Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Lupul şi Constituţia

12
26 Jun 2013 14:35:03
Deutsche Welle
„Naivilor le va fi totuşi greu să sesizeze în care dintre pasajele 
revizuite ale prevederilor constituţionale se-ascund detaliile cele mai 
primejdioase.”
„Naivilor le va fi totuşi greu să sesizeze în care dintre pasajele revizuite ale prevederilor constituţionale se-ascund detaliile cele mai primejdioase.”

TRANSCRIPT Se vor mai găsi, desigur, destule minţi deştepte care să expedieze rapid avertismentele privind iminenţa instaurării, prin Constituţia revizuită, a unei noi dictaturi. Fiindcă de dictaturi parlamentare nu s-a prea auzit.

Pare o contradicţie în termeni, deşi, din păcate, nu e. Şi cu atât mai puţin într-o ţară în care o parte a presei e aservită, iar opinia publică, prin urmare, în derivă şi ca atare prea puţin în stare să aleagă un parlament bun. 

Naivilor le va fi totuşi greu să sesizeze în care dintre pasajele revizuite ale prevederilor constituţionale se-ascund detaliile cele mai primejdioase. O serie de formulări ale modificărilor propuse par cât se poate rezonabile şi de nevinovate. În fond, ce poate fi mai firesc, într-o democraţie, decât să-i investeşti cu autoritate mare pe aleşii poporului, dacă tot sunt ei aleşi?

Dar, la o analiză mai atentă, propunerile comisiei lui Crin Antonescu nu sunt mai inocente decât glasul lupului bătând la poarta celor trei iezi cucuieţi, după ce cumătrul, deşteptat ca puciştii după primul lor eşec, se dusese la fierar şi-l pusese să-i ascute limba şi dinţii pentru a-i subţia glasul şi a-l face să sune ca al mamei capră.

Limba ascuţită se ascunde între altele  în reformulatul articol 61, care conferă parlamentului statutul de putere supremă, atribuindu-i, cu aer firesc, decizia finală în orice posibil conflict instituţional viitor. Lupul oligarhic îşi mai devoalează năravul şi dinţii ascuţiţi şi în articolul 64, care, prin dreptul convocării oricărui cetăţean i-ar institui vizibil autoritatea, după demolarea preşedinţiei, asupra ultimei puteri rămase în picioare, cea judecătorească, anemiată în plus, în alt revizuit articol, prin spargerea corpului magistraţilor şi eliminarea procurorilor din ea.

Video Blog: Lupul şi Constituţia

Ceea ce-l mai trădează pe voracele patruped e nu doar modul în care a operat Comisia, prin eliminarea din procesul revizuirii a opoziţiei şi independenţilor, ci, mai cu seamă, tendinţa principală a textului elaborat de ea, care, prin ansamblul modificărilor propuse, eclipsează toate instanţele ce ar fi putut controla şi zăgăzui puterea excesivă a forului legislativ. 

 

Puterilor rivale li s-au tăiat aripile. Bezna s-a lăsat asupra lor, în timp ce Parlamentul străluceşte într-o lumină orbitoare. Deşi ales de popor, preşedintele, în sinistra viziune a comisiei Antonescu ar urma să devină o marionetă. Ceea ce, iarăşi, n-ar fi, în şine, o nenorocire, ci doar trecerea de la republica semi-prezidenţială la cea parlamentară,  dacă, odată cu emascularea prerogativelor şefului statului, nu s-ar fi trecut şi la scopirea puterii judecătoreşti, precum şi la castrarea voinţei suveranului, care e naţiunea. 

Puterilor rivale li s-au tăiat aripile. Bezna s-a lăsat asupra lor, în timp ce Parlamentul străluceşte într-o lumină orbitoare.

Poporul rămâne, teoretic, cu alegerea parlamentărilor, dar se vede redus, realiter, la impotenţă, prin desfiinţarea posibilităţii practice a majorităţii românilor cu drept de vot de a decide în chestiuni de interes vital prin referendum-uri, ca şi prin încălecarea, subordonarea sau lichidarea celorlalte puteri. Că astfel se pune pe butuci pe termen lung statul de drept, şi se videază de conţinut pe timp de generaţii drepturile civice se înţelege de la sine.

În mod vădit, lupul n-ar fi reuşit să-şi înfulece victimele dacă iezii ar fi locuit într-o colibă mai puţin izolată, ar fi ştiut mai clar ce-i paşte şi le-ar fi sărit alte capre în ajutor. Românii sunt însă de două ori singuri. Intern, pentru că mass media audiovizuală i-a surghiunit în divertisment de cea mai decerebrata speţă, refuzând, cu mici excepţii, să-i informeze şi să-i implice în dezbateri constituţionale. Iar extern, pentru că, deşi ţara e parte a alianţelor occidentale, e prea mică şi prea puţin revoltată pentru că să atragă atenţia şi ajutorul marilor puteri, preocupate, cum sunt ele, să-şi rezolve propriile probleme. 

Odată  identificat pericolul mortal, mai sunt oare românii îndreptăţiţi să spere în rapida rectificare a pasajelor revizuite ale Constituţiei? Nimic nu pare mai puţin sigur. În fond, de ce-ar fi? Lupul îşi mai schimbă părul, dar năravul ba. Spre a-l parafrază pe Plaut, „homo homini lupus” e un adevăr valabil şi pentru statul oligarhic, sau mai cu seamă pentru el. Încât lup îi va rămâne omul omului până nu intervine Cerul c-o minune şi-l scăpa de lupul cel deştept pe iedul cel mezin ascuns în horn. Sau până ce nu sar românii să-şi manifeste clar şi fără echivoc ataşamentul faţă de libertate şi democraţie.

 

Articol semnat de Petre M Iancu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

paradoxal
26.06.2013, 14:51:56

Nu va fi aprobata aceasta ,,constitutie,,mai ales ca niste foruri internationale vor analiza neutru toate acele amendamente. Ori am senzatia ca Lui Crin ir Somn de fapt nu ii pasa de acele foruri,ori crede in vanitatea sa ca multi nu se vor prinde de paienjenisul semantic din care izvorasc intelesuri ...facute,,pentru protejarea Statului de Drept din interiorul usl.

+4 (6 voturi)
IonIon Codreanu
26.06.2013, 15:39:58

Iarăși un text tâmp, în care nu se poate argumenta DE CE o propunere de modificare sau alta nu-i bună. ARGUMENTE, nu ”părerea mea” a cuiva care nu pricepe nimic, dar își dă cu părerea. Dar și mai mare tâmpenie: proiectul va trebui să treacă de o mulțime de bariere, două EUROPENE, ultima Curtea Constituțională, pentru a putea deveni proiect de modificare de Constituție bun de votat. Atunci? De ce se teme autorul?! Și încă ceva: Cei ce nu sunt de acord, FĂRĂ SĂ ANALIZEZE, se tem că președintele nu va mai putea fi ca un Prim Secretar atotputernic! Oamenii învățați cu vechiul regim, îl doresc reinstalat: Un președinte dictator și o Mare Adunare Națională de operetă! Se mai teme autorul că Poporul nu va mai fi consultat prin referendum.... La ieșirea din dintr-o așa lungă dictatură, referendumul poate fi MORTAL. Nemții nu-l au. Și au un președinte cu puteri foarte limitate. N-o fi Germania o țară democratică?! Mă uit la primul comentariu: lui Popescu Iulian nu-i naște mintea decât injurii. Din nefericire, și el poate răspunde la orice întrebare, adăugând în coadă: ”părerea mea!” Și socoate asta CULMEA INTELIGENȚEI! Omule, nu mai scrie... Nu-i destul să știi litere și cuvinte. Înțelesurile sunt importante! Ție își scapă mereu...

-6 (8 voturi)
Alexa Alexandru
26.06.2013, 16:30:01

Ai dreptate Petre Iancu. As mai adauga ca romanii nu au cultura politicului. Mai mult, romanul este sado-masochist, acceptand, chiar dorind, sa fie condus de un tiran, de un dictator. Acasa, barbatul bate cu pumnul in masa, impunind legea in fata nevestei si a copiilor inspaimantati. La servici, seful bate cu pumnul in masa, impunand legea in fata angajatilor infricosati. La biserica, preotul bate cu pumnul in masa, impunand legea in fata enoriasilor tematori. In parlament, fostii comunisti, securisti si rudele acestora, bat cu pumnul in masa, impunand legea poporului umilit. Citeam mai deunazi despre viata oamenilor in Korea de Nord. Unui nord korean i se parea viata pe care o duce normala, pt ca nu stia cum traiesc alti oameni. Unui roman, i se pare dictatura normala, pt ca nu stie ce este adevarata civilizatie, democratie, libertate. In adevar, si cu presa noastra, nu se implica destul in deschiderea mintii populatiei. Articole de genul ( mai bine nu dau exemplu ), care au mare priza la public si la trafic, nu duc la iluminarea omului de rand. Cetateanul de rand are dreptul legale pe care nici macar nu viseaza ca ar exista. Inca suntem infricosati, speriati, ingramaditi, umiliti, ingraditi, marginalizati, indobitociti de cei care de la instaurarea comunismului la noi acced mereu la putere. Suntem o tara din inima Europei dar avem mentalitatea lumii a treia din Africa sau America de Sud.

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
26.06.2013, 17:50:58

Comentariu considerat abuziv.

m wakki
26.06.2013, 16:45:45

Este constitutia penalilor,facuta sa dea larga imunitate banditilor si sa ia partea mafiotilor impotriva justitiei. Aceasta constitutie va consacra parlamentul pe post de barlogul talharilor. Antonescu e dispus sa puna si cartea lui Sarsaila pe post de consttitutie, numai sa il puna pe el presedinte

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările