VIDEO Cum a fost primit Dacian Cioloş la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentat al UE FOTO Facebook
Premierul Dacian Cioloş şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentat al UE FOTO Facebook

Premierul Dacian Cioloş a postat, pe pagina sa de Facebook, un material video care îl arată alături de cancelarul Germaniei Angela Merkel, de preşedintele Franţei Francois Holland, de premierul britanic David Cameron şi de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

„Problema refugiaţilor, combaterea terorismului, întărirea uniunii economice şi monetare, piaţa unică şi referendumul privind apartenenţa Regatului Unit al Marii Britanii la UE sunt printre subiectele aflate pe agendă. Vom căuta, de asemenea, adoptarea unei concluzii privind situaţia din Siria şi vom dezbate propunerea de prelungire cu 6 luni a sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse. Prinicipala temă rămâne însă migraţia, un subiect cu sensibilitate politică şi care preocupă atât statele membre cât şi pe cele din vecinătate în momentul de faţă. Aşa cum am spus şi în faţa Parlamentului României, poziţia mea este una clară: UE trebuie să insiste în primul rând pe înţelegerea şi tratarea cauzelor migraţiei, iar apoi pe identificarea măsurilor optime pentru a ţine sub control migraţia ilegală şi necontrolată“, a scris premierul Dacian Cioloş despre reuniunea Consiliului European care se încheie astăzi.

Premierul Dacian Cioloş a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleţ de dinaintea începerii efective a lucrărilor Consiliului European. În imagini se poate observa familiaritatea cu care a fost întâmpinat de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, cei care au făcut o escală la Bucureşti pentru a discuta cu Cioloş înainte de învestirea sa în funcţie. Totodată, Cioloş a schimbat câteva vorbe şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Francois Hollande, preşedintele Franţei şi David Cameron, premierul Marii Britanii, care a fost recent la Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, din 17 - 18 decembrie. Este o premieră a ultimilor ani, dat fiind că atât Traian Băsescu, cât şi Klaus Iohannis, alegeau să nu delege această atribuţie premierului Victor Ponta. 

Joi după-amiază, premierul a avut  o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, după care a urmat o scurtă întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Ulterior, şeful Executivului a participat la prima sesiune de lucru a Consiliului European. Un subiect de dezbatere va viza posibilitatea ca Spaţiul Schengen să fie suspendat pe o anumită perioadă. De asemenea, liderii din Uniunea Europeană se reunesc pentru a discuta pentru prima dată despre cererile de reformă ale Marii Britanii, cu numai doi ani înainte de anunţatul referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar, potrivit Agerpres. La finalul primei zile are loc dineul de lucru organizat pentru şefii de stat şi de guvern.

Premierul Dacian Cioloş are programată, vineri dimineaţă, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după care va participa la cea de a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

De asemenea, tot vineri, Cioloş îi va vizita, la Spitalul Militar „Reine Astrid Bruxelles“, pe răniţii în incendiul de la Colectiv transferaţi în această unitate medicală.

Dacian Cioloş la Consiliul European 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite