Politică

articolul anterior articolul urmator

Viitorul Republicii Moldova, la mâna justiţiei aservite intereselor lui Vladimir Plahotniuc?

4
22 Jun 2018 15:15:45
Sebastian Rusu
Trei dintre actorii scenei politice de la Chişinău: Maia Sandu, Vladimir Plahotniuc şi Andrei Năstase. Sursa foto: unimedia.md
Trei dintre actorii scenei politice de la Chişinău: Maia Sandu, Vladimir Plahotniuc şi Andrei Năstase. Sursa foto: unimedia.md

Decizia justiţiei moldovene de a invalida alegerile pentru primăria Chişinăului şi, implicit, mandatul candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, ridică multe semne de întrebare cu privire la viitorul european al Republicii Moldova şi anulează firavul stat de drept moldav, construit în ultimii nouă ani de la debarcarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin.

Şi totul porneşte de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, un personaj complex, care prin sistemul său clientelar ţine captiv întreg statul frate dintre Prut şi Nistru şi refuză  să accepte jocul democratic. Politica acestuia de balans între Est şi Vest şi dorinţa de „a guverna ruseşte pe banii europenilor“ riscă să arunce pentru  ani buni statul moldovean într-o zonă gri a instabilităţii şi să stopeze definitiv „drumul european şi reformelor consolidării acestuia“, parafat prin Acordul de Asociere la UE de R.Moldova în 2014.  În momentul de faţă, situaţia aberantă de la Chişinău i-a determinat chiar şi pe liderii forţelor pro-putiniste să cheme cetăţenii la proteste masive pentru a întoarce decizia justiţiei aservite de Vladimir Plahotniuc. Contactaţi de Jurnalistii.ro, prim vice-preşedintele PUN, Ana Guţu şi analistul de politică externă, Răzvan Munteanu au analizat situaţia politică de la Chişinău.

Frica lui Plahotniuc de a pierde controlul jocului politico-electoral în alegerile parlamentare din această toamnă şi de a ajunge în faţa Justiţiei pentru toate „relele“ pe care le-a făcut de-a lungul acestor ani în statul moldovean l-a determinat să calce în picioare votul cetăţenilor din 3 iunie. Deşi la prima vedere, Andrei Năstase pare scos definitiv din jocul politic pentru primăria Chişinăului, Plahotniuc pare că îi acordă fără să vrea „şansa coalizării forţelor pro-europene şi unioniste“ pentru alegerile din toamnă, dacă va şti să fie un bun negociator şi totodată să reziste „mizeriilor puse în scenă de sistemul  lui Plahotniuc“.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova  trebuie să se pronunţe în trei zile asupra validităţii mandatului de primar al candidatului PPDA-PAS, Andrei Năstase, după ce Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe care a decis că alegerile pentru primăria Chişinăului sunt nule. Judecătoarea Rodica Berdilo a susţinut că Năstase a făcut agitaţie electorală în ziua alegerilor, prin intermediul unui live pe Facebook în care îi chema pe cetăţeni să vină să voteze.

„Invalidarea alegerilor locale anticipate pentru primăria municipiului Chişinău din 3 iunie 2018 de către judecătoria Centru Chişinău, hotărâre pronunţată de judecătoarea Rodica Berdilo, a aruncat în aer tot ce înseamnă stat de drept şi democraţie electorală în Republica Moldova“, a declarat prim vicepreşedintele PUN, Ana Guţu.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sima Cornelia
23.06.2018, 08:31:48

cine s-ar putea gandi ca Plahotniuc poate fi impuscat intre C2 si C3?

+1 (1 vot)
ion sbucium
24.06.2018, 07:02:28

Este firesc sa existe LUPTA DE CONCURENTA intre partide. Este firesc ca in aceasta lupta LIDERII sa încerce sa-si facă o IMAGINE cat mai atrăgătoare pentru sine si cât mai compromițătoare pentru adversari pentru a atrage de partea sa Maria Sa, Electoratul, Poporul. Poporul e Stăpânul peste toate, inclusiv pe stat si el decide care partid sau partide sa-i fie slugile credincioase in următorii ani. Desigur ca partidele in lupta de concurenta recurg la orice fel de mijloace de MANIPULARE a opiniei publice. Pentru a nu cădea in cursa lor Electoratul ar trebui sa s tina la distanta, sa nu sa se lasă prada zvonurilor si emoțiilor, sa nu sa se posteze in graba de partea nimănui, dar sa fie primordial de partea sa , a INTERESELOR VITALE ale populației, ale urbei, ale acestei tari, care sunt mai presus de interesele EGOISTE, partinice, de grup ale liderilor partidelor. Plahotniuc e firesc sa-si dorească sa se mențină la conducere, la fel cum e firesc ca Maia Sandu sa-so dorească sa revină măcar in scaunul de ministru, in care a fost si i-a plăcut, dacă nu mai sus. Nastas n-a fost la conducere, dar are o pofta nebuna de a ajunge si el măcar un an in scaunul de primar-general, care părea ca iată e a lui si in ultimul moment i-a fost tras. Asemenea ""glume" din partea justiției si a concurenților au mai fost in trecut, va amintiți in primăvara anului 2013 cum Curtea Constituțională a lui Ghimpu, scuzați, a lui Tanas si Popa, i-a retras la al doilea mandat scaunul de prim-ministru lui Filat si in locul lui a fost ales Leanca. De asupra la asemenea mișcări, procedee de lupta de concurenta, "finturi" etc. pe noi ar trebui sa ne intereseze CE ARE DE CÂȘTIGAT ȚARA si CETĂȚENII ei? Spre norocul R.Moldova alegerea lui Leanca in 2013 a fost un calcul greșit al lui Ghimpu si a neprietenilor ASOCIERII R.Moldova cu UE. Guvernul Leanca a reușit in câteva luni sa facă pregătirile necesare si astfel R.Moldova a putut sa parafeze la 29 noiembrie 2013 ACORDUL de ASOCIERE (AA) intre UE si R.Moldova, dând peste cap toate planurile Moscovei si a partidelor sale de a STOPA apropierea R.Moldova de UE si de a o atrage, alături de Belarus si Armenia, in Uniunea Vamala si Uniunea Euro-Asiatica. Încercări, curse, capcane, obstacole in calea apropierii RM de UE, a ASOCIERII RM cu UE au fost multe si încă vor fi cu orice ocazie, la orice cotitura pe care o face RM mai ales in anii alegerilor, a schimbărilor in componenta parlamentului si guvernului.

ion sbucium
24.06.2018, 07:04:16

Neîndoielnic ca Moscova e cu ochii pe R.Moldova si spera ca măcar in acest an sa obțină pe cale democratica, dacă prin "maidan" nu e posibil, ca la cârma capitalei si a R.Moldova sa vina forțele politice pro-ruse, anti-UE, anti-SUA, anti-NATO si pro-Uniunea Euro-Asiatica. La sigur, ca printre partidele care aspira sa ajungă la putere sunt si "'marionetele" Moscovei - fie ca se manifesta deschis, cum e PSRM, fie ca voalat, cu tot felul de măști atrăgătoare - pro-"evropene", "'unioniste", anti-"oligarhice" etc.. In acest caz valoarea celor 3 lideri - Sandu, Nastas si Plahotniuc - se cere dedusa nu din zvonuri, dar din faptele si intențiile lor reale fata de VIITORUL R.Moldova, fata de IMPLEMENTAREA pas cu pas a Acordului de Asociere, inclusiv in capitala Chisinau. Războiul anti-"oligarhic" al Maiei Sandu si a lui Andrei Nastas nu inseamna deloc ca ajungând la putere aceste partide novice vor aduce cu sine o IMPLEMENTARE mai rapida si mai eficace a Acordului de Asociere a RM cu UE. Mai degraba pot aduce o noua DESTABILIZARE, o noua CRIZA politica, economica etc., ceea ce va ÎNCETINI implementarea Acordului de Asociere, iar persoane din anturajul lui Andrei Nastas, cum e unul din vice-președinții PPDA, expert in agricultura, ar putea s-o stopeze, cum isi dorește si PSRM, si sa îndrepte RM din nou spre Rusia, spre Uniunea Euro-Asiatica, spre reluarea exporturilor de mere si vinuri către Rusia. Cu regret, nici Maia Sandu, nici Andrei Nastas in discursurile lor nici nu amintesc de existenta Acordului de Asociere si de intențiile lor de a moderniza țara si capitala, de a o alinia la standardele UE, de a apropia RM de UE măcar asa cum o face guvernul Filip sau si mai bine, si mai eficient - fapt ce trezește mari suspiciuni fata de "'schimbarea" ce si-o doresc. Va fi o "'schimbare"' numai pentru ei personal si "finanțatorii" partidului lor sau va fi o schimbare ce ar favoriza ASOCIEREA POLITICA si INTEGRAREA ECONOMICA a RM cu UE? La moment PDM demonstrează ca poate face cel mai mult pentru scoaterea RM din influenta politica si economica a Rusiei, realizarea reformelor si crearea zonelor si spatiilor comune cu UE. PAS si PPDA n-au nici experiență, nici forța si nu demonstrează nici măcar voința, intenții in aceasta direcție, totul se reduce la "URA" fata de "oligarhi", la "revoluție" etc., ceea ce convine intereselor de destabilizare in RM ale Moscovei. DESTABILIZAREA inseamna STOPAREA Acordului de Asociere cu UE.

ion sbucium
24.06.2018, 08:12:38

Daca in spatele PAS si PPDA s-ar afla forte veritabil patriotice, pro-UE si pro-Acord de Asociere (AA), Sandu si Nastas nu s-ar feri sa amintească de AA, de faza următoarea - ADERAREA R.Moldova la Uniunea Energetica, Uniunea Digitala si Uniunea Vamala a UE in cadrul Parteneriatului Estic Plus (PaE+). Probabil ca "'finanțatorilor" acestor partide le displac asemenea obiective. Scopul lor e sa obțină "ciolanul". Nu întâmplator Nastas îndată după alegeri si-a îndreptat privirile spre "Gaudeamus" si TERENURILE predestinate CONSTRUCȚIILOR, domeniul unde se face cel mai mare business si capital, lansând acuzații amenintatoare la adresa "mafiei" din construcții. Chirtoaca a fost "unionist" - un hobby al sau, dar in rest a fost un băiat cuminte, liberal la locul lui, nu s-a atins si n-a pus piedici construcțiilor, nu s-a apucat sa facă "revoluții".

Modifică Setările