă din perioada în care strângea semnături, el solicita sprijin din partea reprezentanţilor Bisericii.

„Mâine este ultima zi în care se mai pot strânge semnături ca să pot intra pe lista de votare. Ne apropiem serios de cifra propusă, dar cer tuturor prietenilor şi voluntarilor din ţară să facă un ultim efort, mai ales în mânăstirile, schiturile şi bisericile de mir care au hramul Buna Vestire, dar şi în parohii. Fie ca Maica Domnului să ne bucure pe toţi, pentru că mâine serbăm începutul Mântuirii noastre!“, scria el, pe Facebook, în penultima zi a campaniei pentru strângerea de semnături.

Biserica interzice implicarea preoţilor în campanii electorale, potrivit unei hotărâri din 2008 a Sfântului Sinod.

“Cel care ca încălca aceste reguli, precum şi legământul depus la hirotonie, se încadrează în prevederile art.3, lit. d şi e din Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, având de ales între cariera politică şi misiunea preoţească, pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler”, se precizează în aceeaşi hotărâre.

Citeşte şi:

Candidaţi exotici la europarlamentare: „Suspectez populaţia de plăcerea perversă a sadomasochismului”

Mai mulţi candidaţi independenţi, foste vedete dar şi simpli anonimi, speră să ajungă  în Parlamentul European promovându-se cu mesaje din Biblie, din viaţă sau din televiziune

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite