VIDEO Kelemen Hunor: Ca maghiar în Transilvania trebuie să dovedeşti, zi de zi, că nu eşti duşman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor

Într-un mesaj la 100 de ani de la Trianon, liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că vede ziua de 4 iunie ca pe una a solidarităţii naţionale maghiare şi că a fi maghiar în afara graniţelor Ungariei este o provocare, dar şi o responsabilitate.

„În afara graniţelor Ungariei, aici în Transilvania, în România, mulţi au grijă să ne reamintească, permanent, că suntem maghiari”, susţine Kelemen Hunor, citat de HotNews. 

„Este o provocare pentru că trebuie să dovedeşti că, deşi lingvistic, cultural, sufleteşte eşti parte a unei alte naţiuni – naţiunea maghiară, dar ca cetăţean român construieşti - prin acţiunile, munca şi impozitele pe care le plăteşti – ţara în care trăieşti, care este pământul tău natal şi al strămoşilor tăi. Trebuie să dovedeşti, zi de zi, că acum această stare de fapt este normală pentru tine, că nu eşti duşman, dar consideri contextul actual ca fiind dat. Trebuie să explici permanent faptul că solidaritatea naţională, responsabilitatea nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Este o responsabilitate pentru că această problemă trebuie clarificată. Deseori eşti considerat un pericol, deşi în realitate nu e deloc aşa. Vrei doar să fii cetăţean cu drepturi egale, pentru că ai dreptul la propriile tradiţii şi obiceiuri, la folosirea limbii materne, la şcolile, instituţiile şi simbolurile naţiunii de care aparţii. Trebuie să explici, să dobândeşti şi să-ţi aperi drepturile. Doar pentru că eşti maghiar, nu eşti duşmanul nimănui”, spune Kelemen în mesajul la 100 de ani de la Trianon, moment în care, precizează el, maghiarii „au primit o ţară întreagă, România, dar şi-au pierdut patria”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite