Politică

articolul anterior articolul urmator

Viitorul prostiei româneşti

67
10 Dec 2018 10:53:51
Traian Ungureanu
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

România educată? De cine? Încă o dată, de un Raport? Şi încă o dată, de Ecaterina Andronescu, maştera ciclică, numită şi acceptată, inevitabil, la Ministerul Educaţiei? Mai bine analfabeţi din tată în fiu şi retur.

Obişnuinţa de a înnădi Rapoarte terapeutice pe domenii e fiica mai mică şi mai perversă a năravului care ne face să secretăm periodic Proiecte de Ţară. Amîndouă spun că am învăţat să privim catastrofa din vîrful unui munte de moloz verbal. Între feluritele laşităţi care compun viaţa noastră politică moartă şi agitată, nu există simulacru mai gros pălăvăgeala delegată la căpătîiul educaţiei naţionale. Sîntem proşti şi vom fi tot mai proşti. Oare de ce?

Pentru că am irosit sau distrus tot: limbă, gîndire, bun simţ şi pricepere. Am avut, potrivit, din toate, dar le-am abandonat sau căsăpit, cu o consecvenţă care pune întrebări sinistre: oare sîntem una din acele naţii trecătoare care îşi caută insistent pieirea? Ce nu înţeleg marii impostori care conduc şi formează o naţiune în curînd subcerebrală e că prostia românească e rezultatul unei crime colective fără recurs: ne-am pierdut cultura. Iar o ţară dezlipită de propria cultură poate supravieţui prin drapel, ambasade şi şezători, dar nu mai poate fi educată.

Povestea prostiei româneşti se pierde în negura nescrisă a vremurilor, dar căderea a venit după 1945, masiv, ca o rafală declanşată de toţi mesenii la o nuntă de orbi. Comunismul a făcut exact ce ar trebui să facem noi astăzi, numai că pe dos. O revoluţie anti-culturală totală a exterminat fizic purtătorii de minte şi a linşat public ştiinţa de carte. Se crede că revoluţia comunistă a adus incultura. Fals. Revoluţia comunistă a impus complet şi devastator anti-cultura. Evident, ea nu putea reuşi într-atît fără rezerva de tîmpenie pe care naţia o păstra ascunsă, ca pe un odor blestemat. Dar comunismul a forţat o imbecilizare gigantică şi a declasat sistematic tot ce era sau putea fi normal şi omenesc printre români.

Am ieşit din comunism, nu şi din consecinţele lui. Am pus capăt comunismului politic, fără să ieşim din civilizaţia lui.

Probabil e plictisitor pentru românul care le ştie pe toate, dar cauza morţii noastre culturale trebuie relatată în detaliu. Mai întîi, partidul comuniştilor a avut grijă să impună o regulă fără excepţii: numai idioţi activi în activ. Aşa s-a putut ca administraţia, liderii politici, directoratul economic şi elita universitară să devină rapid o colecţie înfiorătoare de proşti, ticăloşi şi incompetenţi. Mai departe, autopromovarea prostiei a asigurat, din generaţie în generaţie, o majoritate managerială şi intelectuală sub limita idioţiei. La sîrşitul acestei demonstraţii de lobotomie în masă, două lucruri erau clare: nu am rezistat pentru că nu am avut niciodată o cultură comună, dar vom ajuta să reziste, probabil pentru totdeauna, o anti-cultură comună.

Naţiunile Estului au răspuns diferit comunismului şi asta pentru că nu toată lumea s-a prezentat despuiată în faţa tartorului. Acolo unde a existat o cultură spirituală puternică, adică valori coagulate într-un creştinism viu sau într-un patriotism existenţial, comunismul a condus în calitate de colocatar. Acesta e motivul pentru care Polonia, Ungaria şi Cehia au ieşit murdărite, dar nu mutilate din comunism. România n-a avut o credinţă largă în valorile care fac o cultură şi, în consecinţă, a fost profund redefinită de comunism. La ieşire, naţiunea a apărut dusă de mînă de prostia şi deruta care au umplut, timp de aproape 50 de ani, un rezervor naţional gol. Cu alte cuvinte şi cu o soartă aparte, am ieşit din comunism, nu şi din consecinţele lui. Am pus capăt comunismului politic, fără să ieşim din civilizaţia lui.

În 1989, Partidul Comunsit Român era tot fără să ştie cine e. Comuniştii deţineau lumea, cu excepţia conştiinţei de sine. Cel mai înapoiat grup comunist al lumii nu dezvoltase nici măcar o şcoală de cugetători marxişti. Partidul stătea pe imbecilitatea vastă, de inspiraţie geto-dacică, a lui Nicolae Ceuaşescu şi îşi făcea cruci ateiste de încînare. România a încheiat comunismul condusă de un partid de proşti care şi-au pus la dispoziţie 10 mandate consecutive, fără opoziţie, presă sau şoaptă critică şi a reuşit să livreze o ţară în buza peşterii, cu oţelării cu tot. În această lume, marxişti slab instruiţi ca Brucan şi Iliescu făceau figură de astre iluminate, indirect, de iradierea lui Gorbaciov. Cu ei am ponit mai departe. Şi aşa am adîncit catastrofa.

Sistemul şcolar s-a prăbuşit ca o cazemată de celofan.

Dispariţia culturii s-a lăbărţat tentacular abia în condiţii de libertate. Lăsat să se dezvolte şi apmlifice liber, vidul comunist a devenit norma comodă a ultimilor 30 de ani. Limba a căzut prima. O majoritate enormă nu mai ştie să vorbească şi să scrie corect sau inteligibil româneşte. O vulgaritate stabilă şi trupeşă dă conturul enunţurilor de fiecare zi. Mintea însăşi a învăţat să se arate gătită de dezmăţ la orice dezbatere, contrazicere sau altercaţie. Murdăria greţoasă a devenit obligaţie cool. Promotorii lozincii M...e PSD! au umorul nătărăului care caută site-uri porno pe mobil, la înmormîntarea propriei familii.

Sistemul şcolar s-a prăbuşit ca o cazemată de celofan. Şi aici, superstiţia comunistă ne-a lăsat orbi şi rău pregătiţi. Am continuat să periem galeş aşa numiţii „dascăli”. Vedeţi, noi nu avem profesori şi învăţători. Avem „dascăli”. Ne place tonul nazal-ţîrcovnicesc al acestei vorbe care scuteşte, cu bonomie slavonă, de exigenţă şi ţinută. Asta ne ajută să nu observăm că aşa zişii noştri „dascăli” sînt, de cele mai multe ori, deşeuri cu competenţe culese din integrame. Rezultatul e un enorm combinat de falsificat minţi şi diplome de tot felul. La 20 de ani, tot românul absolvent de Academii, Institute şi Şcoli Superioare e titrat şi deştept, dar n-a aflat niciodată unde e Caucazul, ce e fiscalitatea, de ce Notre Dame nu e numai la Paris şi din ce ne-am luat cu otomanii care n-au venit la noi pentru a da atributele ciobanului răpus în Mioriţa.

Să nu rătăcim în trecut. Prezentul ţine în scenă, zi şi noapte, superstarul prostiei româneşti: PSD. PNL e ceva mai în spate, dar nu chiar la un tur de stadion. USR e vegan, Partidul Cioloş e macronian, amîndouă sînt europene şi, deci, scutite din oficiu.

Putem comanda un Raport scris de însuşi Dumnezeu, odihnit şi volubil în Maybach-ul Patriarhului. Degeaba.

Cea mai recentă producţie PSD e reacţia la apariţia Alianţei Vestului, formată de primarii de Arad, Timişoara, Cluj şi Oradea. Ce are de spus PSD, îngînat de prea mulţi analişti reputaţi ai presei şi universităţilor? Şah la statul naţional! Preaviz de trădare de neam! Rezultă că Iudele transilvane au fost cumpărate cu fonduri europene la care administratorii PSD nu au avut acces. Dezvoltarea Clujului e o insultă pentru un Teleorman care a trebuit să se descurce, aşa cum i-a fost scris neamului ăsta, din obida lui doinită, în dispreţul străinilor haini.

Să anticipăm, de dragul angoaselor PSD. Ce poate face Transilvania sub jugul Alianţei Vestice? Trei lucruri. Rămîne în ţară şi cere statut de observator pe lîngă Alianţa Proştilor din Sud şi Est, imediat ce aceasta va fi lansată de PSD. Se pune la dispoziţia Ungariei. Sau se declară independentă. În aceste condiţii, PSD va fi noul nostru vifor naţionalist şi va cîştiga alegerile pînă la încetarea emisiilor de carbon şi, chiar mai tîrziu, pînă epuizarea zăcămintelor de prostie românească. Nu e rău.

Din aşa zisa civilizaţie comunistă şi din prelungirea ei pesedistă nu putea rezulta nimeni şi nimic de valoare. În 30 de ani, am dat, probabil, un singur om de calibru universal: Ioan Petru Culianu. Dispariţia sinistră şi neelucidată a acestui om mare a fost un semn rău ursitor, la intrarea în lumea vidă care urmat comunismului şi l-a mai vidat o dată.

Putem comanda un Raport scris de însuşi Dumnezeu, odihnit şi volubil în Maybach-ul Patriarhului. Degeaba.

Cine întreabă care e, totuşi, soluţia trebuie să înţeleagă că recuperarea nu e obligatorie. Naţiunile intrate în moarte cerebrală nu obişnuiesc să mai pună mîna pe carte. Viitorul prostiei româneşti e asigurat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

67 Comentarii

Lucifer
10.12.2018, 11:49:28

Aş înclina să-i dau dreptatea autorului, dar nu-i dau. De ce? Fiindcă ceea ce predică în pustiu este prea periculos (aici îmi vine să râd: TRU predică/profeţeşte proştilor!..). Dar nu e de râs, e de plâns. Da, e bine să constatăm situaţia tragică a culturii româneşti, distrusă în cei peste 70 de ani de comunism, dar a generaliza şi a concluziona cum că asta va produce dispariţia poporului/ naţiunii/ statului român mi se pare prea mult. Poate dl TRU, înarmat în Parlamentul European cu experienţele Europei(...), ar putea ca aici în România să de nişte propuneri constructive la prioectul România educată propus de KWI. Ca să nu mai fie atâţia proşti şi pentru ca viitorul României să nu mai fie unul al proştilor....

+3 (17 voturi)
Emmanuel Goldstein
10.12.2018, 13:15:41

TRU nu intelege ca si el este produsul in/culturii romnesti. Aerul superior provie doar din aducerea laptopului cu el, la imormantare - echivalent cu ocuparea unui scaun in PE, in ciuda filozofiei sale.

+5 (23 voturi)
Lucifer
10.12.2018, 13:19:11

Da fapt, cine este vinovat pentru pentru degradarea culturii româneşti? Nu cumva 'telectualii ca TRU?

+4 (20 voturi)
Stancu Dan
10.12.2018, 12:12:00

Nu prea merge. Romania nu-i un sistem inchis. Exista intrari si iesiri iar penetrarile astea modifica o gramada de variabile. Avem export (masiv) de creiere, care creiere s-au nascut si-au evoluat fix in Romania. Daca pe-ici ar fi fost iadu' pe pamant atunci creierele alea nu s-ar fi dezvoltat la parametrii actuali. Sunt pline ghetourile de cetateni inteligenti nativ da' care isi folosesc creieru' mult sub capacitate. N-au nevoie de mai mult fiindca in ghetou nu castigi nimic daca stii prea multe, in schimb poti castiga foarte mult daca stii ce trebuie. Si nu trebuie prea mult. Cu intrarile stam mai prost. Penetrarea culturii "vest" in Romania e minima. Nu numai in ghetouri (structura sociala a ghetoului respinge vestu' fiindca sefii de-acolo conduc prin metode tribale) ci si in afara lor. Spoiala de cultura occidentala seamana cu cea descrisa de Caragiale. Tzatzism frantuzit. Ma rog, europenizat. Si ce se intampla atunci cand cultura vest e respinsa ? Pai cultura levantina isi face de cap. Ne plangem ca de ce nu-i ca-n occident pe-aici da' vrem occident SI fitze de Levant. Nu merge. Nu e posibil. Levantu' genereaza Erdogani, Tsiprasi, Milosevici, Assazi ... si din cand in cand cate-un Ataturk. Da' rar de tot. Si oricum astia n-au nici o treaba cu occidentu'. Nu ca occidentu' ala ar fi perfect. Da' macar aia de prin vest au invatat sa obtina bunastare si altfel decat prin metodele "jupan care ne da", respectiv "ca sa traim mai bine trebuie sa emigram".

+11 (13 voturi)
Lucifer
10.12.2018, 13:22:51

Corect. Poporul român este o struţocămilă: latin şi ortodox. Vrea să trăiască ca în Vestul latin, dar prin metodele orientale ale Estului/Levantului.....

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (67)

Modifică Setările