Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Secretul discursurilor lui Donald Tusk: cum a impresionat polonezul ţările UE prin vorbe

9
11 Jan 2019 13:48:18
Autor: Alina Vasile
Donald Tusk a fost aplaudat îndelung la sfârşitul discursului de la Ateneul Român
Donald Tusk a fost aplaudat îndelung la sfârşitul discursului de la Ateneul Român

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a impresionat cu discursul pe care l-a rostit în limba română la ceremonia de marcare a preluării preşedinţiei române a Consiliului UE, pe scena Ateneului Român.

În 2014, când obţinea funcţia de preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk a urmat un curs de limba engleză finanţat de UE, reuşind în mai puţin de un an să obţină fluenţă în vorbire. Spre deosebire de predecesorul său poliglot (belgianul Herman Van Rompuy), limbile străine nu au fost un atu al lui Tusk. 
 
„Nimic nu este suficient de bun pentru Europa, inclusiv engleza mea de azi“, a recunoscut Tusk la conferinţa de presă din septembrie 2014, în seara în care a fost ales. „Îmi voi perfecţiona engleza“, a adăugat el atunci, promiţând că va fi gata până când la preluarea funcţiei, în decembrie. 
 
De atunci, la ceremoniile de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, Tusk a încercat să-şi impresioneze audienţa şi printr-un discurs citit în limba ţării-gazdă. 
 
Discursuri în slovacă, estonă şi bulgară
 
În 2016, când Slovacia a preluat preşedinţia rotativă, Donald Tusk a citit discursul în slovacă şi a folosit cuvinte care să gâdile orgoliul oricărui cetăţean al ţării: „V-aţi construit independenţa cu răbdare şi înţelepciune, la fel cum v-aţi câştigat poziţia în Europa cu determinare. Aţi arătat tuturor ce înseamnă să fii mândru. Nu aţi aşteptat pomana nimănui, nu aţi vrut nimic pe gratis. Aţi cerut numai respect şi înţelegere pentru ambiţiile voastre. Şi astăzi, pe bună dreptate, vă bucuraţi de respectul şi recunoaşterea întregii Europe“.
 
În 2017, în Estonia, Tusk a rostit doar câteva versuri în limba ţării. 
 
„După cum probabil ştiţi, vin din Polonia. Asta înseamnă că împărtăşim o istorie şi o sensibilitate comună. De aceea înţeleg atât de bine importanţa limbii în păstrarea identităţii naţionale. Aşa că nu găsesc o cale mai bună de a vă onora preşedinţia decât prin a vă învăţa limba sau, mai precis, câteva cuvinte în limba estonă. Trebuie să recunosc că aceasta a fost una dintre cele mai mari provocări din viaţa mea. Sunt un pic speriat, dar sper că veţi recunoaşte limba în ceea ce voi spune“, a declarat Donald Tusk înainte de surpriza pe care a pregătit-o pentru audienţă. 


În 2018, a venit rândul bulgarilor să fie impresionaţi de discursul lui Tusk, în care a făcut referiri la poetul bulgar Ivan Vazov şi la cel mai cunoscut fotbalist bulgar, Hristo Stoichkov. 
 
 
Joi seară, la Bucureşti, Tusk a ţinut un discurs din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină a familiei, o Dacia (discursul integral).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

floring
11.01.2019, 14:59:27

brava lui, inseamna ca are consilieri vrednici care stiu sa atinga coarde sensibile. e drept ca si materialul clientului e de calitate, nu ca la noi... de un singur lucru a uitat insa sa aminteasca: de prietenia romanilor cu polonezii atunci cand s-au refugiat la noi prin Oltenia in timpul razboiului.

+3 (3 voturi)
Nirolf
11.01.2019, 15:01:47

Preferinte Eu am apreciat performanta doamnei Veorica care s-a adresat auditoriului in limba romana .

+4 (4 voturi)
Stancu Dan
11.01.2019, 15:13:38

Mdeh, ar trebui sa fim si noi mai patrioti. Sa ne mandrim cu faptu' ca sefu' executivului a reusit exceptionala performanta de a recita fara greseli majore un discurs in limba romana. Desi gurile rele sustin c-ar fi fost playback ...

+4 (4 voturi)
miron miron
11.01.2019, 15:11:16

Le-a cam tras-o peste bot, politicienilor romani. Pentru Tusk, in limba slava vorbita de bulgari a fost usor, dar in Limba Romana e foarte greu sa vorbesti corect. Chiar daca termini un liceu, nu cunosti toate secretele limbei Romane. Doamna Dancila a terminat o facultate si toata presa RADE de dezacordurile facute in discursurile ei. Totusi domnul presedinte Iohannis a avut un discurs bun, la obiect, primind aplauze la scena deschisa. Tariceanu a vorbit in engleza, intelegand numai el ce-a vorbit.

+3 (5 voturi)
marius cristian
11.01.2019, 15:17:03

normal ca impresioneaza prin papagal , altceva decat limbarita nici nu este de el , poate oaresce dosare de furaciuni din fondurile europene , ce-l asteapta acasa in Polonia dupa incheierea mandatului.

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)