Viitoarea rectificare bugetară, testul prin care guvernul Orban ne arată că înţelege în ce situaţie ne aflăm

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmează o rectificare bugetară într-o stare de urgenţă. Oportunitatea prin care guvernul poate reechilibra cheltuielile bugetare, mutând banii de la zone bugetare nevitale, la cele de care depinde ieşirea din criză. Noi nu suntem America sau Germania, să dispunem de sume colosale pentru combaterea crizei. Cu atât mai mult ne trebuie un moment al adevărului în sectorul bugetar. Dacă acum nu, atunci când?

Situaţia dramatică la veniturile bugetare

Este clar că în următoarele luni veniturile la bugetul de stat vor suferi o scădere dramatică. Firmele vor primi o amânare la plată a taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care multe au activitatea blocată de criza provocată de coronavirus. Blocarea cetăţenilor în locuinţe conduce la o reducere a comerţului, a activităţii în HoReCa, în turism, transport public, etc. Încasările din TVA, din impozite şi din alte surse de venituri se vor diminua masiv. Faptul că UE a relaxat înscrierea în ţintele de deficit de 3% nu ne este de mare ajutor. Deficitele trebuie înlocuite cu împrumuturi, ori e clar că toată lumea va avea nevoie de bani, iar costurile acestora vor creşte rapid în săptămânile ce urmează. Ţările care au un PIB/locuitor important, prezintă garanţii că vor putea restitui împrumuturile. Celelalte, printre care şi România, nu pot prezenta astfel de garanţii.

Bugetul de stat trebuie să susţină sistemul sanitar, şi angajaţii din privat, care rămân fără slujbe

Sistemul sanitar are nevoie de sume imense pentru a face faţă actualei crize. A fost prins complet nepregătit, lăsat de izbelişte de guvernele anterioare. În condiţiile stării de urgenţă se pot cheltui sume importante, se poate angaja personal fără prea mari formalisme. De ce n-ar oferi guvernul României o primă consistentă pentru medicii şi asistenţii care vor să revină în ţara în aceste condiţii de criză? O sumă de 500.000 euro pentru medici, şi 300.000 pentru asistenţi. Poate am rezolva în acest fel criza de personal calificat din sănătate.

Aparatura şi echipamentele necesare, medicamentele vor fi cu atât mai necesare, cu cât criza actuală se prelungeşte şi capătă proporţii apocaliptice, mai ales pentru ţările nepregătite să-i facă faţă.

Trebuie păstrată capacitatea economiei româneşti de restart. Vin din străinătate sute de mii de români, care şi ei trebuie susţinuţi financiar într-un fel. Când au trimis în ţara 50 de miliarde de euro erau buni. Sunt şi acum, pentru că odată relansată economia globală se vor reîntoarce la joburile lor.

Relansarea agriculturii

O oportunitate majoră, pe care am mai subliniat-o în articole anterioare este relansarea agriculturii. Care poate hrăni 80 de milioane de cetăţeni, dacă ar funcţiona la capacitate maximă. Folosind şi forţa de muncă proaspăt revenită din ţări ale UE, dacă se investesc sume importante în acţiuni de genul start-up nation, ar fi de aşteptat un reviriment important în agricultură. Există acum antreprenori, oameni cu intiativa, care dacă ar fi spijiniti cu sume importante ar lansa afaceri în agricultură.

De unde să ia guvernul banii necesari?

Din reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Iată câteva măsuri ce pot fi adoptate imediat, prin OUG.

  • Reducerea salariilor bugetarilor cu 30%, dar care să nu devină mai mici decât salariul minim pe economie. Excepţie fac salariaţii din sistemul sanitar;
  • Desfiinţarea ordonatorilor de credite nenecesari în perioada actuală;
  • Desfiinţarea pensiilor, salariilor, indemnizaţiilor speciale, care nu se justifică;
  • În sistemul bugetar nu se pot cumula venituri din mai multe surse. O singură pensie sau un singur salariu;
  • Raportul de 1:4 între salariul minim şi salariul maxim în sistemul bugetar. Pensiile peste salariul minim pe economie vor fi impozitate, progresiv, cu până la 90%.
  • Se interzic cheltuielile neesenţiale în sistemul bugetar;
  • Nu se mai fac transferuri de echilibrare de la bugetul de stat către UAT-uri;
  • Finanţarea „per capita” în învăţământ se aplică şi la unităţile autorizate provizoriu. Se relaxează condiţiile de înfiinţare a unităţilor de învăţământ privat.

Sunt multe alte surse de economii în sistemul bugetar şi îndreptarea sumelor astfel economisite în zonele esenţiale, necesare societăţii româneşti în actuala criză. Rămâne că experţii să găsească şi alte surse şi să se treacă imediat la decizii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite